Ha állítólag több tízezer betöltetlen állás van és alig van munkanélküliség akkor mért vagyunk több tucatnyian minden állásinterjún és mért nem vesznek fel sehova?
Sosem volt bajom a munkakereséssel. Ha kellett, költöztem, ha kellett utaztam...
Nem arra kellene várni, hogy a pénz és a munka az öledbe hullik, hanem tenni kellene érte.
Ahogy azt korábban leírták a kereslet és a kínálat nem találkozik, és ez nem csak Magyarországra igaz.
Az egész világon hiány van mérnökökből, egészségügyi végzettségű alkalmazottakból, és a statisztikában szépen mutat, hogy az Audi megint keres 300 különböző mérnököt, ha a munkakeresők nagy része esetleg még főiskolát sem végzett. Ez a statisztika kozmetikázáson kívül semmit nem jelent.
Az pedig jó nagy marhaság, hogy mennyi az OKJ-s rendszergazda, mikor IT-s munkaerő hiány van.
Több kollégámnak semmilyen IT-s végzettsége nincs, de vannak közöttük kiváló programozók, nagygépes rendszergazdák UNIX ismeretekkel stb.
Ellenben van szerencsém ismerni 1-2 OKJ-s IT tanfolyam anyagát, évtizedes szakmai lemaradással oktatnak, és mellé nyomják a marketing szöveget, hogy mennyi az üres IT-s állás, simán megéri. Nem, találkoztam interjúkon több emberrel aki elvégezte ezeket az iskolákat, a saját anyagi helyzetéhez mérten vagyonokat áldozott rá, lobogtatta a papírt, de egy mezei weboldalt már nem tudott összerakni, windowsból maximum egy kliens feltelepítésével boldogult (meg persze rengeteg szükségtelen elméletet nyomott fejből), *NIX kínai, script nyelvek kínaiak, hello world-nél komolyabb programot még elméletben sem rak össze, ahogy egy sima 1 táblás SQL-nél komolyabbat sem.
Jó lenne végre észrevenni, hogy az OKJ-s IT-s (túl)képzés csak a szegény emberek utolsó fillérjeinek lehúzását jelenti, nem pedig a piac számára hasznos emberek képzését, ettől még munkaerő hiány lesz a szakmában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!