Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért monják, hogy nem lehet...

Miért monják, hogy nem lehet megélni ma Magyarországon az átlagbérből?

Figyelt kérdés
A férjemmel ketten dolgozunk az összbevételünk 200e forint,én 90 ő 110e-et keres,egyik se hűdenagy kereset szerintem.50 ezret fizetünk albérletre,50 ezer átlagban a rezsi,50 a kaja.És még így is fére tudunk rakni havi 50-et,ha nincs valami extra kiadás.Mindezt úgy,hogy nem lakunk putriba,nem eszünk szemetet(igaz lazacot meg bélszint se),és bevallom van,hogy nem rakjuk félre mind az 50 ezret,mert néha" kirugnk a hámból("pl éttterem,stb).Konyhakert sincs,mert budapestiek vagyunk,ezen se tudunk spórolni.Szóval nem értem mire fel ez a nagy hörgés,hogy itt éhen kell,halni meg minden.Ha valakinek netán van egy tehermentes lakása(ami azért nem ritkaság,mert örökölt pl Nagymamitól),akkor meg még könnyebb.

2013. jan. 5. 23:10
1 2 3 4
 11/40 A kérdező kommentje:

Namármost valahol valóban provokálni akartam,megvallom.

Mert rengetg itt az olyan kérdés,hogy miért van ekkor csóróság,mennyire nem lehet megélni.

Erre jönnek a válaszok:

Ha olyan csóró vagy,miből tellik neked netre?Kocsit akarsz meg saját lakást?Hát nomális vagy ebben a viágban?!?!Nem olyan szégyen az albérlet(sőt sokan meg is ideologizálják mennyivel jobb mit a saját lakás.)Szinház,nyaralás,wellnes?Hát örülj,hogy van mit enned kussolj,nézd meg hogy élnek Délamerikában.Az a baj a Magyarral,hogy nem tud leadni az extra igényeiből,ésatöbbi,ésatöbbi!

Linkeljek pár ilyen kérdést?Komolyan?

Ha még én itt jövök azzal,hogy elégedett vagyok a relatív szerény körülményeimmel erre én meg ezt kapom:Milyen igénytelen állat vagy te(jó szó szerint így nem lett leírva),hogy ennyivel megelégszel...

Amúgy a 20-as éveink végén járó pár vagyunk.

2013. jan. 6. 00:43
 12/40 anonim ***** válasza:
92%
Nálad is megvannak a tipikus magyar vonások, kérdező! Mit foglalkozol te másokkal!!
2013. jan. 6. 01:07
 13/40 alcapone386 válasza:
100%

Mi Magyarországon az átlagbér? Először ezt tisztázzuk. Ha a statisztikát nézzük 213 000 forint volt az átlagbér tavaly. Azaz bocsánat 2011 ben ( [link]

Ha az elétet nézzük, akkor tavaly ilyenkor 74000 Ft ot kaptam kórházi dolgozóként...ezt már emelték talán már kapnék 80 000 Ft ot, ha maradtam volna. Észak-Keleten ez az átlagbér! 110eFt már valami nagyon jó fizetésnek számít. 50eFt-ot félre tudsz rakni...elvileg. Fáj a fogad? Kevés lesz...Ha van autód?! Járulékos költség min.havi 20-30e Ft. Szülés.... "háát...igen igen 80-100eFt ot szoktak adni a dr. bácsinak". Induló csomag szülés után 25-30eFt. Elapad a tejecske? Hmmmm egy kis tápszer, egy kis pelenka. És folytathatnám. Szépen hangzik azaz 50eFt, és jó dolog, hogy félre tudjátok rakni, de ha jön a gyerek : Gyes+110eFt biztos elég lesz? Na ezért panaszkodik aki még mer....ha szeretne valaki gyereket max egyet tud vállalni, de már iszkiri is vissza dolgozni, nehogy kirúgják az anyukát. Mert ugyebár a GYES összege nem fedezi még a fűtés számlát sem, mert ugye 18-20 fok nem elég egy picinek....

