Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogy legyen vonzóbb az önéletr...

Hogy legyen vonzóbb az önéletrajzom a munkáltatóknak? (lent folyt. )

Figyelt kérdés
A helyzet a következő: érettségi után elmentem 1 OKJ képzésre, meg is van a papírom róla, de már nem igazán szeretnék ezzel foglalkozni, emiatt ha olyan álláshirdetésre küldöm az önéletrajzom, amihez erre a képesítésre nincs szükség, nem is előny sőt talán túlképzettnek tartanának, (árufeltöltő...stb) ott bizony nem írom bele. Így viszont mivel már 2 éve nem találok munkát (ez alatt a 2 év alatt főként a szakmámban kerestem de már eljutottam arra a pontra, hogy nem csak bármi más is jó lenne, hanem már nem is szeretnék azzal a szakmával foglalkozni) jó nagy luk van benne, ki tudja mit gondolnak mit csináltam érettségi után. Pályakezdő lévén se tapasztalatom, se semmi, nem tudom, hogy turbózhatnám fel egy kicsit, hogy kitűnjön a többi közül, küldjek mindig motivációs levelet vagy hogyan?
2013. júl. 3. 13:28
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
83%

küldj motivációs levelet, írd tele, hogy milyen jó képességekkel rendelkezel stb, attól h pályakezdő vagy sok előnyöd van

rugalmasabb vagy, gyorsan tanulsz, nagy a teherbíró képességed, stb.

nem igazán érdekli a HR-est h mit csináltál a kimaradt időben, ha érdekli, akkor rákérdez, de 10 helyből max 1 helyen fordul elő

2013. júl. 3. 13:48
 2/18 anonim ***** válasza:
Ha rákérdeznek, hazudd azt, h vhol dolgoztál, de nem voltál bejelentve.
2013. júl. 3. 15:22
 3/18 anonim ***** válasza:
Ugyanígy vagyok,csak 5 évvel.Én közbe tanultam és dolgotam is diákként...Szerintem külföldön próbálkozz,idehaza a diákok előnyben pl. tesco+ a rokkantakat és a kisebbséget foglalkoztatják képzettséget nem igénylő pozícióban...
2013. júl. 3. 19:04
 4/18 A kérdező kommentje:
köszi
2013. júl. 4. 13:24
 5/18 anonim ***** válasza:

Ha állást akarsz , akkor hazudj....

Az a cél , hogy az önéletrajzod kitűnjön a többi közül és legalább elbeszélgetésre behívjanak...

Egy ismerősöm azt csinálta , hogy megszerezte a művezető telefonszámát és minden héten reggel hétkor érdeklődött , hogy nincs e munka , a művezető 2 hónap után alkalmazta!

2013. júl. 6. 14:25
 6/18 anonim ***** válasza:
70%

Én szoktam munkatársakat keresni, recepciós munkakörbe - rengeteg emailt kapok.

Melyik tűnik ki?

Lehet számodra evidens, hogy mi legyen egy CV-ben, de sokaknak nem, ezért leírom, hogy mely jelentkezők mennek azonnal a kukába, és melyek azok az önéletrajzok, amiket félreteszek, hogy felhívjam személyes elbeszélgetésre a küldőjét.

Alap:

állásra nem jelentkezünk komolytalan email címről (pl. szokecicus89@ ....hu, kopasztroger@... stb.).

Ezeket olvasás nélkül törlöm. Nem sok jót várok egy olyan embertől, aki szőke cicusként, kopasz trógerként, vagy hasonlóként szeretne meggyőzni engem arról, hogy ő a megfelelő ember az ügyfeleink fogadására.

Elképesztő, hogy mennyi ilyen feladóval kapok jelentkezést.

A "felturbózott" önéletrajzokat sem nagyon szoktam komolyan venni. Ha minden csipcsup sz*rt beleírsz, ami nem is releváns a meghirdetett munkakörhöz, lehet egy munkaadó azt fogja gondolni, hogy nem akarsz vagy nem tudsz egy helyen, egy munkával hosszabb időt eltölteni, nem pedig azt, hogy mennyire sokoldalú vagy. Főleg, ha az adott álláshoz nem is szükséges a sokoldalúság.

Apropó, turbózás. Lábrázást kapok a sok idióta animgiffel kicicomázott emailtől, meg az ilyen-olyan egyedi sablonoktól. Ezek is automatikusan mennek a kukába. Komoly ember/hölgy nem küld ilyet.

Normális megszólítás (Tisztelt Címzett, vagy ha név is van a hirdetésben Tisztelt XY/úr, hölgy).

Néhány sor körítés nem árt, pl. melyik álláshirdetésre jelentkezel.

Sok munkáltató hirdet több pozíciót is, hagy ne már nekünk kelljen bogarászni, hogy a jelölt mit szeretne.

Csatolj egy normális önéletrajzot - a normális alatt nem feltétlenül azt értem, hogy egy nagy semmit tartalmazó csicsás Word sablont küldj el.

A kutyát nem érdekli az üresen hagyott fax- vagy webcím mező, annál inkább, hogy mik a valós munkatapasztalataid, ezt pedig leírhatod egy egyszerű szövegszerkesztőben is szépen.

Helyesírásra figyelj! Nem túl jó ajánlólevél, ha a saját anyanyelveden sem vagy képes helyesen kommunikálni.

Jó, ha csatolsz egy fotót magadról, persze ne olyat, amin a haverokkal pózolsz egy bulin, vagy amivel pl. egy társkeresőn vagy regisztrálva. Ha pályakezdő vagy, egy tablókép is jó, vagy sima igazolványkép.

