Diákmunka! Tegnapelőtt (jún.10. ) kezdtem dolgozni. Mennyi fizetésre számíthatok júliusban?
17 éves vagyok.
2 nap Délelőtt (hétfő-kedd) + 2 nap Délután + 1 nap Délelőtt (péntek) rendszerben dolgozom. A szerződésem értelmében a bruttóm 74.360 Ft/hó -572 Ft/óra-.
Júniusban összesen 20 munkanap van. Én ebből 14-et dolgozom. 1 szabadnapot kértem (iskolai tanévzáró /jún. 19./).
A munkát NEM Diákszövetkezeten keresztül találtam.
Milyen járulékokat vonnak majd le a bruttóbéremből?
Mennyi nettóra számíthatok?
Több dolog nem tiszta. Ez most diákmunka, vagy nem? Mert ha szövetkezeten kívül alkalmaznak, akkor végül is nem számít diákmunkának, ugyanazok a szabályok érvényesek, mint rendes munkavállalónál, tehát minden adót és járulékot levonnak tőled is, meg a munkáltatónak is fizetnie kell utánad.
A másik, hogy hány órás munkarendben vagy? Mondjuk így első ránézésre 6 órának néz ki. Műszakpótlékot kapsz?
A szerződésben az órabért, vagy pedig a havi bruttó kereseted kötöttétek ki?
Ha a 74360-nal számolok, akkor úgy a havi nettód 48706 Ft. Ha ezt elosztom a havi átlagos munkanappal (21) és beszorzom a 14-el, amit ebben a hónapban dolgozni fogsz, akkor 34470 Ft jön ki nettóban.
Tényleg hatórás munkavégzésem lesz.
A linken olvasható interjú Varga Árpáddal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettesével készült.
A cikk bizonyítja, hogy minden olyan hivatalos munka, melyet a (szakközépiskolában, szakiskolában, gimnáziumba) nappali tagozaton tanuló diák vállal, az diákmunkának tekinthető.
Igen kapok műszakpótlékot.
A szerződésben egyébként a bruttóalapbérem és a műszakpótlék mértéke is szerepel. A kérdésben csak a bruttóalapbéremet (és a hozzá vonatkozó bruttóórabért) szerepeltettem. A bérpótlék összege függ attól is, hogy hány délutános műszakom lesz az adott hónapban.
Minden szerdán délutánozok, míg a csütörtök és a péntek váltakozva van megoldva.
Ebben a hónapban 5 délutáni munkavégzés lesz, míg júliusban 9 lesz.
Tisztelt 2.
A szabadnap -szabadság- után semmilyen pénz nem jár?
Egyébként júliusban tudomásom szerint 23 munkanap lesz.
Ez miként fogja érinteni a bruttó és a nettó jövedelmet?
Nem csak az számít diákmunkának amit iskolaszövetkezeteken keresztül talál és végez a tanuló/hallgató!
Amennyiben diákszövetségeken keresztül csak a 16%-os SZJA-t kell fizetni, de így nem válik biztosítottá.
De a te leírásodban jelzed, hogy "NEM Diákszövetkezeten keresztül" találtad a munkát, így viszont mindenféle járulékot kell fizetned, így a 16% SZJA-t ás a 10% Nyugdíj-járulékot továbbá 7% TB valamint 1,5% Munkaerő-piaci /-munkavállalói-/ járulékot is fizetned kell, de jogosulttá válsz pl. a táppénzre.
Az időarányos bérfizetés törvényileg megengedett és általában a hónap közi munkába állás esetén a munkáltatók szokták is alkalmazni azt. Amennyiben "csak" az időarányos béredet kapod meg akkor az is lesz az Adó- és járulék alapod is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!