Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Programozók, nektek is az a...

Programozók, nektek is az a véleményetek hogy ez nem egy "anyukás" állás?

Figyelt kérdés

10. osztályos diáklány vagyok,és mostanába el kezdett érdekelni ez az infós dolog(nagy részben fizetés miatt és a (relatívan) könnyű elhelyezkedés miatt. Viszont nem mondhatnám magam kockának,annyira megszállottjának a számítógépeknek, programozásnak.Érdeklődtem tapasztaltaktól, és így megtudtam néhány negatívumát, s érdekelne, ti is így látjátok? Pl. többen mondták hogy nagyon kell szeresse vki az infót hogy ne unja meg ezt a munkát; nem előnyös családanyáknak, mivel állandóan továbbképzésre van szükség, a szülés is újabb kiesést jelent; egyetem után legalább 10 évet ajánlott dolgozni, hogy az azidő alatt szerzett tapasztalatokkal érjél valamit, stb. ( még ti is kiegészíthettek, sőt, kérlek!)

Mondjátok el tapasztalataitokat, s hogy konkrétan miken dolgoztok programozóként, hogyan élitek ezt meg(/túl). Csak hogy ne legyen tévképem [link] ennek van valami köze a munkához, vagy ez nagyon alap?

2015. ápr. 21. 22:18
 1/9 anonim válasza:
11%
Ha a dekoratív megjelenés megvan, a tényleges tudás már mellékes. Csak ez számít, mint bármely más nőátnevelős állásnál.
2015. ápr. 21. 22:23
 2/9 anonim ***** válasza:
75%
Jó programozó akkor lehetsz, ha szeretsz problémát megoldani, nagyon kitartó vagy, és erősen logikus gondolkodásod van. Ez nőben nagyon ritka, de vannak kivételek. Szerintem kifejezetten "anyukás" szakma, mivel legtöbb esetben csak egy számítógép kell hozzá, vállalkozóként, vagy tavmunkában teljesen jól végezhető
2015. ápr. 21. 23:10
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk a 200 IT-s emberből kb. 30 lány. Vennénk fel többet is, de kb. eleve ilyen arányban jelentkeznek az állásokra. Biztos van, ahol diszkriminálnak, de az én munkahelyemen kb. senkit nem érdekel, milyen nemű vagy.

"Pl. többen mondták hogy nagyon kell szeresse vki az infót hogy ne unja meg ezt a munkát"

Ez kb. mindenre igaz. Olyat válassz munkának, amit nagyon szeretsz, különben nem lesz jó sorod.

"mivel állandóan továbbképzésre van szükség"

Igen, de ezt 85%-ban online fogod csinálni, akár otthonról.

"szülés is újabb kiesést jelent"

Ez sajnos így van, de ha valahol, az IT-ban megoldható az otthoni munka, valamint a folyamatos továbbképzés. Stack Overflow, Coursera, online könyvek, hobbi projektek, stb. De ezt legelőbb 6 hónappal a szülés után, addig örülni fogsz, hogy egyáltalán életben hagy a gyerek.

"gyetem után legalább 10 évet ajánlott dolgozni, hogy az azidő alatt szerzett tapasztalatokkal érjél valamit"

Ez nettó baromság. Egy diploma és 2-3 év fejlesztési tapasztalat után már jó munkaerő vagy.

Én szeretem a programozást, ezért csinálom. Nem kell semmit túlélni, minden kihívás szórakozás. Ha szereted, ne érdekeljen, mit mondanak mások, törekedj arra, hogy minél többet hozz ki magadból. Ha annyira nem érdekel, akkor ne erőltesd, az mindig szívás, ha csak görcsből dolgozol.

2015. ápr. 21. 23:50
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

3 éve programozok, rengeteg női kollegával dolgoztam együtt. Nincs semmi baj a női programozókkal. Sőt, némelyiknek sokkal jobb a kommunikációs készsége mint a férfiaknak. Az előző cégemnél volt egy fiatal csaj, kb lehetett vagy 25, info szakon végzett. Jobban végezte a munkáját mint a férfiak, nagyon talpraesett, jól bánik az emberekkel, előléptették csapatvezetővé. Mondjuk ez Londonban volt, ott egyáltalán nem diszkriminálnak nem alapján. Magyarországon nem vagyok ebben biztos.

