Ételfutárnak mennyi borravalót kell adni?
Itt Pesten szoktam rendelni különböző helyekről, belvárosban, társasházba.
Ma kivételesen kp-val fizettem és 300 Ft visszajárót elkértem és a csávó meg elkezdett pattogni, hogy a házhoz szállítás a HÁZIG van és nem lakásig...meg hogy ő a borravalóból él nem a minimálbéréből.
AKKOR MI A FAXÉRT KÉRIK BE AZ EMELET/AJTÓ SZÁMÁT IS AZ ÉTTERMEK?
:D
Vagy ha bankkártyával fizettem akkor is menjek ki egy százassal meg ilyenek?
NA NE :D
Egyébként meg futárokat nem kell sajnálni, mert tipikusan alvilági meló ez, visznek ők maszekba még sok minden mást is, ami meg igen jól fizet...
Lehet ezt magyarázni, meg csűrni-csavarni, de szerintem ha valaki nem képes felfelé kerekíteni egy szolgáltatás kifizetése esetén az spúr.
Fodrásznál, étteremben, futárnak, taxisnak minden esetben felfelé kerekítek ha meg voltam elégedve a kapott szolgáltatással. Ezt láttam a szüleimtől, így illik.
A nagy különbség a takarító meg a felsoroltak közt hogy az egyik közvetlenül emberekkel foglalkozik.
Oke de akkor netes fizetesnel vigyek ki neki kulon aprot?
Vagy tiszteletbol fizessek mindig kp-val?
"Lehet ezt magyarázni, meg csűrni-csavarni,
de szerintem ha valaki nem képes felfelé
kerekíteni egy szolgáltatás kifizetése esetén
az spúr."
A óvónők is nagyon keveset keresnek, emberekkel dolgoznak és mégse visz nekik a szülő egy kis aprót amikor megy a gyerekért. Az évi egyszeri csokor virágot hagyjuk, az semmi.
azért hogy feljöjjön lifttel a másodikra?
ennyire azért nem értékes ez a munka
Én 10 perc munkáért kapok 200-at
Annyira idegesítő szokás ez a borravaló.
így is minden marha drága áron van, számoljuk csak ki, egy whisky kólát vagy akármit akár 1000 ft/2 deciért adnak átlag szórakozóhelyen, na ebból a kóla 1.5 dl minimum a whisky meg egy pár cent. Na most ő nagyker áron megveszi az italt fillérekért, szóval kb 2 ital árán visszajön az egész üveg...És akkor még erre fizessek rá?
Nekünk is volt már ilyen eset, hogy egyszer rendeltünk pizzát, kártyával fizettünk, mert 0 készpénzünk volt itthon, amúgy többnyire szoktunk borravalót adni, de ekkor nem adtunk, mert tényleg nem volt. Erre a pizzafutár el kezdett szó szerit kiabálni velünk, hogy ezt hogy képzeljük, soha többet nem hoz ide sz*aros kaját meg ilyenek. Na, be is fejeztük ezzel a budapesti pizza-lánccal, soha a büdös életben semmit nem fogunk tőlük rendelni, az 110% !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Úgyhogy pontosan erről van szó.
Ne azért legyen kedves a kiszolgáló, a futár, mert kap plusz 200 ft-ot, hanem azért mert ők és a főnökük is belőlünk élnek, és addig van munkájuk, amíg van ki rendel. Az állandóan visszatérő vendég is egyfajta borravaló. Szóval ne, ne tessék elvárni senkinek a borravalót, ha kapsz, örülj neki, ha nem akkor sem kell a pofavágás. Kapsz fizetést. Anyukám 12 órát áll dohányboltba, és nem kap 5 ft borravalót se, és ugyanazt csinálja kb, mint egy kocsmáros kb.
Ja, tesóm óvónő, egy szál virágot nem kapnak az év során, mert más gyerekének a fenekét törlik ki kb. egész évben, és sorolhatnánk. Én közigazgatásban dolgozok, sokszor nyitvatartási időn túl 2-3 órákat ott vagyunk pluszba, mert a még előzetesen kihúzott sorszámosakat már muszáj odahívni, ha nekem lejárt a munkaidőm is, és mégsem kapok soha semmit, még csak egy köszönömöt se sokszor, hanem még nekünk esnek, hogy miért nem haladunk meg ilyenek, mikor nekem már rég lejárt a munkaidőm, stb.
Folytathatnám a sort a végtelenségig.
Úgyhogy igenis szemétségnek tartom, hogy a fodrász, aki elkér egy fél órás munkáért 4000 ft-ot és még ráadásul számlát sem ad a 99% még adjnak neki plusz 2-300 ft-ot. Nem vagyok spúr, csak egyszerűen ahogy van ez az egész úgy hülyeség.
Az az alap baj, hogy a futár azt hiszi hogy ő tulajdonképpen egy PINCÉR :D
mert ételt odavinni a vevőhöz = pincér
AHAAAAA
a mérnök meg fogja be a száját, mert attól még lesz valaki mérnök, mert van egy diplomája.
Pedig régen ez is elég volt.
Az kicsit durva, hogy az aljadék embereknek megy felfelé a dolga, a régen elismert státuszok meg mennek a süllyesztőbe...
régen üldözték a prostituciót, ma meg REEEENGETEG lány él a testéből, ha mást nem "hobbiból" mutogatja magát webkamera előtt erre szakosodott oldalakon.
ez az egyik példa.
a másik az, hogy a pizzafutár gondolja magáról, hogy ő egy pincér és megérdemli a borravalót.
szerintem nem érdemli meg.
ha annyira jól akar keresni a futárkodásból, akkor futárkodjon olyan dolgokkal, amiért sok pénzt kap.
Sok évig pincérkedtem.
Az itt a baj, hogy itthon sok olyan szakma van, ahová úgy vesznek fel, hogy alap(ált. minimálbér), + jatt.
Ha senki nem adna jattot, akkor minimálbérért trappoltam 12 órát, 20km-t(lemértem!!)?
Persze azt is megértem, ha erre azt mondja valaki, hogy ehhez semmi köze, ő rendelt egy pizzát a kiírt áron, miért ő fizetné meg a futárt(vagy pincért).
Szar helyzet mindenképp...
Most hívtak egy étterembe dolgozni. Havi 15*15 óra minimum, de nyáron több. 100.000 Ft nettó(!!! az 400 Ft óránként). Persze, hogy ideges lennék, ha nem adna valaki jattot(mégha tudom is, hogy nem kötelessége).
Ballagáskor 3 csoportot láttunk vendégül. Előtte nap már törölgetés, díszítés(persze a normál meló mellett!), 3 csoport egyszerre(2 pincérrel....). Végül a 3 asztalfő összesen adott 1.500 Ft jattot 150.000 Ft forgalomra. A főnökünk meg semmit.
Nem véletlen, hogy nagy baj van a vendéglátásban, aki tud, kimegy, vagy szakmát vált(én már megtettem), aztán maradnak a 20 éves papucsos kislányok, futkoznak 2 üdítővel meg egy tányérral.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!