Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ételfutárnak mennyi borravalót...

Ételfutárnak mennyi borravalót kell adni?

Figyelt kérdés

Itt Pesten szoktam rendelni különböző helyekről, belvárosban, társasházba.

Ma kivételesen kp-val fizettem és 300 Ft visszajárót elkértem és a csávó meg elkezdett pattogni, hogy a házhoz szállítás a HÁZIG van és nem lakásig...meg hogy ő a borravalóból él nem a minimálbéréből.

AKKOR MI A FAXÉRT KÉRIK BE AZ EMELET/AJTÓ SZÁMÁT IS AZ ÉTTERMEK?

:D

Vagy ha bankkártyával fizettem akkor is menjek ki egy százassal meg ilyenek?

NA NE :D

Egyébként meg futárokat nem kell sajnálni, mert tipikusan alvilági meló ez, visznek ők maszekba még sok minden mást is, ami meg igen jól fizet...

2016. jan. 6. 20:42
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:

így van. ez a téma szerintem alapvetően sem érdemel túlzott kitárgyalást.

értelemszerű, hogy egy bunkó paraszt az, aki követelőzik a borravaló után, de aki nem a vendéglátóiparban dolgozik, annak nagyon könnyű azt mondani, hogy "jaj, hát én se kapok".

legtöbb ételfutár cég eleve olyan árakkal dolgozik, hogy adjon az ember borravalót a kerekítés miatt. kevés helyen látsz 2ezerért pizzát...inkább odarakják 1890-ért, hogy legalább egy 110 Ft-ot adjál a futárnak.

nem kötelez rá senki, hogy ezt meglépd, meg mint írtam lentebb, bár kellemetlen lépcsőzni, de ez a szolgáltatás része, az viszont nem, hogy az 1650 Ft-os rendelést 5ezressel fizetik ki, és akkor elvárják, hogy pontosan adjak vissza, ugyanis ha 3 pizzát viszek egyszerre, és mind3 cím ugyanezt csinálja, lehet ott fogok tartani a 3. címnél, hogy egy 100-ast se tudok neki visszaadni, mert elfogyott az apróm, de televagyok 5ezressel...

és 200 Ft-os címpénz mellett semmi egyéb juttatás nincs a legtöbb helyen, ebből tankol, szervizeli igény esetén a járművet. elég szar munka, de aki lenézi őket azzal, hogy "van más meló is, nem tetszik, hagyja ott", igen, sokan ezt teszik, ahogy előttem szóló is írja.

az is kellemetlen lenne, ha valakinek mászkálni kéne, hogy kajáljon, mert nem hozzák ki.

2016. jan. 7. 15:01
 22/39 A kérdező kommentje:
hát szerintem az ételfutárkodás elég közel van az alvilághoz...legalábbis itt pesten.
2016. jan. 7. 15:21
 23/39 anonim ***** válasza:
100%
Azt nem is értem hogy a fizetési metódus miért befolyásolná a jattot!? Ha kártyával, vagy neten fizet valaki akkor meg van tiltva hogy odaadjam ugyanazt a jattot mint kp-s fizetésnél, vagy mi? 😀😂 Ha étteremben kártyával fizetsz az azt jelenti nálatok hogy a borravaló el is van intézve?
2016. jan. 7. 15:54
 24/39 anonim ***** válasza:
31%

"ahová úgy vesznek fel, hogy alap(ált.

minimálbér), + jatt."

És a minimálbér nem elég? Sok más ember is csak minimálbért kap. Mi ezzel a baj?

Akinek kevés az keressen más melót.

2016. jan. 7. 17:44
 25/39 anonim ***** válasza:

nem mindenhova. sok helyre nincs semmid, csak a címek után járó pénz. ez persze lehet jó is, és rossz is.

ha csak 3-4 futár dolgozik összesen, tehát naponta annyira pörögsz, hogy megcsinálsz 50 címet(ami azért már elég durva, de nem lehetetlen), akkor 200as címpénzzel elég jól lehet keresni...de ahol meg én voltam, ott összesen 8-an voltunk, és én heti 2 napot tudtam kapni. így meg már egyből csak 60ezret kaptam volna, de mivel az 50 cím az halál, inkább 35-40 az általános, így még annyit sem keresne meg jatt nélkül az ember.

2016. jan. 7. 17:48
 26/39 anonim ***** válasza:
77%
Kártyával szoktam online felületen fizetni, borravalónak 2000 Ft alatt 200-t, afölött 300 Ft-ot szoktam adni. (dolgoztam vendéglátásban, tudom, hogy milyen).
2016. jan. 7. 18:45
 27/39 anonim ***** válasza:

24-es!

