Két teszkós pénztáros az egyik diplomás a másik épphogy érettségis. Mi a véleményetek a sztoriról? Ld részletek
Röviden.
Két ember, iskolatársak voltak a középsuliban.
Az egyik az osztály szégyene volt, magatartási problémák, sose tanult, kegyelemkettesekkel rugdosták át mindig, az érettségi is éppen sikerült. Kettes. Csak azért nem egyes mert annyira unták már a tanárok hogy örültek hogy végez.
A másik jó tanuló, majdnem osztályelső, már a gimi alatt nyelvvizsga, OKTV, majd egyetem, ahol kiváló eredménnyel diplomázott, majd kieg egyetemi képzés szintén kiváló eredménnyel,
Sajnos, duplaszakos bölcsész diploma munkaerőpiaci értéke nulla zéró.
Álláskeresés, semmit se talál a diplomásunk. Egyre lejjebb és lejjebb teszi a lécet, már nem az a szempont hogy szakterületi munka legyen, már az a szempont hogy mindegy mi csak legyen mert nincs egy fillérje se.
Végül teszkó pénztáros. Oda felveszik. Nem erre vágyott de a zsebe üres más nincs, hát belemegy.
És ki ül mellette a pénztárban? A régi osztálytárs az osztály szégyene, aki mindig magasból szart mindenre, nyelvvizsga diploma meg hasonlók azt se tudja mi az stb.
És ott ülnek ketten, kemény minimálbért épp meghaladó fizuval, és a rossz tanuló röhög.
Na megérte tanulni? Na megérte rohadni az egyetemen X vizsgát izgulni meg nyelvvizsga, meg kollégium meg jegyzetek horror pénzért meg utazás vidékre stb?
Én meg szartam az egészre a haverokkal buliztam naponta p*csa részegre ittam magam. És ide jutottam ahova te. Csak én közben jól is éreztem magam, te meg ott izzadtál és lógott a beled a semmiért.
Mi a véleményetek a sztoriról?
Az a különbség, hogy a rossz tanuló nyugdíjas koráig ehhez hasonló munkákat fog végezni (már ha szerencséje van, és lesz munkája mindig, akkor is, amikor valamilyen betegség miatt fizikiai munkára alkalmatlan lesz), míg a bölcsész előbb-utóbb találni fog kényelmesebb, jobban fizető munkát akár irodában, akár külföldön, akár a te csoportvezetődként.
Lehet, hogy nem mindenki jár így, de elég egyértelmű statisztikák vannak arról, hogy diplomával magasabb lesz a jövedelmed, illetve kisebb eséllyel leszel munkanélküli.
Vélemény? Ilyen az élet! De! Vedd figyelembe, hogy a diplomásnak van kiugrási lehetősége. Tud feljebb lépni a ranglétrán, az osztály szégyene meg legfeljebb az üzleten belül tud helyezkedni. A diplomás helyében én nem ülnék a kasszában nyugodt szívvel. Folyamatosan küldözgetném az önéletrajzomat. Egyszer biztos akad egy hely ahová felvesznek. Mivel valószínű, hogy az nem máról holnapra történik már nem fog a pályakezdők között kullogni, hanem lesz gyakorlata is. Nagyon sok munkáltató nem azt nézi, hogy szakirányú-e a gyakorlat, hanem, hogy képes dolgozni csapatban, felelős munkát tud végezni, stb. Ha felveszik egy új helyre ahol már a próbaidő alatt is háromszor annyit keres, mint az osztály szégyene akkor büszkén mehet oda és elmondhatja, "igen, volt értelme tanulni és várni a jobb lehetőségre! Mert míg te életed végéig kényszervigyorral fogsz kedveskedni a legbunkóbb vevőknek addig én negyedannyi munkával boldogan élhetem az életemet!"
Soha nem szabad leragadni egy állapotban, tenni kell a következő lépésért. Azért mert most per pillanat nem akad jobb az nem azt jelenti, hogy később sem lesz semmi lehetőség. Viszont ha a diplomás a kasszában ül, és beletörődve csak sajnáltatja magát akkor valóban nem ér többet az élete az osztály szégyenénél. Szóval az a véleményem, hogy "ember küzdj és bízva bízzál". Vagyis küzdjön meg a továbblépésért, és ne törődjön bele semmibe!
Ajánlom a tisztelt publikum figyelmébe hogy nem én vagyok sem a rossz tanuló sem a diplomás.
Én csak egy külső szemlélő.
Hozzáadott érték szempontjából inkább egy Tesco pénztáros. Kemény munkával feljebb léphet,osztályvezető vagy csoportvezető is lehet.
Még én nem verném magam a bölcsész diplomámmal,mert az egy büfészak semmi.Nulla.
Erről ennyit.
"Sajnos, duplaszakos bölcsész diploma munkaerőpiaci értéke nulla zéró. "
Tehát esze semmivel sem volt több, mint a ketteskének. Csak jobb jegyeket kapott.
Mert nem éri meg tanulni. Nem túl rég végeztem én is (nem bölcsészen), minden "jobb" helyen, ami végzettségemnek megfelelő több éves releváns szakmai tapasztalatot várnak el vagy ismerősöket vesznek fel. Ahová nem kell tapasztalat az vagy egy szar biztosítós munka vagy olyan, ahová érettségi az elvárás és felb@ssza az agyam,h bár felvennének, de hiába jártam fősulira, mert a leendő kollegák nagyrésze beleszart az egészbe és "csak" érettségije van.
Ha újrakezdhetnék mindent a legeslegelejétől, akkor angolon kívül az égvilágon semmit se tanulnék, nagyívben leszarnék mindent és olyan gyorsan hagynám itt ezt az országot, amilyen gyorsan csak lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!