Kérdésre a válasz: megélni lehet belölle, amennyiben nem szeretnél gyereket és vegetálni akarsz. Arra tökéletes.

2013. jan. 6. 01:34
 14/40 alcapone386 válasza:

persze, hogy rossz a link.. :)

[link]

2013. jan. 6. 01:35
 15/40 anonim válasza:
100%

Talán úgy, hogy nem mindenki lakik kettesben a párjával. Mi például öten lakunk egy lakásban, 2 felnőtt, 3 gyerek, plusz egy macska. Anyám már évek óta nem kap munkát, hiába van több végzettsége is. Apám kb. 130 ezret kap havonta. Így azért mégis más a helyzet. Én meg most fogok érettségizni, a tanulás mellett nem tudnék diákmunkát végezni, a tesóim meg még általánosba járnak.

És a másik kérdésed. Net manapság mindenkinek kell, a tanuláshoz is szükséges, ha te most járnál iskolába, akkor értenéd. Informatikát például nem tudom, hogyan tanulnál anélkül.

Autónk mondjunk nincs.

2013. jan. 6. 01:41
 16/40 anonim ***** válasza:
100%

A lényeget nem látod, kedves Kérdező!

Teljesen mindegy, hogy kinek mennyi a fizetése, mert a forint reálértéke folyamatosan romlik, folyamatos az áremelkedés. Ez már 20+ éve így van, már a Szomszédokban is ezt nyomták anno.

A század elején még önellátó családi gazdaságokat tartottak fenn az emberek, de mindenkit átvezettek arra, hogy munkahelyen dolgozzon, 'állást' kell vállalni, most pedig szisztematikusan felszámolják a munkahelyeket. (Igaz, nem közvetlenül, hanem közvetetten, a munkáltatói terhek folyamatos emelésével.)

A politikusok és a médiacelebek mindemellett igencsak jól keresnek, ami sajnos tovább erősíti, hogy ma Magyarországon becsületes munkából meggazdagodni nem lehet. Éldegélni, vegetálni még csak-csak, de a bérből/fizetésből élő fiatalok nem nagyon engedhetik meg maguknak, hogy hitelmentes lakást vegyenek.

Akik pedig a lakáshitel mellett tették le a voksukat, nos, már látjuk, hogy mi lett annak az eredménye. A bankok olyan árfolyam-különbözeteket követelnek az adósoktól, amit soha át nem utaltak részükre, ez egy oltári nagy átverés. El tudod képzelni, hogy hányan lettek öngyilkosok emiatt? :(

De tegyük fel, hogy tök jó fizetésed van, amiből meg is élsz. Számold csak ki, hogy hányszor adózol belőle. Először, amikor megkapod a fizudat, máris ugrottak a levonások. Aztán amikor leveszed a bankszámládról, a banknak is adózol. Elmész a boltba kiflit venni, 27% áfa...

Ha (ne adj' Isten) munka nélkül maradsz, hiába az eddig befizetett sok TB, miegymás, az orvos nem lát el (biztosítási jogviszony hiányában), a Munkaügyi Központ meg csak vonogatja a vállát, hogy nincs munka.

Arról pedig már nem is beszélek, hogy most még fizetgetjük a nyugdíjjárulékot, de mire MI eljutunk odáig, már nem nagyon lesz nyugdíj. Az is szabad rablás áldozata lett, amink volt a magánnyugdíjpénztárban...

Nos, hát ennyi. Ha ez szerinted igazságos, te boldog ember vagy. Szerintem a magyar ember elsősorban nem azért sír, mert hűde szeret panaszkodni, hanem mert nem tartja igazságosnak, ami történik vele.

2013. jan. 6. 07:05
 17/40 anonim ***** válasza:
100%
maradjon ilyen jó a helyzetetek én annyit mondok.. mi is "így" kezdtük (160e bevétel) és biztos mi rontottuk el menezközben, (hogy a fizetés csak csökkent, az árak meg nőttek, az albérletből menni kellett stb) és most ott tartunk hogy alig van mit ennünk, ruhát se akkor se most nemveszünk, munka meg nincs... nem okolom csak a körülményeket, mert tudom hol rontottuk el, de azért nem olyan egyszerű megteremteni a hátteret.
2013. jan. 6. 07:16
 18/40 A kérdező kommentje:

Hol írtam én olyat,hogy nem kell net???Persze,hogy kell van nekünk is!

