Németországban dolgozom 4 hónapja,2 gyermekem van otthon. A fizetésem viszont annyi, mint a nem családos kollégámnak. Miért? Bővebben lent.
Egy másik kollégámmal, aki nem családos és nincs gyereke ugyanannyi a bruttó és a nettó bérünk is, pedig a főnök tudja, hogy nekem van család. Több helyen dolgoznak kint (családos) ismerőseim, és ők simán többet keresnek, nincs annyi a levonásuk, ugyanúgy mint otthon.
Miben sumákolhat a főnököm, hogyan tudnék utánajárni, vagy simán csak kérdezzek rá?
Németországban a bruttóból lejönnek a TB-, nyugdíj-, munkanélküli járulék, a maradék a netto. Ahhoz, hogy mennyit keresel, semmi köze, hogy van-e gyereked vagy sem.
Ha ök - mármint a gyerekek is - ott élnének, akkor kaphatnál utánuk Kindergeld-et, ami a családi pótléknak felel meg.
Ti hol éltek?? Családi adókedvezményről még nem hallottatok?
1. nem tiszta, hogy hol kapod a fizetésedet (azaz német vagy magyar adózás vonatkozik rád)
2. ha valamilyen kedvezményt akarsz igénybe venni, akkor azt neked kell igényelned még Németországban is
Mivel a feleségem gyesen van, nem is igényelheti! És képzeld, megigényeltem a munkahelyen (ugyanúgy mint otthon).
Olyan válaszoljon már, aki nem csak okoskodni tud, hanem egy csepp fogalma van is a dologról.
17:06-os, igazad van. Német adózás vonatkozik rám, itt kapom a fizetésem, és itt is él az adókedveszmény.
Tehát akkor a kérdésed pontosan úgy hangzik, hogy a német adózás szerint miért nem kapod meg a családi kedvezményt.
Itt le van írva, hogy a személyi jövedelemadód esik más adózási kategóriába. Először is beszélj a főnököddel, hogy ezt neki kell-e lejelentenie az adóhatóság felé, vagy neked. Ha neki, akkor kérvényezd tőle, hogy tegye meg, ha neked, akkor meg te kérd meg.
Itt valószínűleg nincs sumákság (a németeknél nem tapasztaltam olyat, mint itthon), csak egyszerűen valaki nem jelentette le a családi állapotodat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!