Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Az embereknek az kell, hogy...

Az embereknek az kell, hogy diplomával takarítsanak mellékhelyiséget?

Figyelt kérdés

Általános irodai adminisztrációs, aktatologatós, papíraláírogatós, számlasorbarakós, szkennelős munkákra már lassan elvárás a diploma.

Pici irónia: Sőt, lassan oda is kell 3 nyelvvizsga és B kategóriás jogosítvány, hogy az ezer jelentkezőből valami alapján már első körben is tudjanak szűrni....

Máshol meg még napjainkban is túlképzett a diplomás, mert elvileg magasabb lehet a bérigénye.

Lassan úgyis ott tartunk, hogy konkrétan a WC-tisztításhoz is diploma fog kelleni.

Az én szakommal konkrétan 66% dolgozott csak diplomát igénylő munkakörökben. A diplomát igénylő munkakörök között az irodai kisegítő melók már bőven benne vannak. Szóval 10-ből "3,5" ember csomagol, szalag mellett dolgozik, olyan munkát végez, mint a diákmelón is szoktak a diákok.

Ahogy átfutottam az EMMI oldalán található cikkhez csatolt táblázatot, a szakom ezzel az aránnyal még átlagosnak is számít... Van szak, ami elvégzése után 10-ből 5 megy árkot ásni, szalag mellett dolgozni. Ha egyáltalán kap valami munkát...

Biztos, hogy nem egy nagy túlképzés az egyetem maga, úgy, ahogy van?

Jó ez az irány, hogy lassan boldog-boldogtalan egyetemre megy? Aztán egy része kibukik, de jó sokan így is megszerzik a keménykötésű WC-papírt?

A műszaki menedzser szak is ilyen mindenből keveset aztán a végén semmit se szak. Bevallom a nemzetközi tanulmányokról kevesebbet tudok, de az is ilyennek hangzik.

2015. ápr. 20. 21:37
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
62%

M1-en szocializálódtál, hogy azt állítod, hogy nem fizetős a felsőoktatás?

2015. ápr. 20. 22:27
 12/20 anonim ***** válasza:
44%

"Ez ellen csak a felsőoktatás fizetőssé tételével lehetne tenni, akkor elfogadható lenne, hogy valaki azért nem ment tovább, mert egyelőre nem érte meg x milliót továbbtanulásba fektetni, a fizetős felsőoktatást viszont nem szeretnénk."

Egész addig, amíg például Ausztriában bárki ingyen tanulhat, akkor is, ha magyar állampolgár vagy teljesen értelmetlen itthon még csak a fizetős felsőoktatás gondolata is, a munkaadók így is jobban szeretik azt, aki nyugati egyetemen végzett, képzeljük el hányan vándorolnának ki osztrák egyetemekre, ahol kvázi ingyen megtanulhatnának perfektül németül meg angolul, a diákmelóért is többet fizetnek, és mindenki hasra lesz esve a végzettségüktől, tehát triplán előnybe hoznád őket, még anyagilag is jobban megérné, hiszen amennyivel mondjuk drágább Bécs azt megspórolják a tandíjon...

2015. ápr. 20. 22:28
 13/20 A kérdező kommentje:

# 9

Veled egyet tudok érteni!

2015. ápr. 20. 22:32
 14/20 anonim ***** válasza:
72%
25 éve végeztem okleveles agrármérnökként, 1,5 évet dolgoztam a "szakmámban" a traktorosok főnökeként a fizetésük 75%-áért. Azóta semmi hasznát nem vettem a tanulmányaimnak. A szomorú az, hogy még mindíg ontják az egyetemek a diplomás agrármérnököket . Minek???
2015. ápr. 21. 08:43
 15/20 anonim ***** válasza:
33%

Érdekes kérdés kérdező.

Vannak diplomák amik igenis jók:

-IT

-Mérnöki

-Pénzügy

-Gazdasági elemzők

-Jogi(ez határeset)

-Orvosi(nem itthon)

-Ritka nyelvszakosok

-Pszichológusok

Ezekkel magas életszínvonalad lehet,ha jól csinálod.

Viszont amire egyáltalán semmi szükség:bölcsészek,agrárosok,médiások,kommunikáció,rendezvényszervező.Ezekkel mehetsz a mekibe sajnos.

