Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért nem lehet rendes munkát...

Miért nem lehet rendes munkát találni pályakezdő mérnökinformatikusként?

Figyelt kérdés

Picit hosszabban tudom csak felvázolni a helyzetet.

Mindig, mindenhonnan csak azt hallani, hogy hiány van mérnökinformatikusokból/informatikusokból. Hogy erre tendál a jövő és mekkora rájuk a kereslet. Na most ez valamennyire tényleg így is van, de gyakorlatban mégis komplikáltabb a helyzet.

Van rengeteg munkakínálat, több hónapja csak a levegőben tengenek, de szinte mindegyik 5-10 év tapasztalatot kér, némelyik csak 3-5-öt, de pályakezdőként nyilván nincs meg. Amint pályakezdőre keresek rá, máris letizedelődnek a találatok.

Pályakezdő álláshirdetéseknél pedig gyakorta az a helyzet, hogy odaírják: pályakezdő 1-3 év tapasztalattal. Ezen kívül kérik, hogy xy specifikus dologhoz, programhoz, stb. értsél, amikkel tapasztalat híján még nem is találkoztunk, tanítani meg nem is tanították, plusz legyél ilyen-olyan...

De ha valami stimmel is, akkor ott meg tuti kérnek valami német vagy más nyelvű nyelvvizsgát (angolom) van, a legtöbb állás pedig kiesik.

Egyszerűen olyanokat kérnek a pályakezdő állások nagyrészénél, hogy jelentekzésig sem jutok el inkább.

Ha meg esetleg így is akad egy jó állás, akkor az általában vagy Pesten van vagy az ország másik felén. Nekem Pest kb. az utolsó hely ahova valaha mennék, illetve a környékem sem szeretném más, távolabbi helyért itthagyni. Én a legtöbb fiatallal szemben nem vágyom erre, inkább taszít is.

Viszont pont erre van itt az informatika, meg a modern világ, hogy lehetőség legyen a home office-ra. Mégis azok az állások, amik home office-t hirdetnek, mindig kiderül, hogy heti 1-2 nap home office, tehát igazából hibrid.

Azzal egyébként nincs baj, hogy hívjanak interjúkra, inkább azzal van, hogy a munkahelyeknek csak elvárásaik vannak, de nem túl rugalmasak és nyújtani meg semmit nem akarnak.

Elmentem így is dolgozni a környéken, ahol lehetőségem van rá, illetve voltam környékbeli interjúkon, de egyszerűen siralmas a helyzet, hogy itt meg a napi 8 órás bent gürizés mellett az 1/3-át akarják megfizetni, mint a szakmában az átlagfizetések. Emiatt pedig úgy érzem, hogy inkább el sem megyek ilyen helyekre, hiszen ha nem szánom rá a sok időt, tanulást, meg energiát az egyetembe, akkor ilyen összegeket, de még a többszörösüket is megkereshetném akár árufeltöltőként. Én pedig nem ezért tanultam és csesztem el ennyi időt egyetemen.

Tehát lényegében az a problémám, hogy mindenki csak erre terelgetett, meg hitetgetett, hogy ezzel lehet a legjobban járni. A gyakorlatban pedig ugyanazt látom, mint a legtöbb munkánál. Sírnak, hogy nincs ember, meg nem jelentkezik senki, de olyan feltételeket szabnak meg, amik irreálisak. Hiába próbálom a home office-t, nem nagyon vannak tényelgesen ilyen lehetőségek, ugyanúgy bent kell gürizni, mint a többi munkánál. Emellett azt sem becsülik meg, hogy az ember egyetemet végzett vagy mérnök, mert a fizetések sem igazán tükrözik ezt. Vagy ha az ember egy jó munkahelyet akar, akkor mindenképp Pestre kell menjen, különben kb. semmit nem ér.

Most lehet, hogy csak én vagyok b@lfasz, de kb. minden munkalehetőséget átnéztem, interjúkon is voltam, de azokat meg inkább el sem vállaltam olyan siralmas. Vagy ennyire pangás van most a területen munka téren és igazából senkit nem is akarnak felvenni, csak a támogatások meg a kötelezettségek miatt hirdetnek.

Vagy azt tudom elképzelni, hogy pályakezdőként néznek mindenkit ennyire semmibe és ki kell szenvedni pár évet, utána pedig jobb lesz.

