Kötnétek bérleti szerződést ilyen esetben?
Én biztos nem kötnék vadidegen emberrel - ismerőssel sem nagyon - olyan bérleti szerződést, ahova állandó lakónak van bejelenve.
Nagyon jól látod a helyzetet. Bejelented állandóra aztán az életben nem tudod kirakni onnan.
Kicsit körülnéztem a net-en. Sehol sem találtam olyan kitételt, hogy állandó magyarországi lakcím kell a cégalapításhoz, mert tényleg nem kell. Bármilyen külföldi állampolgár alapíthat itt vállalkozást függetlenül attól, a Föld melyik részén lakik.
Szerintem át akar verni.
Ha a hitel fizetése múlik a bérbeadáson, akkor inkább ne add ki.
Akárkinek adod ki, belefuthatsz egy nemfizetésbe, ami akár több százezres elmaradt bevételt is jelenthet, és ugyanennyi kiadást a rezsi miatt. Ekkor elúszik a hiteles ingatlan is, és a végrehajtási költségek meg a kényszerárverés miatt nagyon sok lesz a veszteséged. Akkor már inkább add el önszántadból, jobb árat kapsz érte.
Ha ennek ellenére bérbeadod: a közjegyzői okiratba foglalás mindenképpen jó ötlet, mert a segítségével jelentősen lerövidíthető a kilakoltatás egy nemfizetés esetén.
A lakcímbejelentés megtagadása, akár ideiglenes, akár állandó lakcímről legyen szó, semmit nem segít. A lakcímkártya ugyanis önmagában semmilyen jogot nem keletkeztet a lakásra, illetve annak hiánya nem szüntet meg jogot.
"A lakcímbejelentés megtagadása, akár ideiglenes, akár állandó lakcímről legyen szó, semmit nem segít. A lakcímkártya ugyanis önmagában semmilyen jogot nem keletkeztet a lakásra, illetve annak hiánya nem szüntet meg jogot."
Így van. A bérleti szerződés maga adja a "birtokláshoz" való jogot a bérlőnek, nem a lakcímkártyája. És ez a jog erősebb, mint a tulajdonjog.
Kell itt pontosítani:
Egyik szerint sosem rakod ki, a másik szerint "jelentősen" lerövidíthető az idő.
Fogalmilag vagy magán-, vagy közokiratban szerződsz.
Ha magánokiratod van, akkor jön a lakáskiürítési per a bíróságon.
Ha közokiratod van, akkor szerződésszegés esetén azonnali hatállyal felmondasz és ennek érvényt is szerezhetsz.
A felmondásnak van formai követelménye, azt a közjegyző elmondja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!