Egy szobalány mennyit keres átlagban? (csak magyarországi szállodák és hotelek érdekelnek)
Milyen feltételei vannak az ilyen munkának? Vagy teljesen tapasztalatlanul is felvesznek, csak próbanapokon betanítanak?
Gondolkozom ilyen munka elvállalásán, na nem sokáig, csak pár hónapig. Összességében úgy látom, hogy egy szociális munkás (szakmám) is ennyit keres kb 80e nettót vagy ennyit csak a ranglétrán eggyel feljebb lévő kap?
Akkor lehet használni legalább kesztyűt? Mert elég durván ki szokta marni a kezem a tisztítószer.
Át kell menni a határon, de attól függ, hogy milyen hotel. Ha mázlid van, akkor órabérben dolgozol, ha nem, akkor szobák után fizetnek, és marha nagy szívatás, ha nem kapsz elég szobát, vagy a kis szobát ugyanolyannak számolják időben, mint a kicsit, mert nyilván, hogy naggyal később végzel, mint egy kicsivel. Tisztességes munka? Én nem mondanám annak, bár lehet, hogy nekem túl nagyok elvárásaim, mivel főiskolát végeztem, csak tapasztalat híján nem tudtam elhelyezkedni a szakmámban.
Szintén hoteltől függ, milyen a vezetőség, van, ahol halálra szívatnak, van, ahol, ha nagyon tepersz, akkor békén hagynak. Elő nem léptetnek, de legalább békén hagynak. Angliában (Londonban) gyakori tapasztalat, hogy a vezetőség román, és ha magyar vagy, akkor véged van. Mellesleg kiváló élvezet olyanokkal dolgozni együtt, akiknek hiába karattyolsz angolul, mert nem értik meg.
Angliában a legtöbb hotelben adnak munkapólót, jobb helyeken nadrágot is vagy köpenyt. Tisztítószereket mindenhol a hotel adja, jobb helyeken biztosítanak gumikesztyűt is, de van, ahol könyörögni kell érte, és van, ahol szinte verekedni kell a törlőrongyokért. És van, ahol nincsenek is törlőrongyok, hanem törölközővel kell takarítani. Itt kinn a minimálbér 6,5 font, és a teljes munkaidő 7,5 óra + egy félórás ebédszünet. Hotelekben biztosítanak ingyen ebédet (négy csillagtól fölele).
Munkakör: szobatakarítás, fürdőtakarítás, ágyneműcsere, hoteltől függően minden nap, két-három naponta, szappan-tusfürdő-kávé-tea kipakolása. Törölközőcsere. Egyes hotelekben public area takarítása és a tiszta-koszos törölköző és ágynemű szerénybe illetve zsákba tétele. Máshol ezt linen porterek végzik. Van, ahol a szobalánynak csak takarítania kell, van, ahol ő ellenőrzi a szobákat is.
Hogy érdemes-e hosszútávon? Nem, semmiképpen. Ez munka bárkit tönkretesz, és egy idő után azt veszed észre, hogy körül vagy véve aluliskolázott, dohányfüggő, unintelligens emberekkel. Országtól, beszélt nyelvtől függetlenül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!