Hogy néz ki egy jó önéletrajz programozóként?
Mi emeli ki a többi közül? Esetleg valami jó sablont tudtok mutatni?
Mert, ha azt írom bele, hogy mihez értek baromi rövid lesz. Mert tegyük fel értek JavEE, C++, C#,.net, SQL,PHP, HTML,CSS akkor ezzel nem tudom kitölteni. Ha 1-2 technológiát írok bele még akkor is kevésnek tűnik.
Gondolom az senkit nem érdekel, hogy milyen szoftvereket használtam fejlesztéshez, illetve a felhasználó szintű ismeretek sem. Szóval nem igazán látom át, hogy lehet egy jól összerakott, kerek CV-t készíteni.
1. személyes adatok
2. iskola
3. milyen technológiákhoz értesz felsorolás szerűen
4. 2-3 mondatban, hogy mihez értesz még, és milyen személyiséged van (jogosítvány megléte, barátságos, jó csapatjátékos stb)
5. Legfontosabb referenciáid felsorolása (maximum 5-10 db)
2013. évi kktv önéletrajz minta, ebben minden benne van, a nyelvismeret pontos meghatározásától a referenciák pontos felsorolásáig, minden.
Programozóként a legjobb, megjelölöd a referenciát, hogy na, ezt én csináltam. Készíts valamit, ami jó referencia, pl egy fiktív raktárprogramot, vagy egy webáruházat, ahol dinnyét lehet kapni, tökmind1, de itt ez számít, nem az, hogy mit tanultál és milyen papírjaid vannak, gyakorlati ismeret kell. Persze, mivel önéletrajz, kellenek a végzettségek és a szokásos sablonszöveg, de ez az előbb említett mintában benne van. Ismerek olyat, aki hobbi szinten kezdett programozni, most adatbázisokat kezel és semmi ilyen papírja nincs.
A lényeg, hogy a szakmai pályafutásod mindenképp írd bele, felsorolás-szerűen, nem kell regény, kb. valahogy így:
-2005-2008 : KisGarázsAzUtcaVégén Bt., Junior fejlesztő, [pár szavas leírás, hogy mit csináltál]
-2008-2010 : Almacsutka Kft., Fejlesztő, [pár szavas leírás, hogy mit csináltál]
-2010-2012 : HasiTasi Bt., Senior fejlesztő, [pár szavas leírás, hogy mit csináltál]
stb.
stb.
Az egészre az 1.-es hozzászólásban adott struktúra kb. jó, 1-2 dolgot módosítanék rajta:
1. szekció: Személyes adatok, elérhetőségek, és szerintem egy fénykép mindenképp kell bele
2. szekció: Ide jöhet a szakmai pályafutásod, amit az előbb részleteztem, hogyan
3. szekció: Technológiák, amikhez értesz, de nem csak felsorolás, hanem odaírod, milyen szinten vagy belőle, pl.:
C++: expert
C# : intermediate
Turbo Pascal(:)) : beginner
stb.
stb.
4. szekció: Nyelv-ismeretek, jogsi. És itt se annyi, hogy odaírod, hogy angol középfok nyelvvizsga, hanem a TÉNYLEGES nyelvismeret, mert arra kíváncsiak, a papír rohadtul nem érdekli őket. Pl. ha van középfokú nyelvvizsgád, de nem tudsz 3-4 összefüggő mondatot elmondani angolul, viszont azért valahogy nagy nehezen elmakogsz, meg tudsz értelmezni szakmai szövegeket/doksikat, akkor beírod hogy English - Beginner. És az ellenkezője is igaz, ha nincs semmilyen papírod, viszont mondjuk az USA-ban éltél két évet, és folyékonyan beszélsz angolul, képes vagy angol nyelven lebonyolítani akár egy állás-interjút, akár egy ügyfeles meeting-et, vagy bármi mást, és még a szakmai kifejezések is mennek, akkor beírhatod, hogy English - Fluent.
5. szekció: Ide jöhetnek az iskolák, óvodát, ált. sulit nyilván nem kell beleírni, középiskola és attól felfelé.
Kb. ennyi elég is, én a személyiséges/hobbis részt kihagynám, mert:
1. a hobbijaid hangyaf@s.z.nyira se érdeklik a munkaadót. KIVÉTEL, HA: hobbiként is valami olyasmit programozol, aminek van némi köze ahhoz, amilyen állásra jelentkeztél, ebben az esetben ezt leírhatod;
2. a személyiséghez úgyis mindenki azt írja, hogy jól kommunikál, meg csapatjátékos meg jól terhelhető, meg proaktív, meg jó problémamegoldó, szóval olyan, mintha ott sem lenne.
Stílusra annyit tudok mondani, hogy mostanában a minimalista design a divat mindenhol, szóval semmi aláhúzgálás meg félkövér, meg össze-vissza színű betűk, kerüld a harsány színeket, egy szolid de nem túl világos kék vagy sötétebb szürke a legjobb, nem kell bele áttetsző háttér, se villogó izék, se idióta betűtípusok, meg semmi ilyen f@s.z.ság :)
Annyival egészíteném ki az előzőt, hogy a kronologikus felsorolásoknál a legfrissebb legyen legfelül. Tehát:
N. munkahely
N-1. munkahely
..
1. munkahely
illetve
Egyetem
Középiskola
Köszönöm a válaszokat!
De mivel első jelentkezésem, így referenciával nem állok túl jól. Így baromi hülyén néz ki az üres referencia. Nem is értem diákszövetkezetnél miért kérnek több referencia munka megjelölést. Szerintem egyetemi évek alatt kevés embernek van referenciája. Legalábbis értékelhető.
Erre írta #4-es, hogy:
"Készíts valamit, ami jó referencia, pl egy fiktív raktárprogramot, vagy egy webáruházat, ahol dinnyét lehet kapni, tökmind1"
"De csinálok egy raktárprogramot azt, hogy jelölöm meg? Mert senkinek nem készül gyakorlatilag és a CV-be nem rakhatom be a forrásfájlt."
1. Ismerkedj meg a felhő fogalmával: azt jelenti, hogy fájlokat tölthetsz fel távoli szerverekre, amikhez adott esetben linket is rendelhetsz.
2. Ismerkedj meg projekt kezelő eszközökkel, pl. SourceForge, vagy GitHub.
Köztes lépésként ismerkedj meg verziókövető rendszerekkel, pl. SVN, Git.
A hogyan rakod be a CV-be kérdésre a válasz: belinkeled. Pölö a GitHub repót. Vagy akár a profilod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!