Hol keresel még 225 óra munkával(azért menni is kell bőven, nálam ez napi 20 km volt az étteremben+teraszon) minimálbért??

2016. jan. 8. 09:59
 28/39 anonim ***** válasza:

Előző:

Engem igazából nem érdekel, hogy a futár mennyit keres, hogy az minimálbér vagy sem. Őt se érdekli, hogy én mennyit kapok.

Oldja meg, ez rá és a munkáltatójára vonatkozik. Nekem az a dolgom, hogy a kaja árát fizessem. Semmilyen extra jutalmat érdemlő munkát nem tesz akkor miért kéne jutalmazni? Érthetetlen!

De majd ha óvónő is kap és a Tesco pénztáros is akkor elfogadom a dolgot. Addig nem kivételezek senkivel. Milyen logika szerint kell kiválasztani kinek adjak és kinek nem? Inkább nem adok senkinek tehát.

2016. jan. 8. 10:32
 29/39 anonim ***** válasza:
a tesco pénztáros ugyan nem vásárol be helyetted, de egy online bevásárló munkatárs, aki kiszállítja házhoz a termékeket, az is szokott kapni egy 100-ast. :D de tényleg nem akarok én itt olajat önteni a tűzre. én mondjuk sokszor adok egy 10-20 Ft-ot is a pénztárosnak, ha úgy jön ki a kerek összeg.
2016. jan. 8. 10:38
 30/39 anonim ***** válasza:
96%

Már több, mint egy hetes a téma, de azért válaszolnék.

Egy pizzázónak és bármilyen olyan étteremnek, akik szállítanak házhoz kaját a dolgok az, hogy frissen, melegen szállítsák ki az ételt. Ha nekem kihozzák hidegen, langyosan a pizzát egyértelműen visszaküldetem. Ha beleköpnek vagy beleraknak valamit, és észre veszem, akkor feljelentem. Ha nem vagyok valamivel megelégedve, akkor többen onnan nem rendelek semmit. A cég érdeke, hogy mindent jól, flottul csináljanak, és én mint a vendég/megrendelő elégedett legyek a kajájukkal. A borravaló az, mikor sorozatosan tőlük rendelek, mert ízlik a kajájuk, mindig náluk költöm el a pénzem. Viszont ha egy ilyen barom pizzafutárral találkoznék, akkor egyből fognám a telefont és betelefonálnék (elvégre minek az a ku.rv@ sok okos telefon, ha nem telefonálásra) és megmondanám mi a helyzet. Ha a cégvezető lennék az étteremnek, már repült is volna egy ilyen pizzafutár, mert rontsa a hírnevem, és az üzletem.

Az állam és a társadalom elvárja, hogy én X dolgozónak adjak fizetés kiegészítést, míg Y dolgozónak egy árva petákot sem. A pincérnek és a futároknak adjak, mert kiszolgálnak. Menjek be én a konyhára a kajáért? Miért fizetek 1.000-1.500 forintot a házhoz szállításért? Vidéken nálunk a pizza kiszállításért is elkérnek 200 forintot, ha csak 1km kell kiszállítani, akkor is, ezen felül én még fizessek, mert szegény nem kap elég fizetést?

Mi a helyzet a takarító, wc-és nénikkel, akik sz@@rt, há.nyást takarítanak? A multi cégeknél az operátorok akiknek a belét is kihajtsák, állat számba nem veszik őket, túlóráznak látástól vakulásig, nekik ki ad borravalót? Elárulom, senki. És még bőven lehetne sorolni a példákat. Pl. a mérnök, aki egész életében tanult, hajtott mint az állat, hogy most nagy háza, BMW-je, jó fizetése legyen, ráadásul nagy felelősség van rajta, ő nem érdemelne meg egy kis borravalót kompenzálásképp, mert nem bulizni járt el fiatalon, hanem kőkeményen tanult? Én korábban szakácsként dolgoztam, a pincéreknek annyi dolguk volt, hogy kivigyék azt a nyomorult ételt az asztalhoz, meg kijárjanak cigizni, és megkapták a borravalót. Én a dög melegben, a kajaszagban rohadtam egész nap, keményen hajtva, és egy fillért nem kaptam soha. Pedig ugyanannál a cégnél dolgoztam, ugyanúgy vendéglátásban, és soha nem nekem köszönték meg, hogy finom volt az étel, hanem a pincérnek.

2016. jan. 16. 13:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!