Miért nem segítenek se a munkaügyi kp-ban, se az önkormányzaton a pályakezdőknek?
Vége lett az iskolának februárban, március 3-tól munkanélküli vagyok. Voltam a munkaügyi kp-ban, annyit mondott a hölgy, hogy nem kapok semmi pénzt tőlük (ezt meg is értem), és hogy 45 nap passzív időszak után oldjam meg, hogyan fizetem be a tb-t. (tudom, egészségügyi hozzájárulás, 6800 ft havonta)
Ha nem találok munkát április közepéig, akkor nekem kellene május 12ig befizetnem. De nincs miből.
A szüleim sem tudják fizetni. Már mindenemet eladtam amit tudtam, hogy a rezsibe beszálljak.
Azt mondták a családsegítőbe, hogy az önkormányzaton szociálisan rászorulóként kérhetem, hogy fizessék helyettem egy ideig (1 évig talán) a tb-t.
Bementem az önkormányzathoz, adtak egy nyomtatványt amit ki kell töltenem. Már akkor belekötött a nő, hogy hol is lakok pontosan (az ideiglenes lakcímem a volt párommal egy lakcímre szól, de az elmúlt 2 hónapban nem volt időm a lakcímkártya igényléssel foglalkozni), és ha nem az állandó lakcímemen tartózkodom, akkor a volt párom jövedelemigazolása kell.
Mennék közmunkára is (na jó, nem utcát söpörni), de azt sem tudom hol kell elintézni. Senki nem hajlandó semmit mondani, vagy segíteni.
DOLGOZNI SZERETNÉK! De konkrétan mindenhol elutasítanak, mert pályakezdő vagyok.
Aki nem akar dolgozni, annak jár a segély minden hónapba. Aki dolgozni akar, az meg álljon fejre.
Szerintem a munkaügyi kp-ban, illetve az önkormányzat bizonyos osztályain azért dolgoznak az emberek, hogy akik odamennek segítséget, tanácsot kérni, annak segítsenek.
Egyedül a családsegítőben álltak velem szóba, mindent elmondtak, amiket az önkormányzaton vagy a munkaügyi kp-ban kellett volna. :(
merre fele laksz?
Zala megyében a Job and Carrier keres operátort sárvárra és zalaegerszegre...
Ismerek olyat aki a veséje miatt le van százalékolva és ott dolgozok a sor mellett
A munkaügyi kp indít képzéseket, de ami a mostani végzettségemhez kapcsolódik és érdekelne is, az csak júniusban indul.
Olyanra tanfolyamra szerintem nincs értelme elmenni, ami nem érdekel és lehet hogy abban sem tudnék dolgozni.
(pl. bolti hentes, méhész, szociális gondozó és ápoló, kisgyermek gondozó, virágkötő, informatikai rendszergazda, száraz építő, tehergépkocsi vezető stb.
Van még áprilistól: tisztitástexhnológiai szakmunkás, óvodai dajka, szakács, cukrász, autóbuszvezető, pincér, PlC programozó)
Baranya megyében.
Pénzügy és számvitelt....
23-as
Jelentkeztem takarítói munkára (a betegségemtől ezt még szerintem el tudnám végezni), árellenőrnek (tescoba), hostessnek, mindenféle irodai asszisztensnek.
Betanított munkára sbt.
Nézd kérdező,
részben egyetértek veled, nem könnyű ma pályakezdőnek lenni, ez igaz.
De!
1. munkanélküli vagy, de NINCS IDŐD elintézni egy lakcímkártyát? Tessék reggel felkelni 6-7 órakor, általában 8tól van okmányokra ügyintézés, oda mész előbb és benne leszel az első 10 sorszámban. Vagy: neted van: foglalj időpontot neten és időre odamész. Ezen mi okoz HÓNAPOKIG nehézséget? Ez nem jó hozzáállás- és ilyen apróságokon múlik hidd el.
2. ha megírnád merrefelé élsz, könnyebb lenne válaszolni. Nyilván nem ugyanaz a helyzet a fővárosban, mint pl. egy BAZ megyei kistelepülésen.