Amúgy szerintem 110 e forint fizu nem sok,épp a napokban láttam egy kérdésben ahol valaki szerint normális főállásban 200e nettó körül van a fizetés...Akkor neki mit mondanátok?

És nem arról beszélek,ha csak egy valaki dolgozik,vagy ha ennyi fizetésből még egy csomó embert kell eltartani...

2013. jan. 6. 09:54
 19/40 A kérdező kommentje:

Na itt van egy örülj,mert Afrikában éheznek tipusú kérdés...:

http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__partok-kormanyzas__3..

2013. jan. 6. 09:56
 20/40 anonim ***** válasza:

Nem régiben egyik munkatársam feltette nekünk a kérdést, hogy Magyarországon mennyiből tudnánk "jól" megélni. Mi külföldön dolgozunk, 300 ezer és 1 millió közötti havi fizetésekkel.

Ahányan voltunk annyi választ mondtunk. Én kb. 75-100 ezer/főre lőttem be azt az értéket, ha nincs hitel a nyakunkon és csak annyi meglegyen, hogy minden ki legyen fizetve, együnk, ruházkodjunk és ne képezzünk tartalékot.

Ez viszont a jelenlegi kötelező bérminimum felett van, és még az inflációval és áremelkedésekkel nem is számoltam...

Ami az igényeket illeti, az folyamatosan növekszik. Minél több van , annál több kellene alapon.

Pl .a görögök sem azért tüntetnek az utcákon, mert a havi kötelező bérminimum nettó 6-700 euróból éhen halnak,hanem egyszerűen lentebb kell adni a színvonalukból.

Ha valaki gyereket vállal, lakást, kocsit vesz, az tisztába van azzal, hogy a vele járó terheket is viseli, azon felül hogy élvezi a hasznát. (Talán még adás-vételibe is bekerül ez a szövegezés)

Nyugat európai körökben már az Eu csatlakozásunkkor is az immobilitás fogalmazódott meg Magyarország esetében.

Nálunk divat volt akkoriban pl. a lakás vásárlás 25-30 éves hitelre, röghöz kötve,eladósodva míg 2003-ban, azt hiszem belga példát említettek, hogy 15-20 albérleten van túl,mire középkorúként eldönti, hogy hol éli le a hátralévő életét. Így nehéz lenne lenézésről beszélni egy albérletes esetében. Sok esetben azok az emberek tették impotensé magukat, hogy jobb fizetés reményében elutazzanak,elköltözzenek akár külföldre is, akik már fiatalon "letelepedtek", családot alapítottak és sok esetben most siránkoznak.

Az,hogy hol mennyiből lehet megélni, nem nagyon mérvadó, mert rengeteg dologtól függ. Kárpátaljai magyarok sem halnak éhen hiába havi 20-30 ezerből tengődnek, de az említett görögök, vagy spanyolok sem, akik az itt említett összeg többszörösét keresik meg fejenként. Egyszerűen meg kell találni (vagy tanulni) a módját, hogyan lehet hatékonyan gazdálkodni, úgy hogy a bevétel a kiadások felé kerüljön. Itthon viszont gazdálkodni is elfelejtettek, vagy már nem is tanultak meg az emberek. Mert azért belátható, hogy pl. az autók száma azoknál, akik segélyekből, vagy bérminimumból élnek sem 0. Jó esetben hitelmentesen, rosszabb esetben hitellel terhelve(nem tudom a törlesztő+benzin+biztosítás+adókhoz képest a bkv bérlet mekkora összeget képvisel havi kiadási oldalon..)miközben gyalog sincs messzebb, csak maximum tovább tart...De a bicikli, vagy télen a tömegközlekedés is megoldás lehet.

2013. jan. 6. 10:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!