A levelet normálisan fejezd be, köszönj el.

Fontos, hogy ne felejtsd el megadni az elérhetőségeidet! Sajnos sokan elfelejtik.

Én sem szoktam feltúrni az önéletrajzokat utólag, ha valakit be akarok hívni, ezért szerencsés, ha a telefonszámodat is megadod, még akkor is, ha emailben kérik a jelentkezésedet.

A HR-es, vagy a döntéshozó többnyire úgyis telefonon fog felhívni, hogy szerezzen egy újabb benyomást rólad.

Az életrajzodban nem baj, ha van "lyuk", még soha nem számoltam ki én sem napra pontosan, hogy ki, hol, mennyit dolgozott :)

Ráadásul manapság nem ritka sajnos a tartós munkanélküliség. A munka fajtájától függően, ha nem fontos a folyamatos szakmai tapasztalat megléte, akár ezt is beleírhatod a leveledbe.

Én már többször vettem fel kifejezetten hosszú idő óta munka nélkül maradó embereket - tapasztalataim szerint sokkal jobban megbecsülik a munkahelyüket, nem kell nekem sem attól tartanom annyira, hogy másnap már nem jön dolgozni az új munkatárs, mert nincs kedve felkelni reggel.

Hobbikról, egyéb szabadidős tevékenységről lehet írni, de hidd el, a napi 40-50 jelentkező hobbiját és egyéb sallangjait nem nagyon olvassa el senki. Egyszerűen nem releváns.

Arra mondjuk jó lehet, ha valami baromságot írsz, akkor megjegyezzék a neved - nálunk is volt már ilyenre példa.

Hobbiként beírta a jelentkező, hogy "paleontológiai sétálgatások". Hosszú hónapokig röhögtünk rajta, de más eredménye nem lett.

Szóval ezek az alapvető hibák, amiket illene elkerülni - ezzel máris kitűnsz az átlag jelentkezők legalább feléből.

Fogalmazz egyértelműen, világosan, lényegre törően, de maradj udvarias.

Egy meghirdetett munkára mindig nagyon sokan jelentkeznek - legutóbb én a hirdetés feladásától számított 3 órán belül már nem is fogadtam több jelentkezést telefonon sem, annyi önéletrajzot kellett átnéznem.

Tudom, nem könny, de ez ne vegye el a kedvedet, biztosan fogsz munkát találni, ha ilyen elszánt és határozott vagy, ahogyan az a feltett kérdésedből is kitűnik!

2013. júl. 12. 20:47
 7/18 anonim ***** válasza:

Blahhhhhh,blahhhhhhhhh,blahhhhhhhhhhh.Hogy ezek a hr-ekek mennyi szart össze tudnak hordani...Amúgy,ha nem olvasod el az e-mail-eket,akkor mégis mi a fa5znak fizetnek téged,ráadásul nem kis pénzekért???Amit ide leírtál az egy kalap sz.rt nem mosdít előre senki önéletrajzán.

A kérdezőnek:

Amit néz a cég:1.Munkatapasztalat(releváns)

2.Tanulmányok

3:Nyelvek

4.Számtech ismeretek

5.Egyéb kimagasló eredmények,díjak,publikációk,és egyéb sh1t

6.A fénykép

2013. júl. 13. 12:46
 8/18 anonim ***** válasza:
Igen,a helyesírás valóban lényeges.Ha önéletrajzot írok,akkor én is figyelek.Itt meg lesz.rom.
2013. júl. 13. 12:48
 9/18 anonim ***** válasza:

tuzolto0000:

Nem HR-es vagyok, hanem saját céget üzemeltetek, immáron több, mint 10 éve. Ezen időszak alatt felvettem 50-nél is több embert.

Mindössze ennek az elmúlt röpke időszaknak a tapasztalatait foglaltam össze olyan aspektusból, amire a kérdező kíváncsi volt.

Lehet, hogy az írásom szerinted sz*rt nem ér, de az évek alatt felvett munkatársaim jelentkezése a fentiek alapján került szelektálásra, és nem csak én dolgozok ilyen sémákkal, hanem az általam ismert többi cégvezető, döntéshozó is.

Összességében az említett társcégekkel együtt hozzávetőleg 200 embert hívtunk így be személyesen is interjúra, közülük közel 100 munkavállaló nyert felvételt, a legnagyobb részük ezután évekig dolgozott nálunk.

Tudom, nem reprezentatív a minta, de a kérdező számára talán mégis hasznos elolvasni a sz*rt nem érő szempontjainkat.

2013. júl. 13. 15:29
 10/18 anonim ***** válasza:
Akkor tudhatnád,hogy ez egy,hogy is mondjam...ja igen sz.r sablon.Attól még,hogy valaki hr=sh1t@gmail.com-ról üzen,még nem azt jelenti,hogy rossz munkaerő,csak vannak normák,amit be kell tartani.De azt azért megkérdezném,hogy mit néztél az önéletrajzban?Mert ezt a sok sablonklisét már mindenki keni-vágja,a háta közepén jön ki,és szerintem már kismilliószor átformálta az idióta humános kedvéért,csak hogy végre esélyt kapjon.A valóság az,hogy ku.va sokan vannak kevés melóra,és nagyon érvényben van a sógorstílus.Ezután a hr kb. vet 3mp-nyi röpke pillantást azokra a cv-kre,amik kb. ezen a sablonsz.ron átmennek.De egy vezetőtől azért nem ezt várnám!!!Szakmai hozzáállást várnék!!!
2013. júl. 13. 18:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!