Sikerült elhelyezkedned a diplomáddal, vagy teljesen más területen dolgozol?
Szia!
Energetikai mérnök diplomám van és 3 hete energetikusként dolgozok. De a történet nem ilyen egyszerű. 2010-ben szereztem meg a diplomát, abban az évben egészen 5 hónapig ott maradtam a tanszéken dolgozni.
Határozott idejű munkaszerződéssel, közalkalmazotti státusszal, heti 20 órás munkában. A fizetés a fele, viszont a munkaidőm abszolút rugalmas volt. A probléma az volt amikor letelt a határozott idő, és - gondolom azért mert nem volt már rá keret - nem tudtak foglalkoztatni. fél évig (ősztől) kerestem állást. Mivel sok álláshoz kell jogosítvány ezért 2011-ben letettem a jogsit. De márciustól jövő év (2012) januárjáig alig kerestem állást. Bár igaz, 2011 első hat hónapjában ismét visszavett az egyetem. Teljes munkaidőben viszont nem tudtam volna bejárni dolgozni is meg autóvezetést gyakorolni is. 2012-től megint elkezdtem állást keresni, de akkor már intenzíven, csináltam magamnak excelben motivációs levél generátort, és egy nap alatt 5 helyre adtam be minimum pályázatot. Heti 2 interjúm volt de visszautasítások sora a kevés tapasztalat miatt. Ekkor elhatároztam, hogy csinálokegy abszolút saját önálló munkát energiamegtakarítás terén. Tavasszal fel is vett az egyik cég, de az nekem nem vált be, ezért kerestem tovább. Közben vállaltam alkalmi munkákat is. Ősszel családi okok miatt nem kerestem állást. Majd idén ismét visszavett az egyetem, mellette szintén adogattam be önéletrajzokat, végül most jutottam el idáig, hogy a diplomámnak megfelelő helyen dolgozok.
Első válaszadó vagyok (aki a második-harmadik is egyben):
Ismerősi körömben, illetve úgy általában az álláshirdetéseket böngészve azt tapasztalom, hogy alapvetően a közgazdászoknak, gépészmérnököknek, egyéb műszaki-mérnököknek, környezetvédelmiseknek, illetve a szakmunkás végzettségel rendelkezőknek (géplakatosok, villanyszerelők, autószerelők, asztalosok) a legjobb a helyzetük, hogy szakmába vágó munkát kapjanak. A sima gépészmérnökök a nagy autóalkatrész gyárakban, az egyéb mérnökök kis cégeknél, vagy az állami szektorban esélyesek! Az orvosok is nagyon jó helyzetben vannak (lennének), viszont a leendő orvosoknak fel kell készülniük, hogy rengeteg kell majd túlórázni relatíve kevés pénzért (mivel államban fognak dolgozni, ezért gondolom diplomás közalkalmazotti bérért)! Ezeknek a szakmáknak a gyakorlati jelentőségük miatt igen csak szükség van, mert sok a beteg ember és hosszútávon - a stressz, lelki gondok, meg a környezetszennyezés, stb. miatt - egyre több lesz. Továbbá mindenki spórolni akar a válságban energiát, pénzt, időt, ezért kell az új zöld innovatív technológia!
Közepesen jó lehet a helyzetük a vendéglátóiparban és idegenforgalomban dolgozóknak, kőműveseknek, ácsoknak, tolmácsoknak, tanároknak (beleértve ide az általános iskolai tanítóktól a legmagasabb fokozatú egyetemi docenseket). A vendéglátóipar időszakos munka, a magyarországi turizmus stagnál, de hosszútávon valószínűleg nem romlik. A kőművesek, ácsok az új lakótelepek létesítésénél kaphatnak majd munkát, viszont nekik érdemes lesz valami más szakmát is megtanulni, mert a pénzhiány miatt egyre kevesebben fognak építkezni, 10-20 év múlva inkább csak háztatarozáshoz kellhetnek majd. Tolmácsokra viszonylag sokáig szükség lesz, mert kevés ember tanul nyelvet. Aki megtanulja nyelvvizsga szintig - mert pl. diplomához kell a nyelvvizsga - 1-2 éven belül rengeteget felejt belőle utána, mert nem használja. (Én személy szerint szinten tartom a nyelvtudásomat hobbiból, mert eleve érdekel a külföldiek világnézete, és szeretek külföldiekkel haverkodni. 2009-ben lett meg az angol nyelvvizsgám, az olvasás és íráskézségem, illetve a hallott szövegértésem majdnem ugyanolyan, mint nyelvvizsga letételkor, a szókincsem szerintem kicsit csökkent. A kiejtésemet gondolom legrosszabbnak, bár tegnapelőtt a Múzeumok Éjszakáján azért sikeresen elirányítottam egy angol biciklituristát a Műegyetem K épületétől a Parlament felé.) Általános iskolai, vagy középiskolai tanárok sincsenek könnyű helyzetben, mert hosszú távon egyre kevesebb lesz a gyerek! A főiskolai, vagy doktori címet viselő tanároknak a műszaki egyetemeken, vagy főiskolákon hosszútávon egyelőre szerintem bíztató lesz a helyzet akkor, ha a hallgatók arra a pályára fognak menni.
A legrosszabb a jogász, média-kommunikáció szakos diploma, író, költő, irodalmár, marketinges, illetve egyéb művészet területe. Jogászokból dugig van az összes egyetem, és én személy szerint 100-ból 1 olyan álláshirdetést látok átlagban, ahol jogászt keresnek. És ez a szakma véleményem szerint tipikusan az, ahová csak ismeretséggel lehet bekerülni. Média-kommunikáció szak: világszerte túltelített szakma! Tele vagyunk újságíróval, riporterekkel, kameraman-ekkel. Írók, költők, irodalmárok műveit kevesen olvassák, főleg a fiatalok körében. Főleg papír alapon. Ez a szám a jövőben szerintem még inkább csökkenni fog, a nyugdíjasok kivételével az embereknek eleve nincs és nem is lesz idejük olvasni. A munkanélküli meg nem fogja ezeket megvenni, mert nincs mivel fizetnie. A művészetről annyit, hogy fotóművészek közül pl. a legjobbak tudnak megélni. A művészeti alkotások közül csak a legjobbak adhatók el (Én tíz éve fotózok pl. villámot, de idáig egyetlen vevőm sem volt! Még külföldiek közül sem)! A színészekkel meg hasonló a helyzet, mint a jogászokkal, főleg ha filmszínésznek készül! Totálabszolút-ismeretséges-keresztapás-arisztokrata-apa-fia szakma! A marketingesekkel szintén tele van az egész világ, mindenki próbál eladni, a marketing stratégiájával mindenki próbálja megelőzni a másikat, ami első olvasásra jól hangzik, de több cég csődöl be, mint amennyi megalapítódik. És ez egyelőre így is fog maradni.
Kifelejtettem még az örző-védő szolgálatokat (biztonsági őrök, biztonságtechnika), meg a tűzvédelmet! Ez viszont szerintem kifejezeten fel fog a későbbiekben lendülni. Egyre nagyobb a munkanélküliség, meg a pénzéhség, ezáltal egyre több lesz a betörés, rablás, lopás, erőszak, szóval előttük fényes jövő járhat, de kifejezetten stresszes és egyben monoton munkahelyekről van szó! A tűzvédelem is jó szakma, mert azt is nagyon sokan elhanyagolják egyelőre.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!