A problémád veled ott látom, ahol leirtad a következőt: "nagy részben fizetés miatt". Ha valaki csak a pénz miatt próbál meg programozni, az sosem lesz sikeres. Nálunk itt mindenki korán kezdte a programozást (esetemben 6 éves koromban egy BASIC könyvből másolgattam be a programokat Commondore 64-re és annyira megtetszett hogy én alkotok valamit, hogy tudatosan erre a pályára készültem fizetés figyelembe vétele nélkül). Állandó továbbképzést szerintem félreértetted. A programozást ne úgy tekintsd, hogy "megtanulod" aztán majd dolgozol. Az alapokat valóban megtanulod, azonban a programozás alatt folyamatosan tanulsz (magadtól, fórumokról, másoktól. nem hivatalos továbbképzésekről van szó). Én 3 éve dolgozom jelenleg már Seniorként, de azt kell hogy mondjam hogy naponta feljön olyan probléma, ahol erősen gondolkodni kell a probléma megoldásán. Azt is figyelembe kell venned, hogy nagyon monoton a munka. Itt nem fogsz annyit emberekkel foglalkozni, csak a gép előtt űlsz és elmélyedsz a munkádban. Persze ez évek alatt változhat, előreléphetsz, akkor már többet foglalkozhatsz managementtel mint kódolással.

A szülés kiesést jelent megint nem értem. Nekem volt olyan cég, ami megengedte hogy otthonról dolgozzak, hetente 1x kellett bejárnom meetingekre. Pont a programozás az a munka, ahol nem feltétlen kell bent ülnöd az irodában hogy hatékony legyél.

2015. ápr. 22. 02:45
 5/9 anonim ***** válasza:
fiam informatikusnak tanul, 2. éves. azt mondja, hogy a jelentkezők 80 százalékából nem lesz informatikus. remélem neki sikerül
2015. ápr. 22. 06:40
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

" nem előnyös családanyáknak, mivel állandóan továbbképzésre van szükség, a szülés is újabb kiesést jelent"

Ez baromság. Mivel sok helyen engedik az otthonról való bedolgozást, még előnyös is kisgyerekkel.

Viszont, amit linkeltél, az kisgyerekeknek van, hogy az alap dolgokat megértség játékosan. Nem figurák tologatásával dolgozik egy programozó.

2015. ápr. 22. 08:50
 7/9 anonim ***** válasza:
77%

" 2. éves. azt mondja, hogy a jelentkezők 80 százalékából nem lesz informatikus."

Igen, az a tevhit terjeng, hogy elvegezel egy infos szakot/kepzest, es hopp felvesznek azonnal jo fizuval. Akik ertenek hozza, azoknak valoban konnyu az elet, de az ilyenek alatalaban gyerekkorukban kezdtek, ahogy azt mar emlitettek itt. Ha eleg sokat nezelodsz fejlesztoi/infos forumokon, latni fogod, hogy infosoknal is van egy reteg aki folyton panaszkodik, mert keves a love, nagyreszet zsebbe kapja, rendszeresen napi 10 orat melozik, felettesei szemetek.

Kerdezo, kostolj nyugodtan bele a programozasba, de ha nem fog erdekelni annyira, hogy sokszor ejfelig gep elott kockulj, ne eroltesd.

2015. ápr. 22. 09:23
 8/9 A kérdező kommentje:
Oké, az rendben van hogy ha nem érdekel annyira, akkor nem eröltetem, de akkor kiesik egy évem. Azonkívül pedig most bio-kémia szakon vagyok, s ha programozás felé akarnák menni, akkor matek-infora kellen váltsak- amit csak akkor tennék meg, ha biztosan evvel akarok majd foglalkozni. Mert máskülönben eléggé leszűkítené a lehetőségeimet a matek-infó szak.Érdekelne mi más lehetőség van onnan programozó és tanári pályán kívül?
2015. ápr. 23. 15:21
 9/9 anonim ***** válasza:

" s ha programozás felé akarnák menni, akkor matek-infora kellen váltsak"

Nem kellene.

"Mert máskülönben eléggé leszűkítené a lehetőségeimet a matek-infó szak."

Jol ertem, hogy kozepsulis matek szakrol beszelunk? Ha igen, akkor egyaltalan nem szukitene le a lehetosegeidet.

2015. ápr. 23. 17:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!