Pályakezdő könyvelő mennyiért jönne el hozzám dolgozni?
9 főt foglalkoztató családi cégünket nyugdíjba vonulás miatt otthagyta az eddig jól bevált könyvelőnk. Arra gondoltunk, adnánk pályakezdőnek egy esélyt.
Szerintetek egy ilyen beválna, megéri vele kockáztatni? Budapesten vagyunk, de ő otthonról is dolgozhat (teljes munkaidő).
Kiírok minden összeget, mert kíváncsi vagyok, szerintetek mennyit kérhet el.
Mint vállalkozó, hadd kérdezzem meg, 9 főre valóban indokolt egy teljes állású könyvelő?
A másik kérdésem, hogy mennyire bonyolult a munka, amit végezni kell?
Mert ha könnyen lehet hibázni, biztos, hogy pályakezdőre akarod bízni ezeket a feladatokat? Ráadásul ha otthagytak, ki tanítja be a 0 km-es kollégát?
Fizetések terén pedig a Google a barátod:
kulcs szó:
"pályakezdő könyvelő fizetés"
"Egy junior könyvelő bére 480 000 forinttól indul, de akár 800 000 forintig terjedhet. Viszont több mint 5 évtapasztalattal már a minimum összeg 850 ezer forint, a maximum pedig 1 250 000. Egy főkönyvelő pedig másfél millió forintot is megkereshet, bár az átlag 1 350 000."
Kezdjük ott, hogy pályakezdő valószínűleg nem is mehet hozzátok. Egy frissen végzett mérlegképes könyvelő addig, amíg nincs 3 év releváns tapasztalata, addig nem lehet regisztrált, ami a feltétele annak, hogy 20 milliós nettó árbevételű cégnél nagyobbat könyveljen. És 9 alkalmazottnál vélelmezem, ezt az összeget meghaladjátok, máskülönben a bérköltséget se termelitek ki. Ha meg van 3 év tapasztalata, az nem pályakezdő, nem pályakezdő bérért.
Ettől függetlenül én se javaslom. Egy ekkora cégnél nehezen tudom elképzelni, hogy jobban megérje egy házon belüli könyvelővel szívni, mint egy könyvelőirodát keresni. Nem tudom, mennyire bonyolult a könyvelés, vagy milyen más dolgokat is vártok el az illetőtől, de viszonylag kevés olyan 9 fős cég van, ahol megéri egy alsó hangon 8-900 ezres bérköltséget kifizetni egy könyvelőnek.
Igen, nettó 500 már jónak számít. Mennyi is a nettó 500 utáni bérköltség?
Bruttó 750.000 Ft-nak a nettója kedvezmények nélkül 498.750. Vagyis a bérköltség 750, és erre jön még a 13% szochó, vagyis ahhoz, hogy 498.750 Ft-ot megkapjon a munkavállaló, az neked havi 847.500 Ft-ba kerül. Szerintem ez bőven benne van a 8-900 ezres sávban.
Öreg, itt a tanácsom:
Ha nem tudsz rendesen vállalkozni, akkor nem kell vállalkozni. Ennyire egyszerű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!