Megéri manapság tanárnak tanulni?
A pénz miatt nem és az életpálya modell is már elhasalt egyszer, erre semmi garancia nincs, pláne hogy forrás kivonások vannak.
Emellett osztatlan képzésbe kerül várhatóan a jelenlegi osztott bolognai modell is. Én 2001-ben kezdtem tanárképzőn, majd abba hagytam és most 2011-ben már nem tanáriként, több gazdasági szakiránnyal indult a szak. Most fejezem be és kötelező csinálnom 10 kreditet, tanári pálya orientáció miatt, de sokan közöttünk már vagy aktív tanárok és más felé nyitnak,vagy hallani sem akarnak róla, vagy kötelező képzés keretében járnak ide.
Korábbi, eminens tanuló évfolyam társam,egyetemi diploma után 5 évvel kapott végleges munkaszerződést, az addigi hosszabbítgatások helyett és kötelező, önköltséges továbbképzést kellett vállalnia. A dolog érdekessége, hogy kémia és fizika tanár, illetve most olvasom, hogy a zenetanárok is "kihalóban vannak" és hiába hogy biológia-földrajzon végzett kitűnővel a srác + 2 év egyetem, most újra kell felvételiznie és további 3+2 éven kell megcsinálnia a kémiát, önköltségen.
Állandóan változó tantervek, szeptembertől az általánosban is változások lesznek, emellett egyre több mindent kell megoldani pénzhiány miatt, ugyanannyiért és egyre több a problémás és SNI-s, vagy HHH-s gyerek. Szóval tényleg embert próbáló dolog és elhivatottság nélkül nem megy.
Ugyanakkor egy piacképesebb szakkal minorban megérheti csinálni ha van hozzá affinitásod, de megélhetést ne alapozz erre itthon. Nemrégiben pedig szakoktató tanár ismerős panaszkodott és keresett munkát az oktatott szakmában, szakmunkásként inkább külföldön.
Nem csoda, hogy itthon sokan network marketingben "látják a jövőt" :-)) Nekem is ajánlott már tanárnő 600 ezerért igazgatói pozíciót milliós fizetésekkel, egy hihetetlen nagy bizniszben, aki azóta is ugyanúgy tanár, ha minden igaz..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!