Határozott idejű munkaszerződés esetén, ha a szerződés utolsó hónapjában szeretnék felmondani, akkor köteles-e kiadni időarányosan a munkaáltató az engem illető szabadságot?
A szabid nem ugrik, mert ez esetben kötelesek kifizetni.
Az, hogy határozott idejű szerződés esetén fel tudsz-e mondani kérdéses, látni kéne a szerződést.
Korrekt eljárás:
- 15 nappal a szerződés lejárata előtt szólsz, hogy nem akarsz majd a lejáratkor hosszabbítani és ki is vennéd a 10 nap szabidat.
Számodra biztonságos eljárás:
- Nem szólsz semmit és mikor lejárt a szerződésed bebattyogsz, közlöd, hogy nem hosszabbítasz és kifizetnek.
Nem értem, miért hoznád őket kellemetlen helyzetbe, ha lejár a szerződésed, akkor lejár. Szerintem sokkal kellemetlenebb, hogy nem tudod, fognak-e legközelebb hosszabbítani, ez egy tisztességtelen gyakorlat, de te tudod.
A szabadnapjaidat ki kell adnia, ha nem tudja a munkaviszonyod végéig, akkor meg kell váltania. Elveszni anyagi szempontból nem fog.
Akkor az lenne a tisztességes, hogy szólsz, főleg az után, hogy még számítanak a továbbiakban Rád.
Az időarányosan járó, ki nem vett szabadság soha nem veszhet el, mindegy milyen a szerződés, és az is, hogy milyen módon szűnik meg a jogviszony. Azt vagy ki kell adni/venni, vagy a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.
Igen, akkor lenne tisztességes. Én is ezt hittem és szóltam, hogy átadhassam a munkáim időben másnak, stb...
Lett is belőle hiszti, sértődés és szét sz0pattak. Pedig nem a Jóska Pista BT-nél dolgoztam hanem MO egyik legnagyobb multijánál.
Soha többet nem szólok ilyen esetben, ott dögöljön meg az összes ahol van.
"Akkor az lenne a tisztességes, hogy szólsz, főleg az után, hogy még számítanak a továbbiakban Rád."
Ha ennyire számítanak rá, akkor miért nincs határozatlan szerződése? Ja, mert az kötelezettségekkel jár? Így meg lehet x havonta szopózni?
De ha még mindig határozott is, akkor is illene kb. 1 hónappal a lejárta előtt szólni, hogy bocsi, mi hosszabbítanánk, és aláírni a hosszabbítást. És akkor máris kibukna a dolog, ha valaki nem akar tovább ott lenni.
Ha a lejárta előtt 1-2 nappal szeretne a munkáltató hosszabbítani, akkor meg is érdemli, hogy valaki benyögi, hogy bocsi, én megyek.
"Ha ennyire számítanak rá, akkor miért nincs határozatlan szerződése"
Már bocsánat, de a kérdésből az nem derül ki, hogy már ezer éve "csak" hosszabbítgatnak", vagy most dolgozik ott először a kérdező. Valamint az sem derül ki, hogy a határozott időből még mennyi van hátra. Vagyis, hogy kivárja a végét a munkáltató, vagy előtte azért időben szólt volna, hogy "számítunk Rád".
A fentiek miatt volt merszem azt írni, hogy milyen módon érzem tisztességesnek az elköszönést...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!