Nem hallgatói jogviszonyú munkavállaló vállalhat- e munkát iskolaszövetkezeten keresztül? Kérdésem részleteit ld. Alább kifejtve:
33 éves vagyok, 1999- ben érettségiztem, azóta semmilyen hallgatói jogviszonyom nem volt és jelenleg sincs. Jelentkeztem egy licence (magán) működtetésű Mc Donald's étterembe dolgozni, ahol a belépéskor a Rébusz iskolaszövetkezettel kellett munkaszerződést kötnöm. E mellett kitöltettek és aláírattak velem egy iskolaszövetkezeti belépési nyilatkozatot, ahol meg kellett adnom a tanulói jogviszonyomra vonatkozó adatokat is.
Én akkor jeleztem nekik, hogy én 1999 óta nem tanulok sehol, itt valami félreértés van. Erre azt felelték, hogy semmi félreértés nincs, egyszerűen ne töltsem ki azt a részt, az adott Mc Donald's üzlet minden munkavállalója a Rébusszal köt szerződést, ez így teljesen rendben van. Én ezt akkor el is fogadtam, hiszen eszembe sem jutott, hogy egy olyan "szem előtt lévő" és agyon ellenőrzött munkahely, mint a Mc Donald's (még ha licence Mekiről van is szó) illegális dolgot csinálna.
Aztán úgy adódott, hogy egy másik Mc Donald's- ba jelentkeztem át, amelyik nem magán működtetésű, hanem közvetlenül a Mc Donald's Magyarország Kft üzemelteti. A felvételi megbeszélésen az ottani étteremvezetővel szóba került, hogy a másik Mekiben én a Rébusszal vagyok munkaszerződésben, amire az étteremvezető majd hanyatt esett a megdöbbenéstől. Azt mondta, hogy akkor engem nagyon átvertek, mivel egyfelől iskolaszövetkezet nem foglalkoztathat nem hallgató jogviszonyú munkavállalót, másfelől sem a TB, sem a nyugdíjjárulék nincs utánam fizetve. Azt mondta, hogy valószínűleg azért foglalkoztatnak így, mert így kevesebb járulékot kell fizetniük a munkavállalók után.
Az adott Mekiben minden munkavállaló (a 20 évestől a 60 évesig) a Rébuszon keresztül van foglalkoztatva!!!
Ez így vajon törvényes??? Vagy valamilyen jogi kiskaput használ ki a cég? Esetleg full fekete a dolog és jelenhető a Munkaügyi Felügyelőségnek, illetve a NAV- nak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!