Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogyan sikerült saját lakást...

Hogyan sikerült saját lakást venned? Illetve aki tervezi, az hogyan takarékoskodik?

Figyelt kérdés
Mi most gyűjtünk rá. Csak èrdekelnek a történetek. Albèrletben vagyunk a gyerekünkkel, van 7.5 milliónk eddig de Budapesten lakunk és itt ennyiből ugye esélytelen, annyira felmentek a lakásárak. De azért spórolgatunk, de egy fizetèsből egyelőre nehéz..
2016. jan. 6. 11:36
 1/7 anonim ***** válasza:
62%

Szia.

Hát igen, nagyon nehéz. Sajnos én is és a barátom is olyan családból származunk, hogy segíteni nem is tudnak, persze nem is várnám feltétlenül el, csak így azért picit nehezebb a helyzet :)

Mi is albérletben lakunk már 3 éve, de szerencsére elég keveset fizetünk a lakbérre Budapesthez képest (havi 40 ezer ft-ot ketten egy 40nm-es belvárosi lakásért, holott kb ezek a lakások manapság 60-100 körül vannak, csak rendes a tulajunk)

Mi fizetünk Fundamentát már 6 éve, 8 éves konstrukció, havi 20 ezer ft-tal. így a saját befizetésünk lesz 5.2 millió ft, meg erre kapunk kb 8 millió hitelt azt hiszem. Ez ugye 2 év múlva jár le. Az durván 13 millió, meg nézegettük már a szocpolt is (nem az újat, mert 3 gyereket nem akarunk), hogy talán még annak is utána nézünk, hogy kicsit több pénzünk legyen. Hát Pesten ebből max lakást kapunk inkább, lehet, hogy valami Pest közeli faluban fogunk venni egy házat, még nem tudjuk, majd 2 év múlva ha aktuális lesz utána nézünk. Amúgy nincsenek hatalmas igényeink, valami szép, de kisebb házzal is beérjük, nem kell 120-150 nm.

Emellett nagyon spórolunk bútorokra is, mert nem elég, hogy nagy nehezen házhoz jutsz, még be is kell rendezni, ahogy összeírogattam mindent, hát alsó hangon olyan 1 millió körül van átlagkategóriás bútorokkal egy alapberendezés. Szóval havi 10-20 ezer körül rakosgatok félre még a bútorokra is, most jelenleg van olyan 300 ezer körül erre félrerakva, még van 30 hónapunk a Fundamenta lejártáig, addig még kb fél milliót el tudok rakni, ha minden jól megy, szóval nagyjából bútorokra is meglesz a pénz.

Jujj, de annyira nehéz ez az egész, pedig nekünk még gyerek sincs. :S

23N

2016. jan. 6. 11:54
 2/7 anonim ***** válasza:
81%

Azt elfelejtettem írni, hogy 2 db Fundamentánk van, nem 1. Egy a párom nevén, egy az enyémen. Úgy jöttek ki az összegek.

Előző voltam.

2016. jan. 6. 11:57
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszi hogy leírtad :) Jó hogy ilyen felelősségteljesek vagytokés ilyen komoly tervek vannak már.. én is 23 éves vagyok, 1 éves lesz a fiunk. Mi semmilyen hitel, lakáskassza stb-be nem mentünk bele, csak simán fapadosan tesszük fèlre a pénzt hónapról hónapra.. ami egy bhankszámlán van.. akinek nem tudnak segíteni a szülei annak szerintem csak így megy. Hogy szèp apránként az évek alatt gyűlik a pénz.. tényleg nehéz. Egyébkènt az a vicces hogy ha tavaly meglett volna ez a 7.5 milla már rég lenne lakásunk. De akkor még kevesebb volt. Ès ki tudta hogy ennyik lesznek a lakásárak? Nekem egyébként jó lenne egy faluban is családi ház.. nekem sincsenek nagy igényeim csak annyi hogy másfél-2 szoba és fényes legyen.. de sajnos férjemet ide köti bp-re a munka, nagyon sokat dolgozik így az kilőve hogy még ingázzon is..

