Mi a jobb ha én mondok fel, vagy ha a munkáltató? Több mint 3 honapja vagyok a cégnél, és ha én mondok fel akkor kapok távolléti dijat, vagy csak akkor ha a munkältató mond fel?
Ha nem dolgozol még ott 5+ éve akkor teljesen mindegy, hogy te mondasz fel vagy neked mondanak fel.
A felmondási időd így is úgy is 30 nap.
Ha te mondasz fel, akkor a munkaadó eldöntheti, hogy ledolgozd-e a 30 nap felmondási időt vagy simán kifizeti de nem akarja, hogy ledolgozd (ez azért ritka)
Ha a munkaadó mond fel neked, akkor szintén.
Ha közös megegyezéssel mondtok fel, akkor MINDENBEN meg kell egyezni. Ez esetben megegyezhettek bármiben, ami mindkettőtöknek megfelelő. Akár abban is, hogy van 30 nap felmondásiidő, de akár abban is, hogy "azonnal" kiléphetsz.
Kifizetni MINDIG CSAK AZT KELL, amit le is dolgoztál (papíron).
"én igy hallottam, h a közös megegyezes nem jó, mert a munkáltato valoszinű h sajat erdekeit fogja képviselni..."
Nyilván. De akkor te nem írod alá, hanem elsírod a bánatod, hogy mit szeretnél, hogy máshogy legyen. Ezért hívják KÖZÖS megegyezésnek.
Ha kirúgatod magad, az azért nem jó, mert ki tudja, egyszer ki fog érdeklődni utánad egy másik munkáltatótól, és nem veszi jól ki magát a dolog.
Amúgy ha a cég mond fel neked, akkor általában nem dolgoztatják le a felmondási időt, hanem felmentenek a munkavégzés alól. De nem távolléti díjat kapsz, hanem felmentési pénzt. De előfordulhat, hogy közös megegyezést ajánlanak, és az lehet, hogy rövidebb időtartamú felmondási időt jelöl meg, akár azonnali hatályú is lehet. Persze ebben az esetben nem vagy köteles aláírni. Ha te kezdeményezed a közös megegyezést, akkor biztos nem fog a munkáltató még egy hónapi fizetést adni neked. Kivételt képez az az eset, ha annyira nélkülözhetetlen munkaerő vagy, hogy próbálnak ott tartani minél tovább, de akkor meg ledolgoztatják veled a felmondási időt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!