Mindenesetre elmentem dolgozni, hogy addig is gyűjtsek tapasztalatot és fejlődjek, meg hasznos legyek. Azonban kezdem felismerni, hogy ez a bent gürizek 8 órát, teljesen kifáradok és időm sem marad semmire, illetve ilyen csekély fizetésésrt (szakmához képest), ezt nem szeretném csinálni. Ugyanis nem ezért tanultam. Szóval valamit muszáj lesz lépjek, csak nem tudom mit.

Ezért kérdezem tőletek, hogy idő kérdése az egész? Vagy én csinálok valamit rosszul? Mit tudtok tanácsolni?

tegnap 18:06
 1/9 anonim ***** válasza:
81%
Te. Nem értesz különösebben semmihez, nincs gyakorlatod, önképzés nuku, az egyetemi tananyagra hagyatkozol. Nyelveket nem beszélsz, rugalmatlan vagy, költözni, bejárni, nyitni, alkalmazkodni nem akarsz, 8 órányi munka is lefáraszt, de az elvárásaid az egekben. Senki sem home office-on kezdett magas fizetéssel, ehhez azért több év kell, meg le kell hozzá tenni valamit az asztalra.
tegnap 18:41
 2/9 anonim ***** válasza:
85%
Lehet jó állást találni de nem mindenhol.
tegnap 18:51
 3/9 anonim ***** válasza:
87%

Erre annyit tudok mondani, hogy üdv a való világban:

- Valahol el kell kezdeni igazából, ahhoz hogy rugalmas legyen a munkavegzés és önállóan otthonról is tudjál dolgozni, először tapasztalatot kell szerezni. Kezdetben hiába ülnél otthon, ha önállóan nem tudnál még dolgozni. Nem ismered a programokat és a rendszereket amiben dolgozni kell.

- Mellette képezd magad folyamatosan, az IT se az a terület ami ne változna, állandó mozgásban van folyamatosan.

- Tanulj nyelvet, ha ez az akadálya hogy jobb pozicióba kerüljél.

- Sajnos a jobban fizető szellemi munkák mind Pesten összpontosulnak, ezt tudomásul kell venni. Muszáj leszel nyitni efelé, ezt most akár belátod, akár nem. Rengetegen ingáznak, mert vidéki megyeszékhelyeken is alig van (jobban fizető) munkalehetőség

tegnap 20:51
 4/9 anonim ***** válasza:
84%
Egyrészt a sírám felére érve már szépen pontokba szedted, hogy gyakorlatilag a pályakezdők között sem vagy éppen álomjelölt, mert a "bare minimum"-ot hozod. Másrészt, bár részben el van hazudva, de recesszióban vagyunk.
tegnap 23:02
 5/9 anonim ***** válasza:
86%

Kezdésnek le kéne húznod 1-2 évet bárhol. Utána már kicsit jobban fogsz tudni mozogni. Ahhoz nagyon mákosnak kell lenni, hogy elsőre egy ideális helyen indulj a szakmádban.

Szerintem full HO pályakezdőként nem létezik és én még BP-n sem láttam ilyet. Nekem a mostani helyemen minimum heti 1 napot be kell menni.

Arról sokat hallok, hogy inkább visszafejlődik az ország és egyre több helyen kell többet bemenni vagy egyre jobban törlik el a HO-t.

tegnap 23:27
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha az egyetemet úgy csináltad meg, hogy nincs ~1 évnyi IT diákmunka/gyakornoki tapasztalatod(vidéki egyetemen ezt nehezebb összehozni azt elismerem) vagy referencia munkád akkor sajnos semmivel se vagy jobb jelölt egy bootcampesnél.
ma 08:38
 7/9 anonim ***** válasza:
54%
Tenyleg hiany van, csak azert meg ott nem tart a piac hogy a hozzad hasonlo 0 erteku selejtet is felvegyek
ma 09:42
 8/9 anonim ***** válasza:
92%
Nincs hiány informatikusból és soha nem is volt, jó informatikusokból van hiány, de az nem a pályakezdő lesz.
ma 13:56
 9/9 Senior Séf ***** válasza:
74%
Mert mérnökinformatikusként akar elhelyezkedni a fél ország.
ma 15:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!