Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogyan lehet nekem saját házam?

Hogyan lehet nekem saját házam?

Figyelt kérdés

A kérdés nem teljesen komoly, nem várom, hogy valódi megoldást kapjak inkább csak egyfajta kiakadás meg érdekel mások véleménye.

Szóval itt vagyok 33 évesen 100 ezer havi nettó fizetéssel. Van egy Bp-i garzonom, ér jelenleg olyan 5-6 millió körül (és ez is jelentős szülői segítséggel lett vásárolva) és szeretnék a barátnőmmel, főleg ha komolyabbra fordul egy családi házat..valamikor.. az ő fizetése is hasonló, a szülei őt is támogatnák valamennyire, de hogyan lehet ilyen körülmények között normális házhoz jutni, ha nem szeretnénk egy panelben leélni az életünk?

Azért furcsa ez nekem mert a szüleim is egyszerű munkások voltak mégis vettek egy telket Budapesthez közel a mennyasszonytánc-pénzből és utána hitelből építettek egy nagy, kétgenerációs házat (az más kérdés, hogy ez is eladhatatlan manapság), amit szép lassan kifizettek.

Na most hogy tudná ezt egy mai pályakezdő megtenni, aki nem vmi sikerszakmában van? egy telek normális helyen 10-15 millió, egy kis családi ház felépítése alsó hangon 10 millió. A hitelt jobb ha szóba se hozzuk hisz ép arról szól minden, hogy nem hiteleznek mert a fél ország így is úszik az adósságban.

A jelenlegi generációnak bele kell törődnie ebbe? esetleg örülni, hogy bár előrelépés nincs, de legalább van munkája és nincs eladósodva? várni 50 éves koráig, hogy jobb életkörülményeket teremtsen? Elhúzni külföldre? az se kánaán meg mégiscsak itt vagyunk otthon..

És akkor még mondják, hogy szarban az építőipar.. hát építkeznék én..

2013. márc. 18. 16:52
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

ha nem keresel elég pénzt, akkor sajnos manapság max az öröklés marad.

ha havonta félre tudsz tenni 100e Ft-ot, abból 15 év alatt lesz 15 millió ami talán elég egy házra. talán.

szóval nem egyszerű.

2013. márc. 18. 16:55
 2/13 schocko ***** válasza:
Ha ott a nagy, kétgenerációs ház, akkor abban is lehet lakni...(sohasem értettem miért kell nagy kaszárnyákat építeni, ha utóbb csak egy kis szobában fognak lakni, a többi meg ott marad használatlanul...)
2013. márc. 18. 17:00
 3/13 anonim ***** válasza:

Régen azért volt könnyebb házat venni, mert volt munkalehetőség, jó árak voltak, megfizethető hitelek, és még sorolhatnám. Én apám is régen a 80 as évek közepén hitelből vette a házat 2000 körül járt le neki a hitel és röhögve kifizette azt a pénzt meg sem kottyant neki, és még egy autót is vett ez alatt igaz hogy használtat kp-ba de megtudta venni azt is. Sajnos nehéz házat venni oké hogy az ingatlan piac nem a legjobb manapság és áron alul lehet venni házakat, de azok is vagy nagyon le vannak lakva, vagy rossz környéke van, vagy csak szimplán nem lesz nektek az elég.

Én vidéken lakom egy kis városba, nagyszüleimnek falun van a családi házuk, meghaltak apám örökölte, de lemondott és nekem adta át a házat. Sajnos nagyon gatya állapotban van levan lakva, villany és víz vezetékek nagyon le vannak pusztulva cserélni kellene, mert már nem bírják sokáig sajnos, de ugye nincs pénz rá, mert kapásból 800 ezer összesen a teljes víz és villanyvezeték csere. Akkor ugye a fűtéssel is gondok vannak 3 radiátor totálkáros, cserélni kellene, fűteni már 3 éve nem lett a ház, omlik a vakolat is, de mivel csak 100 körül keresek barátnőm meg alig 70 et így éppen hogy megélünk és fizetjük a nem kevés albérletünket. Szüleink nem tudnak nagyon segíteni, én apám csak részben tud, apósomék meg csak a szerelésben tudnának segíteni mert szakmájuk de az alapanyag pénzbe kerül megint.

