Bejelentés van, szerződés nincs! Miért? Járt más is így?
Egy hónapja vagyok alkalmazottként egy cégnél, első fizu úgy volt ahogy ígérték. Viszont azóta sem láttam szerződést, amit furcsállok. A bejelentés biztosan megtörtént (NAV oldalán utánajártam). Fizu hivatalos része bankszámlára érkezik.
Mi oka lehet, hogy nincs szerződésünk? A kolléga, aki előttem 3 hónappal érkezett, szintén nem írt még alá semmit. Hogy ne variáljunk, ha kevesebb a fizetés? Már kétszer rákérdeztem, mindkét alkalommal valami fontos dolga volt a könyvelőnek. Kicsit hülyének néznek...
Nem feltétlenül kell hozzá könyvelő:
- nyomtatvány-boltban lehet kapni "Munkaszerződés" nyomtatványt, több példányos, önindigós. Veszel belőle 2-3 garnitúrát, pár forintos tétel, de jó ha van elrontás esetén tartalék.
- van még hozzá egy "Melléklet a munkaszerződs-hez" vagy valami hasonló nyomtatvány is, a boltosok tudják, vegyél abból is
Szépen összeültök a közvetlen főnököddel, ő tudja a saját adatait (adószám, stb. stb.) te ismered a sajátodat, és szépen kitöltitek, aláírjátok.
Eredeti példány a tied, a másik a főnöké, a harmadik megy a könyvelőnek... szégyellje magát!!!
Tudom, hogy működik a szerződés fizikailag. Nem az első munkahelyem.
Itt arról van szó, hogy ígérgették a szerződést, de azóta is hozzák... Szerintem nem az én dolgom lenne ezt kitölteni és az orruk alá dugni. És pláne nem szeretném kihúzni a gyufát, mert amúgy jó hely és jól keresek, csak ez az egy dolog kicsit hibádzik.
Ezt én sem nagyon értem, a könyvelőnek meg mi a franc köze van egy munkaszerződés megírásához? Semmi. A könyvelő könyvel, a munkáltató, vagy annak munkaügyese, ügyvédje, jogásza pedig megalkotja a munkaszerződést.
Buzgón szorgalmazzátok, mert tényleg a munkáltató kötelessége az egyezséget írásba önteni!
"Fizu hivatalos része bankszámlára érkezik. "
Gondolom, akkor ezért nincs szerződés, mert van nem hivatalos része is, amit viszont nem kívánnak papírra vetni.
Vállalkozóknál sajnos ez van. Isten hozott Mo-on. Ja és Bp.
Amúgy meg hidd el, van az a pénz, hogy dolgoznál szerződés nélkül is. :)
Azt írod, megnézted, és be vagy jelentve!!!!
Tehát semmi gond nincs, nem vagy fekete-foglalkoztatott, "csupán" a munkáltatód (és a könyvelője) trehány és lusta!
Ugyanis a könyvelőnek a bejelentéshez, a bérszámfejtéshez, a személyi adatok rögzítéséhez az első kötelező alapbizonylat!!! az írásos munkaszerződés!!!
Egyébként a személyes adatok leadása nélkül egyáltalán hogyan tudta a könyvelő a nav-hoz a bejelentésedet elküldeni???
Valamikor csak odaadtad nekik születési dátum, adóazonosító jeled, TAJ-számod és egyebeket, szóval valóban csak holmi trehányságról, és nem eltitkolt foglalkoztatásról van szó!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!