Akik védik a büfészakokat, azoknak az ismerőse/ő maga el tudott helyezkedni vele?
#40: "Tehát olyan is előfordul, hogy valaki el tud helyezkedni a tanulmányainak megfelelő helyen, csak épp nem érdemes...": hát nálam az ilyen végzettség is büfészak...
Egyébként a kérdező nagyon érdekes problémát feszeget, én sem örülök annak, hogy a felsőoktatási intézmények a saját anyagi megélhetésük érdekében munkanélküliek tömkelegét képezi ki. (Jobb esetben "Adhatom nagyobb krumplival?" lesz belőlük.) Erről persze a szűklátókörű szabályozás tehet, az intézmények jórészt kényszerpályán vannak. Mondjuk nincs a legjobb véleményem azokról az emberekről sem, akik végülis a 28. helyen megjelölt helyre képesek csak beesni, de hogy otthon anyuka büszke legyen, és a tanyán a kredenc melletti falvédő helyett a kicsi fia diplomáját lógathassa ki, és dicsekedhessen a misén a szomszédoknak, hát teljesen feleslegesen elvégzi azt. (Biztos lesz, akit ezzel megbántok, de pl. Nyíregyházi Tanítóképző... És persze pedagógusnak már emberileg, a kiinduláskor sem alkalmas egy rakat ember!)
Mondanám, hogy tessék a _piacképes_ diploma felé orientálódni, ne afelé, amit szívesen csinálsz. Vagy válaszd azt, de akkor nem panaszkodni a jövőben! Azért az eléggé túlzás lenne, ha valaki azt kezdené el követelni, hogy márpedig ő pl. okleveles kelmefestő akar lenni, mert abban éli ki magát és/vagy csak annak az elvégzéséhez nem hülye, de emellett igenis kapjon jó zsíros állást, hiszen okleveles.
Persze azt magam is belátom, hogy a piaci igények változása egyik napról a másikra "büfészakká" tehet akármit. Az egyik legjobb cimborám úgy kezdte el a BME Építőmérnöki kart, hogy akkor még annyira dübörgött az építőipar, hogy gyakorlatilag válogathatott a cégek között, ahová majd jelentkezést ad be, ha végez. Igen ám, de mire ez megtörtént, jött a válság, és így annyit ér ez a papírja, mintha diplomás borzidomár lenne...
Én pl. villamosmérnöki diplomával informatikusként (az azért eléggé társszakma) dolgozom, de egy Revolution-szerű, hirtelen áram nélkül maradt világban hát át kellene néhány dolgot szerveznem, hogy úgy mondjam.
Nemrég volt nagyonsok éves altalános iskolai osztálytalálkozónk. A volt osztályfőnököm mindig büszkén említi, hogy a 24 főből 17 okleveles/diplomás, és hogy ez általános iskolai osztálytól kiemelkedően jó arány. Csak azt nem nézzük meg, hogy ebből a 17 emberből kb. három dolgozik a végzettségében, további hatnak van egyéb állása, a másik nyolc meg "tehetetlenségében, jobb híján" GYES-en/GYED-en van. Csodálatos...
Összegezve: tessék olyan tudásra szert tenni akarni, amelyről a döntés pillanatában azért az látszik, hogy azzal érdemben lehet is kezdeni valamit! Alibiből ne végezzünk el felsőoktatási intézményt, inkább menjünk ívhegesztőnek!
Nagyon jó hsz előző, köszönet.
Egy valamit hozzátennék:
" BME Építőmérnöki kart,-->> és így annyit ér ez a papírja, mintha diplomás borzidomár lenne... "
Ez nem csak a válság miatt van, főleg nem amiatt, hanem számold ki azóta hány ember végzett ezen a valóban erős helyen és mennyire emelték a nyugdíjkorhatárt(65). Szóval nem halunk ki olyan gyorsan és olyan nagy számban, mint amennyi új szakember dől ki az intézményekből. És valóban az egyik legerősebb szakot néztük, nem büfét. (A "kommunkáció" stb szóra sem érdemes.) Tehát egy mérnök 45 évesen már leszorulhat a margóra és még van 20 éve- munkásságának a fele, amíg kínlódhat. Pályázat? Igen. Jelentkeznek 200-an (nem túlzás, min.ennyien) és abból egy biztos, hogy mondjuk csak 40, egy biztos, hogy jobban tudja a kívánt nyelvet stb. Ez van.
Köszönöm!
Már elegem volt abból, hogy például ha itt valaki kérdezte, hogy XY szakra menne, megéri e? Erre válaszolták, hogy nem, akkor néha jött valaki, aki megvédte az xy szakot.
Vagy a büfészakos kérdésekben is mindig jöttek olyanok.
Nem tudom, egyesek szerint minden végzettségre szükség van és mindegyikből kell többezer új ember évente...
Amúgy engem az, hogy keveset keres, nem zavarna addig, amíg van mit enni és nem fagyoskodom télen.
Inkább az, hogy valamit megszeretek, látom a szakmában a problémákat, van megoldási ötletem, elhivatott vagyok, de büfészak volt, így mosogathatok.
# 44/45
Nem eredetileg az a büfé, ruhatár szak,amikor a diák a nap nagy részét büfébe tölti és még úgyis elvégzi a sulit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!