Ami nagyon jó még mérnöki diploma közgazdász párral,ez a number one ütős kombó.

Egy vicc:

-Mit kér a végzett IT-s egy jogásztól?

-Egy BigMeket,kólával és krumplival.

:))))))))))

2015. ápr. 21. 09:15
 16/20 anonim ***** válasza:
37%

Na erről a sztereotípiáról kéne leszokni:

"Viszont amire egyáltalán semmi szükség:bölcsészek,agrárosok,médiások,kommunikáció,rendezvén

yszervező.Ezekkel mehetsz a mekibe sajnos."

Az igazság az, hogy a bölcsész és társadalomtudományi képzési terület keretszámait, már néhány éve megfelelően konszolidálták, így a legendás bölcsésztúlképzés elég rég megszűnt! Csak sokaknál még fennakadt a lemez.

Ahogy erről már írtam az igazi gond ma már a természettudományi területen van, ahol indokolatlanul megemelték a keretszámokat, mondván, hogy "erre szüksége van az országnak" nincs, nincs szüksége évente több ezer új biológusra, meg geográfusra, még a kémia-fizika-matek szakokkal még lehet boldogulni, a föld-környezet-bio vonal szinte teljesen halott a munkaerőpiacon.

2015. ápr. 21. 10:35
 17/20 A kérdező kommentje:

Ez maximálisan politikai témájú kérdés. Ugyan volt már ilyen témájú kérdésem, és önmagában jó lenne ebbe a kategóriába, de most konkrétan a kormány most bejelentett intézkedés-tervéhez kapcsolódva írtam ki.

#14. Pedig az agrár jól hangzik :(

Én nagyon örülnék, hogy végre konszolidáció történik.

DE! Ne csak a diplomás munkahellyel rendelkezők arányát nézzék és főleg ne a fizetést.

Ahogy 50-70% van csak diplomás pozícióban - amit én magam is kiemeltem a kérdésben, hogy siralmasan rossz arány - ott vagy a szak himi-humi értelmetlen önmagában vagy túlképzés van.

A túlképzéseseknél nem lehetne valami olyat, hogy mérlegelik: hol folyik a képzés régebben? Melyik iskola felszereltebb? Hol kutatnak, publikálnak többet a tanárok? Hol végzetteket szeretik jobban a munkaerőpiacon? - Ez alapján lehetne a túlképzéses szakokat 1 vagy maximum 2-3 iskolában fenntartani az országban.

Az a gond, hogy mindig csak egy szempontot néznek.

2012-ben bántották a humán és gazdasági szakokat, merthogy humán és gazdasági. Kb ezért. Mert "büfészak"

Most meg... az ipari termék-és formatervező mérnökit (több helyen így rövidítik: ITF) állítólag amiatt, mert keveset keresnek az ott végzettek.

Akkor bántsák az ITF-t ha annyira kell, maradjon meg 1-2 helyen..

A műszaki menedzser szakot viszont tényleg sóval behinteni. És van egy pár ilyen "műszaki" szak még.

2015. ápr. 21. 13:08
 18/20 anonim ***** válasza:
Én a műszaki oktatás színvonalával sem vagyok kibékülve. Nem csak az itthonival. Egyre alacsonyabb az értéke az egyetemi képzéseknek, nem csak a túlképzés, hanem a színvonal romlása miatt is. Régebben elképzelhetetlen lett volna, hogy olyan neves egyetemekről, mint a Stanford mennek el emberek tanulmányaikat megszakítva, ha kapnak egy normális állásajánlatot. Ma ez a normális. Ezzel semmi probléma, viszont ideje lenne újraértékelni a felsőoktatás gazdaságban betöltött szerepét és újraépíteni a rendszert a XXI. század elvárásainak megfelelően.
2015. ápr. 21. 13:40
 19/20 anonim ***** válasza:
Na a Nemzetközi tanulmányok alapszak máris "kegyelmet" kapott, kíváncsi vagyok mit puhítanak még az elképzelésen.
2015. ápr. 21. 15:29
 20/20 A kérdező kommentje:

Maradnak a túlképzéses és az értelmetlen szakok.

Arany középút: csak a szépirodalomban.

2015. ápr. 21. 16:39
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!