3. Munkaügyi központoknál kicsit jobban érdeklődhetnél azután is, hogy oktatásra, szakképzésre jelentkezhetsz-e? (mi a PONTOS végzettséged, hány éves vagy?) Erre az időre pl. akkor még tb-d is lenne és esetleg tanulhatsz is valamit. Tudom, nem könnyű bekerülni- ezt is megértem, de éppen ezért kell menni, nézni, intézni.
3. Ha a "párod"nál is van ideiglenes lakcímed, akkor az ottani kirendeltségen is esetleg nézz szét, hátha ott kedvesebbek, segítőkészebbek, pont indul valami képzés és akkor ha van rá reális esélyed, akkor szerencsés vagy annyiból, hogy akkor oda jelentkezel be.
4. mi az, hogy NEM akarsz utcát seperni, de dolgozni szeretnél? Az is munka és ha én lennék ebben a helyzetben (37 évesen, kisgyermekkel, több diplomával és felsőfokú nyelvismerettel) én bizony nem szégyelném magam, mert dolgozom. Mennék én takarítani, tesco-ba vagy ahol jövedelemre tudnék szert tenni, hogy el tudjam tisztességesen látni magamat és a gyerekemet. Persze, nem azonnal, ahogy innen kitennének, de azért egy záros határidőn belül ha nem kapnék a szakmámba vágó munkát, akkor bizony már a megélhetésre játszanék. Nem szégyen a munka! Akármennyire ezt sugározzák feléd a kereskedelmi csatornákból főműsoridőben áradó szemetek (munkanélküli milliomos élősködők, Győzike és társai stb.)- azért a magyar átlag nem ez.
5. jól írták előttem, hogy pár hete vagy munkanélküli. Még nem kell elkeseredni. Viszont még most kellene hajtani a munkakeresésben, amíg van legalább egy minimális lendületed és akarásod- mert sajnos ahogy az idő telik, amotivációd is úgy fog fogyni.
Ha egy átlagos középfokú végzettséggel rendelkezel, akkor pályakezőként én minden munkalehetőséget elfogadnék és legalább fél évig csinálnám is tisztességesen. Még az általad lenézett munkákkal is lehet tapasztalatot szerezni. ha jól értem, még sosem dolgoztál: akkor minden munkahelyen, minden munkakörben tudsz tanulni valamit. Egyrészt a kollegákkal való együttműködést, a pontos bejárást, a felelősségvállalást, a különböző adminisztrációs dolgokat, a munkárd értékét, a bérpapír értelmezését és még sorolhatnám... amit még az egyetemen sem tanítanak meg.
6. Van-e önéletrajzod? Megfelelő-e? (tudd, a munkaügyi központokban is szokott karriertanácsadás lenni- illetve van ehhez hasonló nevű szolgáltatás- járj utána, kérdezz rá. ez az egész keresés tényleg arról szól, hogy szem előtt legyél, érdeklődj stb. A neten is nagyon jó cikkek vannak, a HR portálokon is lehet hasznos tanácsokat olvasni akár az önéletrajzról, akár az állásinterjúkkal stb. kapcsolatosan.
Ismerősei mindenkinek vannak és ne csak a szűk családra gondolj: ha az átlag fiatal netezési szokásaihoz hasonló szokásaid vannak, akkor a facebook-ot is használhatod (időd van!)- oszd meg, hogy megszerezted a képesítésedet, állást keresel. Esetleg tágabb rokoni, ismerősi, baráti körben beszélgess, kérd meg őket, hogy szóljanak, ha BÁRMI üresedés van, legyen nálad MINDIG önéletrajz (akár pendrive-on is, nyomtatva is), barátaidnak is csatolhatod e-mailben, ha megígérik, hogy szétnéznek.
