Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Állásinterjún ha a nálam 30...

Állásinterjún ha a nálam 30 évvel idősebb főnök letegez, illik visszategezni? Kétszer jártam így, mindkét esetben nő volt, én is nő vagyok. Visszategeztem, mert szerintem ez még mindigg jobb, mintha ő tegez én pedig magázom

Figyelt kérdés

2014. márc. 27. 16:47
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
43%

#2-esnek van igaza!

Akkor sem illik visszategezni, ha Ő letegezett. Ha konkrétan felajánlja ezt, akkor már igen.

A 60 éves szomszéd néni is tegez, de ettől még nem bratyizok vele, hiszen a nagymamám lehetne. De ha szól, vagyis felajánlja a tegeződést, akkor már igen.

A 30 év pedig igenis korkülönbség, nem is kevés...

2014. ápr. 21. 06:42
 12/24 anonim ***** válasza:
93%

Kedves Kérdező!

Nem követtél el hibát azzal, hogy visszategezted a főnököt, éppen ezzel mutattad meg, hogy van tartásod, nem engeded meg, hogy tapossanak rajtad és az embertársaiddal egyenrangúnak tartod magadat, hiszen az vagy!!!! Nem vagy kevesebb egy másik embernél csak azért, mert ő idősebb vagy főnök. Ha a visszategezés miatt nem vesznek fel az adott munkahelyre, akkor ez így van rendjén, mert azok az emberek, akik lekezelésből tegeznek le másokat, vagyis elvárják, hogy a letegezett személy magázza őket, általában szeretnek fölényeskedni, lekezelni másokat és ez más területen is előbb-utóbb előjöhet.

Az egyoldalú tegezés neve cselédpertu/csendőrpertu nem véletlenül. Én tanultam illemtant és ott nincs olyan szabály, hogy valakit azért mert fiatalabb vagy beosztott egyoldalúan lehet tegezni, az idősebb/főnök felajánlhatja a tegeződést, de nem tegezhet le! Ha letegez, akkor pedig vállalja a következményeket! Én is, még 35 évesen is találkozom hasonló szituációkkal és van úgy, hogy visszategezek, de ez igazából csak egy jelzés, tudniillik nem kutya vagyok, hanem ember. Szituációtól függő, hogy mit teszek, néha meg sem hallom, ha egy ismeretlen idős letegezve odavakkant, ha bemutatásnál történik a letegezés és nem ajánlják fel a tegeződést, akkor annyit mondok, hogy "Maradjunk egyelőre meg a magázódásnál, ez tiszteletteljesebb így az elején mindkettőnk számára."

vagy valami hasonlót. Állásinterjún egyszerűen rákérdeznék, hogy "Van valami célja a tegeződésnek ebben a szituációban? Szokásos a cégnél, hogy mindenki tegez mindenkit?" Ugyanis Neked is jogod van kérdezni az interjút vezető személytől, hiszen ha Te egy felkészült ember vagy nincs mitől félj és ők veszítenek azzal, ha nem vesznek fel Téged az adott állásra és a lényeg, hogy kölcsönösen megismerjétek egymást a munkáltatókkal. Másrészt már az elején kiderülhet, hogy mennyire pszichológiai terror hangulat van a munkahelyen, mert ahol egyoldalú tegezés a bevett szokás, ott gyakori lehet az egyéb önkényeskedés is. Jól érzed, amit a kérdésben írtál "Visszategeztem, mert szerintem ez még mindig jobb, mintha ő tegez én pedig magázom" ez ugyanis azt a természetes érzést mutatja, hogy Neked is szükséged van arra, hogy megbecsüljenek, tisztelettel bánjanak Veled. Erre mindannyiunknak szüksége van, akár bevalljuk, akár nem.

Ha képes vagy kiállni önmagadért, azzal csak nyersz az életben, ne hagyd, hogy bárki is az ellenkezőjéről győzzön meg!! Én sajnos volt, hogy ráhagytam bizonyos idősebbekre azt, hogy egyoldalúan tegeztek és később megbántam. Most már néhány olyan időset kivéve akik tudom, hogy tisztelnek és persze gyerekkoromtól ismernek, senkinek nem tűröm az egyoldalú tegezést.

