Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Határozott idejű munkaszerződé...

Határozott idejű munkaszerződés felmondható, ha munkaköri leírást akarnak változtatni? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Van egy határozott idejű munkaszerződésem, melyet egyszer már hosszabbítottak, most 2016. március végéig. Az idáig végzett munka helyett egy új munkakört akarnak velem csináltatni (szerintük a munkakör nem változna, csak a munkaköri leírás - de az lényegesen), én viszont nem erre szerződtem. Az új munkát egyáltalán nem akarom csinálni, kb. 2 ember munkáját akarják velem csináltatni, egy csomó túlórával és olyan elvárásokkal, amit nem tudok teljesíteni.

Tehát a munkaköri leírás változtatása után felbonthatja a munkavállaló a szerződést?

Az építő jellegű válaszokat köszönöm!

2015. okt. 6. 06:37
 1/3 anonim ***** válasza:
Ha változik a munkaköri leírásod, az új szerződés, és azt meg nem írod alá, ennyi.
2015. okt. 6. 08:41
 2/3 anonim ***** válasza:

A munkaköri leírás nem a szerződés része, így a változtatásához nem szükséges szerződésmódosítás. A munkakör viszont mindenképpen szerződésben van rögzítve, és a munkaköri leírásnak szinkronban kell vele lennie. Ha ez nincs így, akkor nem vagy köteles követni az új munkaköri leírást, de ez mindenképp vitát eredményez, amit lehet, hogy csak munkaügyi bíróságon lehet megoldani.

Felmondani bármikor fel lehet a határozott szerződést is. Normál felmondás esetén indokolnod kell, és az Mt. szerint:

67. §

"(2) A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna."

Ez megint csak olyan dolog, ami végül a bíróságon köthet ki, ha nincs egyetértés. Ha pedig jogellenesen szünteted meg a munkaviszonyt, azt is megteheted, csak lesz egy kis kötelezettséged:

84. §

"(2) A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni.

(3) A munkáltató követelheti az (1) vagy (2) bekezdésben meghatározott mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét."

2015. okt. 6. 11:22
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Sajnos, ha én nem feszegetem a témát, még a munkaköri leírásom sem módosítanák. Az a baj, hogy elég tág a szerződéses munkakör: logisztikus. Ebbe elég sok minden bele tartozhat.. gyakorlatilag az új munka is logisztikai témájú, csak egészen más, mint a mostani, egy régi feladatom sem maradt (maradna) meg. Viszont én nem erre szerződtem. Nekik szükségük lenne a tudásomra, viszont ezért cserébe nem kapok korrektséget, rángatnak össze-vissza, túl vagyok terhelve stb (hozzáteszem, nem csak velem ilyenek, hanem a csapaton belül elég sok mindenkivel és sajnos hiába mondtuk a főnöknek). Elég nagy cégről van szó, saját ügyvéddel, tehát úgy szeretnék elmenni, hogy a tények megálljanak a saját lábukon.

2015. okt. 6. 11:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!