7. ha én lennék most a helyedben és X szakmám lenne, de munkatapasztalatom nem nagyon, akkor egy kis netes kutatás, időpontegyeztetés után szépen felöltöznék és elmennék a lakóhelyem közelében lévő olyan cég(ek)hez, amelyeknek a szakmám szerinti profilja van. Bemutatkoznék és elmondanám, hogy szívesen lennék gyakornok/önkéntes náluk. Egy-két akárhány hónapig napi min. 8 órában szeretnék ott dolgozni, nem kérek mást, csak ebédet (vagy utalványt), munkaruhát (ha szükséges pl. egy pincérnek vagy egy nővérnek) és a bejárás indokolt köültségtérítését (bérletet), ha szükséges. Azt kéred, hogy ha elégedettek veled a kitűzött idő után, akkor adjanak egy jó referenciát (esetleg vegyenek fel)
Ezzel két lehetőséget ásol magadnak: 1. szerzel munkatapasztalatot és referenciát egy neves cégtől 2. lehetőséged kapsz ottani munkára is- illetve ott is szert tehetsz ismerősre, munkatársra, pártfogóra, aki ajánl neked valamit stb.
Pénzbe ez az egész neked nem kerül, ebédet kapsz- csak dolgoznod kell.
8. ... esetleg ha családtag dolgozik külföldön, akkor sajnos szomorúan írom le, de vedd számításba ezt a lehetőséget is. (olyan 18-20 éves lehetsz, így feltételezem, hogy legalább egy középfokú szinten beszélsz egy nyelvet!)- ja és szabadidődben napi 1-2 órára feküdj rá egy nyelvre, amit már tanultál. Ez NEM pénzkérdés. 5 perc angol, letölthető nyelvleckék és a könyvtárban elérhető idegen nyelvű újságok, egyszerű kis olvasmányok sokat segítenek. (mielőtt felzúdulnál: a könyvtár is INGYENES, ha nem kölcsönzöl, csak regisztrációs vagy látogató jegyed van, vagyis helyben olvasol!)
Ne azt lásd, hogy ki NEM áll veled szóba, hanem azt, hogy milyen jó, hogy nem évek óta vagy ebben a helyzetben és mennyi előnyöd lehet azzal, ha egy kicsit rámenősebb és életrevalóbb vagy. Könnyebben tanulsz, mint egy 40-50 éves, van egy még élő nyelvtudásod, amit simán tudsz gyarapítani, nincs családod, kisgyermeked, akit el kell tartani ebben a nehéz helyzetben.
Fel a fejjel, remélem, ezek értelmes, ésszerű tanácsok voltak. Ha semmi sem jó belőle, azt őszintén sajnálom.
Cukrász jó lehet, én szívesen mennék arra :)
Figyelj, keress továbbra is munkát! Ha nem találsz, akkor egy hónapra (májusra) befizeted a tb-t.
Júniustól meg mész arra a tanfolyamra, ami érdekel, ha addig sem sikerülne. A tanfolyam alatt már biztosított leszel? Vagy a pályakezdőkre ez sem érvényes? Ezt megérdeklődted már?
...hosszú válaszoló vagyok (talán kettővel ezelőtti)
PÉNZÜGY_SZÁMVITELES VAGY?
(én is- elemző közgazdász banki területen)
Jön az adóbevallás időszaka- tedd ki a facebookra, hogy ingyen vagy nagyon olcsón vállalod ismerősök szja bevallását. (normál esetben kb. 10 perc munka, viszont aki nem ért hozzá, az örülni fog neki)- így is szert tehetsz tapasztalatra, ismerősökre.
Keress meg könyvelőirodákat, adótanácsadó cégeket és menj oda gyakornoknak, ahogy az előbb leírtam- ilyen hajtós időszakban KELLENEK emberek, főleg ha nem kérnek sokat.
A legjobb helyzetben vagy: jó szakmád van és most volt/van szezonja.
Ajánlhatsz fel önkéntes munkát civil szervezeteknek is referencia fejében.
Nem is hinnéd, hogy alapítványoknál, intézményeknél mennyire nagy kincs valaki, aki érti az akap számviteli- pénzügyi dolgokat. Önkormányzatod adóosztályára is mehetnél INGYEN dolgozni referenciáért.
Húúú nagyon sok lehetőséged van ezzel a végzettséggel.
Ha a nyelvre is rágyúrsz és összeszedsz egy kis tapasztalatot, sokat fizetnek olyan könyvelőnek is, aki beszél angolul vagy más idegen nyelven.
hajrá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!