Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mi a véleményetek olyan...

Mi a véleményetek olyan munkahelyről ami tavaly márciusban eldöntötte kinek mikoer mond fel de nem közli csak a tényleges felmondáskor pedig már több mint egy éve tudja?

Figyelt kérdés

A cégnél egy kirúgott és bosszús dolgozó utolsó cselekedetként gondoskodott róla hogy egy céges dokumentum az összes dolgozóhoz eljusson.

Ebben a dokumentumban az van, hogy a cég 2014- márciusban eldöntötte hogy több hullámban embereket küld el, ott a lista nevekkel és a felmondás hónapjával.

De ezt a dolgozóval nem közli csak a tényleges felmondáskor. Vagyis Lacika pl. csak most dec-ben tudja meg hogy felmondanak neki, miközben a cég ezt már 14 márciusban eldöntötte. És ugye Lacikának meg a többieknek marha jó lett volna hogy ha már úgyis elküldik őket még jóval előre megtudják mert elhelyezkedni nem könnyű, erre semmiképp nem elég a felmondási idő 30 napja, de hónapok alatt az már más tészta.

Mi a véleményetek erről a cégről? Erről a viselkedésről?

Miért nem közölte a cég előre? Hiszen mi történhetett volna? Hogy az amúgy is kirúgásra ítélt dolgozó magától megy el? De az csak jó a cégnek hiszen nem ő mond fel, nincs végkielégítés nem támadható meg a felmondás a bíróságon stb.

Így viszont ha jár végkielégítés perkálhat a cég és még a dolgozó úgy távozik hogy de egy mocsok hely ez.

2015. dec. 9. 11:00
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
94%

"Miért nem közölte a cég előre? Hiszen mi történhetett volna? Hogy az amúgy is kirúgásra ítélt dolgozó magától megy el? De az csak jó a cégnek..."

Nem feltétlenül. Például ha kiderülne, hogy engem márciusban el akarnak küldeni, akkor már most elkezdenék új helyet keresni és valószínűleg pár héten belül felmondanék. Ők meg valószínűleg hónapokig keresgélnek embert a helyemre. Ez jóval nagyobb anyagi kárt okozna nekik, mintha kifizetnék a végkielégítést.

2015. dec. 9. 11:07
 2/12 A kérdező kommentje:
Ó hát itt nem kell attól félni hogy hónapokig keresnek embert. Ez egy tésztagyár, betanított szalagmunkásokkal, 5 perc alatt van új ember.
2015. dec. 9. 11:10
 3/12 anonim ***** válasza:
88%

Jogszerűen járt el a cég, nem köteles az előírtnál hamarabb közölni az elbocsátás tényét.

És nem, nem biztos, hogy jó a cégnek, ha az elbocsátás előtt hónapokkal, netán évekkel tömegesen elkezdenek más állást keresni az emberek, mert nyilván oka van annak, hogy akkor akarják őket elküldeni amikor, addig is kell valaki, aki az ő munkájukat elvégzi.

Én például egy mobilszolgáltató call centerében dolgoztam, és volt egy többszáz főt érintő leépítés. Kb. fél évvel hamarabb tudtunk róla, hogy lesz, de a pontos dátumot csak 3 hónappal előtte tudtuk meg. Már korábban is voltak pletykák, utóbb kiderült, ezt már évek óta készítették elő. De ha bejelentik mondjuk 1 évvel korábban, akkor lehet, hogy annyi ember elment volna emiatt, hogy nem tudták volna fenntartani a call centert.

Szóval megvan annak is az oka, ha a munkáltató nem köt minden üzleti döntést rögtön az alkalmazottak orrára, elég, ha az előírt szabályokat betartja.

2015. dec. 9. 11:11
 4/12 anonim ***** válasza:
82%

Teljesen logikus döntés.

Egyrészt ha márciusban közli, akkor én nem hiszem, hogy ott maradnék decemberig, hanem keresnék mást, és ha májusban találok, akkor májusban lépek.

Másrészt időközben történhet bármi, amiért mégsem küldik el az illetőt.

2015. dec. 9. 11:17
 5/12 anonim ***** válasza:
77%
Ne haragudj, de a cég semmi jogi hibát nem vétett, sőt teljesen logikusan járt el, én is így tettem volna. Viszont azt a parsztot, aki kiszivárogtatta az infót, remélem jól beperelik és megbüntetik egy csomó pénzre és nem fogják alkalmazni máshelyen bizalomvesztés miatt, mert körbemegy a híre a HR-esek között.
2015. dec. 9. 11:51
 6/12 anonim ***** válasza:
76%

Ne haragudj, de egy cég had rúgjon ki embereket ha pénzügyileg meg van szorulva vagy más ok miatt.

Másrészt ha egy dolgozónak megmondod márciusban, hogy decemberben ki fogunk rúgni akkor mennyit fog termelni? Semennyit, ott fog üldögélni és kávézgatni.

2015. dec. 9. 12:21
 7/12 A kérdező kommentje:

Semennyit, ott fog üldögélni és kávézgatni.

Az lehet de mivel kipattant a sztori most az összes dolgozó "úgy" áll hozzá. Tudod amilyen az adjisten...

Én is így vagy már itt hogy lehet én is rajta vagyok már egy listán? Amit majd csak jövő nyáron hirdetnek ki?

Ja akkor a munkám is olyan. Már most.

Meg az összes többi emberé.

2015. dec. 9. 14:18
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
#7: Ezzel gyakorlatilag bebizonyítottad a munkáltatód igazát, miszerint nem szabad előre nyilvánosságra hozni az ilyesmit.
2015. dec. 9. 14:32
 9/12 anonim ***** válasza:
Ha nyárig alkalmaznak akkor nyárig dolgozz rendesen. Ha nem akarod akkor pedig lépj le mielőbb.
2015. dec. 9. 14:34
 10/12 A kérdező kommentje:

Dolgozik a franc rendesen. Úgy dolgozok hogy más is odaférjen ahogy mondani szokták. Aztán ha nem tetszik majd kirúgnak.

De mivel párhuzamosan állást is keresek lehet ez se számít majd.

2015. dec. 9. 18:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!