Kitartást nektek is, szerintem nagyon fontos hogy legyen egy biztos alap, főleg gyerekkel, igy megéri a spórolás :)

2016. jan. 6. 12:08
 4/7 A kérdező kommentje:
Ja és a szocpolt (régi is új is) én is néztem..annyira specifikus az egész h az se biztos tudjuk igènyelni. Mindent megszabnak h milyen legyen a lakás hány szoba stb.
2016. jan. 6. 12:11
 5/7 anonim ***** válasza:
56%

Amúgy a Fundamentát mi is úgy kezdtük el fizetni, hogy volt egy közös ismerősünk, aki elkezdett vele foglalkozni, és rábeszélt minket, hogy kössünk egyet, de akkor jöttünk pont a párommal össze, és még nem is nagyon tudtuk mi ez, csak úgy voltunk vele, hogy végülis nem árt, ha a bulizás meg ilyenek mellett rakunk is valamennyit félre (mert én is már dolgozok 16 éves korom óta) és így lett megkötve, mostani fejjel már örülök azért neki, mert ha most kapnánk észbe, akkor kezdhetnénk a nulláról, így legalább már egy kis alapunk van. Meg annyi a jó, hogy a kettőre összesen 1.3 millió kamat van a 8 év alatt, az azért elég jó, úgymond "ajándékba".

Igen, nekünk is ez a gázos, hogy mind a ketten itt dolgozunk, nem nagyon akarunk ingázni. Bár attól is függ, hogy hol talál az ember házat, meg hol dolgozik, mert az én párom a Kökinél dolgozik, pl Monorról oda nagyon gyorsan be lehet érni, még gyorsabban, mintha mondjuk Rákoskeresztúrról menne oda, mert Pesten is nagyon nagy távolságok vannak.

De hát még nem tudjuk, majd kiderül :)

Sok sikert nektek is a gyűjtögetéshez ;)

2016. jan. 6. 12:24
 6/7 anonim ***** válasza:
74%

Én 31 éves egyedülálló bp-i ffi vagyok, és most tervezek lakást venni. Már ideje is lenne, meg a sors is így hozta, mivel eddig anyámnál laktam, de ő most eladja a nagy lakást, és muszáj mennem. Sajnálatos, hogy pont most mentek fel ennyire a lakásárak.

24 évesen kezdtem el spórolni teljesen a nulláról. Volt azért néhány nagyobb kiadásom, de a lakbérem az minimális volt, így tudtam gyűjtögetni. Ezidáig valamivel több mint 5 milliót tudtam félretenni, és talán még kapok hozzá 1 millió örökséget. Emiatt csakis a 7-8 milliós kis garzonokban gondolkodom. Muszáj lesz hitelt is szereznem, de szeretnék minél kevesebbet, és gyorsan letörleszteni. Aztán ha lesz egy kifizetett saját lakásom, akkor hátradölök és elgondolkodom, hogy hogyan tovább :) Elkezdek élni, vagy kezdek mindent elölről, és gyűjtök egy nagyobbra, hogy ne 25 nm-en lakjak.

2016. jan. 6. 20:56
 7/7 A kérdező kommentje:
Utolsó, ügyes vagy. De neked lehet h jobb lenne ha várnál még 1-másfél èvet ha tudsz.. most az új csok miatt azt mondják a szakèrtök, és több helyen is olvastam hogy lemennek a használt lakásárak. Èn is ebben bízom. Én folyamatosan a 7-8 millàs lakásokat nézem hátha... de ennyiért a 8 kerben találtam csak a gázosabb helyeken.. de nem lehetetlen.. de akkor kompromisszumot kell kötni mert vagy veszel egy nagyon kis lakást ahol más már nem fèr el pl barátnőd, vagy nagyon messze veszel egyet de onnan meg sok idő bejönni a központba.. most egy normális helyen lévö 40 nm-es lakás 15 milla körül van.. szívás!
2016. jan. 8. 11:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!