Tehát a mai világban nehéz sajnos saját házhoz jutni főleg családihoz. Ez van sajnos.

2013. márc. 18. 17:04
 4/13 anonim ***** válasza:
A mai világban már nem mindenkinek jár saját lakás! Ezt kellene elfogadni végre. Ez már nem a szocializmus, amikor minden jár! A kiskeresetűeknek sajnos meg kell elégedniük a panellal, vagy albérlettel. Saját, kertes ház a ti keresetetekhez képest nagy igény. Addig kell nyújtózkodni, amíg a takaró ér. Ha "csak" egy panelra futja, akkor ott lakjatok. A sok hiteles is azért van bajban, mert nagyobbat akart annál, mint amit megengedhet magának.
2013. márc. 18. 17:08
 5/13 A kérdező kommentje:

#2-es

Ez sajnos a kor hülyesége volt. Gondolom relatíve olcsó volt az építőanyag így épültek a hatalmas méretű házak. Manapság korszerűtlennek számítanak és legfőképpen pedig energetikai pénznyelőnek.

És bár jó a kapcsolatom a szüleimmel, nem kisérteném azzal, hogy egy fedél alatt lakjak velük.

2013. márc. 18. 17:09
 6/13 A kérdező kommentje:

Csak ilyenkor felmerül a kérdés, hogy miért is volt jó nekünk a rendszerváltás? mire megyünk a kapitalizmussal, ha csak egy szűk réteg a haszonélvezője? Mert jó persze, Iphone-ja meg plazmatévéje lehet a panelprolinak is, sőt el is várt, de az nekem elég hátul van a listán.

2013. márc. 18. 17:12
 7/13 anonim ***** válasza:

"Csak ilyenkor felmerül a kérdés, hogy miért is volt jó nekünk a rendszerváltás? mire megyünk a kapitalizmussal, ha csak egy szűk réteg a haszonélvezője?"

A rendszerváltás mindenképp előnyös volt, ugyanis a kapitalizmusban a sikeres emberek nyerik a legtöbbet. Aki középszerűséget akar, annak marad a kis kereset. Egy ideje Nyugat-Európa egyik országában élek, és azt látom, hogy itt az emberek jobban megbecsülik azt amik van, és csak azért nem akarnak nagyobb autót, lakást, csak hogy elmondhassák hogy nekik családi házuk van. (Persze kivételek itt is vannak, de a nagy átlag nem menőzik a lakásával, autójával, hogy közben meg ne tudja fűteni, stb.)

2013. márc. 18. 17:20
 8/13 anonim ***** válasza:

Na igen, régen könnyebb volt építkezni - olcsóbb anyagárak, ráadásul az olcsóbb energiahordozók miatt nem számított az alapterület mert bérből/fizetésből simán kifűtötte a tulajdonos. Csak közben elmentek az energiaárak, a fizetések meg nem - most meg komoly gond.

Jelenleg én is 150e bruttóért dolgozom 6 nap / 2 műszakban - és még lakásom sincs, viszont úgy próbálom összeszedegetni rá a pénzt, hogy mellette azzal foglalkozom amihez értek: motorkerékpárok alkatrészeivel. Veszek, szétbontok, eladok. Nem sok, de valami kevés van belőle.

2013. márc. 18. 17:24
 9/13 anonim ***** válasza:

Csak azoknak fordul meg a fejében, hogy mi értelme volt a rendszerváltásnak akik nem éltek az előtte lévő időkben. Lehetetlen megoldani azt, hogy mindenkinek jó legyen, ezáltal a szocializmus is egy bukásra ítélt rendszer.

A kapitalizmusnak az a sajátos hibája, hogy egyenlőtlenül részesít a javakban. A szocializmusnak az a sajátos erénye, hogy egyenlően részesít a nyomorban.

Winston Churchill

2013. márc. 18. 17:26
 10/13 A kérdező kommentje:

Azt nem állítanám, hogy régi rendszer nem volt hibás, és az ország eladósodása is még onnan eredeztethető, de valahogy mégis mindenki tudott dolgozni, aki akart, meg tudott élni belőle és előre is tudott lépni.

Jelenleg a munkáért hálát kell adni, a nyerészkedőknek áll a zászló csak hát nem mindenki olyan..

2013. márc. 18. 17:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!