Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Jó szakma fölér egy diplomával...

Jó szakma fölér egy diplomával. De fizetésben is?

Figyelt kérdés

Hallottam már néhány embertől,hogy a jó szakma felér egy diplomával.

Igaz ez? De fizetésben is megközelíti a diplomás fizut?

Egyáltalán mi a "jó szakma"?

2015. máj. 9. 22:41
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Teljesen nyilvánvaló, hogy diploma > szakma, feltéve, hogy nem egy belépőszintű pozícióból szeretne az ember nyugdíjba menni. Ebben az esetben tényleg többet keresel életed során CNC-vel, mint személyi titkárként. Viszont ha negyven év alatt csak kétszer léptetnek elő, akkor már sokkal előnyösebb a diplomás életpálya.
2015. máj. 10. 15:43
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is felér.

A saját példámon keresztül mutatnám be:

Államigazgatási BsC diplomám van. El is helyezkedtem vele. Keresek ezzel a diplomával éves szinten nettó 1.300.000. Ft-ot.

Mellette méhész vagyok. Éves szinten kb 4-5 milliót hozok ki belőle.

Csoda, hogy a hivataltól fel akarok mondani?

2015. máj. 10. 19:46
 13/15 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hogy a méhészethez mi szükséges pontosan, de feltételezem, hogy alapban elég komoly befektetés kell gondolom valamennyi földterület, kaptárak, ilyesmi (lehet, hogy tévedek).

Az ilyen dolgokkal általában az a baj, hogy lehet, hogy tök jó ötlet panziót üzemeltetni, gazdaságot, műhelyt, boltot csinálni, és az ember jobban tud vele keresni, mintha diplomája van, viszont a legtöbb embernek nincs (és gyakran nem is lesz meg sokáig) a kezdő tőkéje ahhoz, hogy belevágjon.

Értelem szerűen a szakma vs diploma dolgot többé kevésbé azonos körülmények között érdemes összehasonlítani (tehát mondjuk mindketten tőkeszegények vagytok), mert értelem szerűen ha valakinek van tőkéje mondjuk panziót nyitni, akkor jobban tud keresni szakközéppel is, mint az aki egyetem után alkalmazott lett, csak ennek semmi köze a végzettséghez, ez innentől inkább befektetés...

2015. máj. 10. 22:07
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

Én vagyok a méhész :)

"Nem tudom, hogy a méhészethez mi szükséges pontosan, de feltételezem, hogy alapban elég komoly befektetés kell gondolom valamennyi földterület, kaptárak, ilyesmi (lehet, hogy tévedek). "

Ez igaz. Kell hozzá egy nagyobb befektetés és nem utolsó sorban szakmai tudás, amit sajna nem lehet megvenni.

De végül is a diplomához is kell befektetés, mert az is rengeteg pénz.

2015. máj. 10. 22:41
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

Igaz, a diploma sincs ingyen, ahhoz is kell tőke.

Viszont gyakorlatilag bárki igényelhet diákhitelt, és akár tandíjmentesen is lehet diplomához jutni.

Ha viszont besétálsz egy bankba, hogy kezdő vállalkozóként szeretnél 2-3 millát felvenni, és nem tudsz fedezetet biztosítani (márpedig valószínűleg nem lesz hirtelen valami nagy összegű, a bank által is elfogadható vagyontárgyad, ami fedezetül szolgálhat), akkor egyszerűen nem fogsz hitelt kapni, a bank egyszerűen túl nagynak ítéli a kockázatot egy induló cégnél, hiszen nem tudhatja, hogy tényleg értesz a méhekhez, vagy csak álmodozol az évi 4-5 misis bevételről...

Tehát visszatértünk a kezdeti gondolathoz, hogy ha tőkéd van, akkor persze tőke jövedelemből könnyen lehet nagy pénzt csinálni. A kérdés viszont nem erre vonatkozik :)

2015. máj. 10. 22:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!