Végezetül itt egy cikk, ami 7 éves már, de arról szól, hogy Franciaországban már az iskolákban is betiltanák a csendőrpertut:

[link]

Szóval még egyszer: merj kiállni önmagadért, az igényeidért, mindig és mindenhol, rá fogsz jönni, hogy érdemes, még akkor is, ha néha nehéz!

2014. máj. 28. 18:59
 13/24 anonim ***** válasza:
90%

12-es vagyok ismét

Látom eléggé lepontoztak egyesek, pedig az igazi tisztelet csak kölcsönös lehet! Egy olyan emberi kapcsolat, ahol az egyiknek tisztelnie kell a másikat, miközben őt nem tisztelik, nem veszik figyelembe mit érez, mik az igényei, az a kapcsolat egyszerűen tartalmatlan.

Örülök neki, hogy nekem nincs szükségem arra, hogy bárkivel is lekezelően, bántóan viselkedjek ahhoz, hogy valakinek érezzem magamat. Szerintem anélkül is lehetünk magabiztosak és határozottak, sikeresek az életben, hogy egy ostoba kommunikációs hierarchiába (lásd cselédpertu/csendőrpertu) sorolnánk/kényszerítenénk önmagunkat és az embertársainkat.

2014. máj. 29. 18:56
 14/24 anonim ***** válasza:
93%
Ezt nevezik "csendőrpertunak". A szó onnan ered, hogy régen a csendőrök tegezték (sőt "fiacskám"-ozták) a szegényeket, de nekik nem volt szabad visszategezni, mert kaptak a pofájukra.
2014. jún. 18. 00:53
 15/24 anonim ***** válasza:
73%

"Akkor sem illik visszategezni, ha Ő letegezett. Ha konkrétan felajánlja ezt, akkor már igen. "

Azzal, hogy letegezel valakit már fel is ajánlottad a tegeződést a részedről. Olyan nincs, hogy nem fogadod el vagy illetlenségnek tartod ha visszategeznek! Ilyen illemszabályt neked hol tanítottak? :O

Ez max. az iskolában van így gyerekeknél. Bár gimiben már nem igazán volt jellemző nálunk...

2014. jún. 18. 04:49
 16/24 anonim ***** válasza:
90%
(Na jó, meg nyilván az öreg szomszédnéni akit ismersz gyerek korod óta azzal olyan furcsa tegezős-magázós viszonyban vagy a szokás miatt. Bár ez sincs mindig így, a normálisabb öregek felveszik a magázós hangnemet ha a fiatal már nem gyerek. De a kérdésben meg úgy általában olyan viszonyokról beszélünk amikor új ismeretség történik, tehát nem a 30 éve ismert szomszéd néni és a felnövekvő gyermek hosszú kapcsolatának esete.:))
2014. jún. 18. 04:52
 17/24 anonim ***** válasza:
18%

30 évvel idősebb!+ leendő főnök!

És te letegezed... egyértelműen búcsút mondhatsz az állásnak. Itt nem bocsánatos bűn a tudatlanság, ezt még csak tetézi, hogy 2 nőről van szó.

Ha ő téged tegez is, te őt mindenképpen magázd, amíg kell az állás. Ha veszekedni akarsz vele, akkor már tegezheted.

Akkor már mindegy...

2014. jún. 18. 08:21
 18/24 anonim ***** válasza:
92%

"Én elég sok interjún voltam már, elég nagy cégeknél, és ott gyakorlatilag mindenki magázódik, mert ott nincs helye bratyizásnak.... "

Én egy piacvezető giga multinál dolgozom, és pont, hogy mindenki tegeződik. Ettől akarnak lazának, fiatalosnak tűnni. Itt mindenki tegez mindenkit, az igazgatókat is, igen ciki lenne belefutni egy magázásba.

Szóval vállalat függő is.

2014. jún. 18. 08:57
 19/24 anonim ***** válasza:
86%
Miért baj az, hogy leendő főnök? Ha nem tetszik akkor talál máshol állást. Valószínű nem csak ott vennék fel.
2014. jún. 18. 14:11
 20/24 anonim ***** válasza:
21%
Akkor minek kell egyáltalán állásinterjúra mennie, ha úgysem akarja az állást? Bratyizáshoz elég a szomszédba átmenni...
2014. jún. 25. 11:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!