Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » 180nap vagy 175 ledolgozott...

180nap vagy 175 ledolgozott után számolnak? Valaki jártas a mostani törvényekben?

Figyelt kérdés

2008 óta vagybok táppénzen veszélyeztetett terhességgel,majd szültem,majd gyed majd 2.baba,majd gyed..most kivettem a szabijaim,ami júni 1-okt 16ig tart.és utána gyesre megyek..mert szeretnénk még az idén ha a 3.baba összejönne...mivel mind 2 terhességem veszélyeztetett volt a 3.al is táppénzen lennék..

Kérdésem az hogy úgy hallottam ha megvan a szabim és a gyes összesen 165 vagy 180 nap akkor a minimálbér után kapom majd a járulékokat táppénz,gyed,esetleg majd gyes a 3.babával...na már most ha még az idén teherbe esek és nincsen meg a szabi és a gyes összesen 180 vagy 165 munkanap akkor viszont ugyanazokat az összegeket kapom kb mint amit az első 2 kicsivel.munkahelyemen a gyes idejére fizetés nélkülin vagyok.B bérem 2008ban amivel eljöttem 165ezer volt olyan 100ezer körül kaptam táppénzt,majd gyedet 905-majd 85ezer körül.

van valami kiegészítő módosítás..de nem tudom pontosan ebben kérném a segítséget..mire számíthatok.

KÖSZÖNÖM!

2012. okt. 3. 15:27
 1/2 anonim ***** válasza:

A terhességi-gyermekágyi segély összegét az ellátásra való jogosultságot megelőző évben megszerzett, pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelemből számolják ki, ha abban az évben van legalább 180 bérezett naptári nap.

Ha nincs bármely okból az irányadó időszakban legalább 180 bérezett napod, akkor a segély alapja a jogosultság kezdő napján érvényes havi minimálbér kétszerese akkor, ha a szerződés szerinti béred ezt eléri. Ha nem éri el, akkor a szerződés szerinti béred lesz az alap.

2012. okt. 4. 07:42
 2/2 anonim ***** válasza:

folytatás...

A GYED esetén is hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy ha azért nincs meg az irányadó időszakban a 180 bérezett nap, mert táppénzben, thgy-ban, vagy GYED-ben részesültél, akkor az éppen aktuális GYED-et az előzőleg folyósított ellátás alapján képező jövedelem alapján számolják ki. Tehát magyarul: Ugyanolyan összegű bruttó ellátást kapsz, mint amit előtte, legutoljára kaptál.

Bérezett napba beleszámítanak a szabadságos napok is, a betegszabadság napjai is, mivel arra is "bért" kapsz, ami után vonnak járulékokat is.

2012. okt. 4. 07:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!