Van köze a munkahelyemnek egy másodállásomhoz ha az a másodállás időben semmiben nem ütközik a főállásommal?
Fix egyműszakos munkarend van. Ha a másodállás hétvégén vagy késő délután van és semmiben soha nem ütközik a főállással-van akkor köze a főállású helynek hozzá?
Önadózó vagyok adóbevallásom magam készítem.
Igen van. Ha pl hasonló a munkakör, akkor meg is tilthatja a főállású munkáltatód, hogy ott dolgozz. Hisz munkahelyi dolgokat fecseghetsz ott ki. Esetleg a nála megszerzett tapasztalatod más üzlet hasznára válik.
SZóval van köze hozzá.
Igen, tudnia kell róla!
Nemcsak azért, amit itt az előttem levők írtak, hanem mert pl. ha a főnököd túlmunkát akar elrendelni valami hirtelen jött megrendelés miatt, de a Munka Törvénykönyve szerint pl. napi 12 óránál több munkát nem végezhetsz... tehát köteles vagy bejelenteni neki, ha akár másodállást vállalsz, akár egy munkaviszony melletti vállalkozást indítol!
"A munkavállaló joga, hogy szabadon munkát vállaljon és képességeit kibontakoztassa, ennek azonban bizonyos korlátot szabhatnak a már fennálló munkaviszonyából folyó kötelezettségei. A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (Mt.) 108. §-ának (1) bekezdése szerint, amennyiben a dolgozó a már fennálló munkaviszonya alatt újabb munkaviszonyt vagy más, munkavégzésre irányuló jogviszonyt (kiváltképp vállalkozást, megbízást, gazdasági társaság vagy szövetkezet tagjának személyes közreműködése, bedolgozást) létesít, köteles azt a munkáltatójának bejelenteni.
A bejelentést célszerű a szerződéskötést megelőzően megtenni, mivel a munkáltatónak joga van arra - az Mt. alapján -, hogy megtiltsa a további munkaviszony létesítését. A bejelentési kötelezettség alaki kötöttség nélkül teljesíthető, a későbbi esetleges viták elkerülése miatt azonban szerencsés, ha a munkavállaló írásban jelenti be a további munkaviszonyát.
A munkáltató akkor tilthatja meg a további munkavégzést, ha az munkavállalói versenytilalomba ütközik vagy egyéb módon sérti a munkáltató jogos gazdasági érdekeit"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!