Mit tanácsoljak a férjemnek?
A jelenlegi munkahelyén közel 400-at keres. Viszont minden más szempontból pokol a munkahelye, már régóta szeretné otthagyni.
Egy közös ismerősünk most szólt, hogy üresedés van náluk, gyakorlatilag az ő beosztottja lenne majd. Néhány nap múlva megy hozzá, leülnek megbeszélni.
Kérdezte, hogy mennyi legyen az a minimum fizetés, amiért még elvállalja. Fix+jutalékos jellegű munka lenne, illetve hosszútávon van előrelépési lehetőség a cégnél.
Az én fizetésemből is kijönnénk, de az elmegy az utolsó fillérig, az övét tudnánk félretenni.
Szempont még, hogy gyereket tervezünk, a biológiára van bízva, hogy mikor sikerül. Eddig úgy volt, hogy amint vége a szoptatásnak, cserélünk és ő marad otthon. Aránylag friss munkahelyen nem tudom, hogy ezt mennyire lehetne megtenni...
Támogatom a váltást, mert a hangulata nagyon megromlott már az utóbbi időben, illetve hajlamos arra, hogy a stressz fizikai betegségekben jelenjen meg nála.
Látom rajta a burn-out tipikus tüneteit, tehát neki megváltás lenne egy új munkahely, új ingerek, előrelépési lehetőség.
Bizonyos szempontból más lenne. A jelenlegi munkája kis részben irodai jellegű, nagyobb részben rohangálós-ügyintézős.
Az új lehetőség értékesítési vonal lenne, tehát a napi szintű munkavégzés hasonló, csak nem városon belül rohangálna, hanem országon belül, illetve gondolom, hogy kezdetben még többet ülne irodában.
A pénz nem minden! Ugyanis az van, hogy amit a pénzedből költesz az a pénztárcádból fogy, amit az idődből az az életedből, pénzed lehet még, ha van időd, de ha elfogy az időd semmire nem mész a pénzzel.
A férjed most nem boldog a munkahelyén, persze tudom sokan vannak így ezzel, de akkor is ő nem boldog és van lehetősége váltani. Van lehetősége arra, hogy hasznosabb dolgokra költsön az életéből, amit végül is pénzre cserél.
A tartós stressz komoly betegségeket okozhat, amiken lehet, hogy a pénz sem segít. Egy munkahelyén boldogabb ember, az otthon is boldogabb ember.
Viszont a nagy kérdés az, hogy a nyugodtabb munkahely, ígéret vagy valóság ?
A jutalékos rendszer az azoknak való, akik azt szeretik, ha az általuk keresett pénz összhangban áll a teljesítményükkel. Sokan meg azért nem szeretik, mert nem tudják elérni a magasabb jövedelemhez szükséges eredményeket.
Ha a pénz nagyon fontos nektek, a férjed ugyanúgy túlhajszolhatja magát, egy jutalékos állásban, mint a régi stresszes munkahelyén.
A lényeg az, hogy valami olyasmit csináljon, amit akkor is csinálna, ha nem fizetnének érte. Ha az új munkahely ilyen és van esélye előre lépni, hajrá. Ha nem, akkor az új munkahely könnyen lehet majd olyan mint a régi, esetleg kevesebb fizetésért.
Fogjatok egy nagy lapot, osszátok két felé, írjátok rá, hogy pro és kontra, majd írjatok mindkettő mellé egy csomó mindent, ami a váltás ellen, vagy mellette szól.
Ha közös ismerős szólt, akkor mondja el, hogy az elöző munkahelyén ennyit kapott. Ha neki kell megadnia az összeget, szerintem nyugodtan beszélgessen el róla az ismerőssel. Mert ha az ismerős, például a főnöke lesz, és most kevesebbet keres mint a férjed, aligha tud annyit kérni, mint amennyit most keres.
Az nem biztos, hogy előny, ha egy ismerős a főnöke, de lehet, hogy nem is hátrány. -Ez azonban csak idővel derül ki.
Az álláskeresésben (piaci szinten) az gátolja, hogy 10 éve dolgozik ennél a cégnél, nincs diplomája (folyamatban van) és nem beszél idegen nyelvet (szintén folyamatban).
Emiatt kevésbé piacképes munkerő, bár hatalmas munkatapasztalata van, több területen is.
A szóban forgó munkához nem kell idegen nyelv, illetve mivel ismerik, a végzettsége sem annyira fontos.
Egyébként nagyon lelkiismeretes, precíz ember a munkájában.
A jelenlegi helyén sok gond van: mutyizás a főnökei részéről, amihez kénytelen jó képet vágni, de utálja.
A fizetése töredékére van bejelentve - ha pl ő maradna itthon a leendő gyerekkel, nem mindegy, hogy mennyi ellátásra lenne jogosult, nyugdíjról, egyebekről nem is beszélve.
A fizetését önkényesen csökkentették, egyszer drasztikusan, arra hivatkozva, hogy csődközelben a cég. Közben látja a könyvelést és tudja, hogy ennek az ellenkezője az igazság.
A főnökei nem túl jó modorú emberek, személyeskednek, primitív módon viselkednek - sajnos hasonlóak a munkatársak is. (Pl. de vicces volt levizelni a Pisti kocsiját, haha)
Állandóan cseszegetik, de nem megalapozott dolgokkal, amolyan "bal lábbal keltem, valakit egész nap piszkálni fogok" indíttatásból. Tehát vezetői készségek híján vannak a főnökei.
Az is erősítheti benne a menekülési ösztönt, hogy ezzel szemben ott az én munkahelyem, ahol normális emberek vesznek körül, a főnökség emberséges, normális, teljesen legálisak a foglalkoztatási körülmények. Az eredményeimet elismerik, a hibákra pedig udvariasan reagálnak. Senki nem zsarolgat semmivel.
Ő is ilyen, vagy legalábbis a kettő közötti munkakörnyezetet szeretne. Szakmailag már nem tud hová előrébb lépni a jelenlegi helyén. A munkája is rutinná vált, unja.
Az új helyen lenne idővel előrelépési lehetőség, az ismerős értékrendje alapján nem a prosztó viselkedés dominálhat ott. Tudtommal teljesen törvényes keretek között működnek.
Igen, azzal tisztában vagyok, hogy ismerősnél dolgozni kétélű fegyver. De ha neadjisten munkahelyi vita, netán elbocsátás lenne, szerintem mindkét fél van annyira intelligens, hogy nem fog személyeskedésbe torkollni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!