Megéri kimenni külföldre dolgozni?
1. Ha tudod az ország nyelvét
2. ha van egy jó szakmád
3. ha van megfelelő referenciád
4. ha van kezdő tőkéd
akkor érdemes kimenni külföldre dolgozni
Nem nem éri meg.
Az a sok magyar azért megy ki külföldre dolgozni, mert itthon túl jól éltek és szeretnek szívni...
Azért ez nem teljesen igaz.
Én pár éve voltam kint Angliában babysitter. Sok magyar volt ott, olyan alja munkákra, mint takarítás, meg egyéb szakképzettséget nem igénylő munkák. Kivettek 5-en egy putri albérletet, és elég jól elvoltak, még tettek is félre. Tény és való, hogy egy takarító itthon nem él meg ilyen színvonalon.
De! Ha már normális életszínvonalat akarsz, saját lakást bérelni, kocsit fenntartani, gyerekeket eltartani, akkor a takarítói állás már nem elegendő. És azért a topmanager állásokat külföldön nem a kelet-európaiaknak tartogatják.
Vagy legalábbis nagyon jónak kell lenni ahhoz, hogy megkapd. Szóval tényleg attól függ, hogy mi a szakmád, beszélsz-e nyelveket (a célország nyelve nem elég, azon kívül még min. 1, de jobb, ha több nyelvet beszélsz), van-e referenciád.
Ismerek olyat, akinek bejött a dolog, de sajnos még többet, akinek nem. Sok az átverés.
Jelenleg én is munkanélküli vagyok. Nekem is mindenki mondja, hogy miért nem megyek ki. De nekem van saját lakásom, meg két gyerekem. És nem vagyok benne biztos, hogy találnék olyan munkát, hogy normális életszínvonalat tudjak fenntartani nekik.
Ellenben, ha fiatalabb lennék, és szingli, tuti kimennék. Kicsit megtanulni a nyelvet (mondjuk egy-egy évet különböző országokban), világot látni, pénzt félretenni. De tartósan nem hiszem, hogy maradnék.
ma 21:04
Én csak annyit tennék hozzá amit te írtál,hogy takarítani sem olyan rossz ha van egy párod vagy férjed aki szintén kint dolgozik veled.
Mi így élünk kint hárman. Én 40 évesen 1 gyerekkel,kevéske nyelvtudással takarítok. Kicsivel több pénzt kapok mint a létminimum. A férjem egy cégnél dolgozik,de nem a szakmájában. (bár reméljük egyszer a szakmájában is fog tudni dolgozni) A fiam még tanul. Mi mégis külön lakást bérelünk,nem élünk idegenekkel egy fedél alatt. Van autónk,és évente egyszer haza tudunk menni nyaralni. Ezek mellett még az otthon üresen álló lakásunkra is fizetjük havi rendszerességgel a közös költséget és egyéb fizetni valókat.
Mégsem panaszkodunk,mert igaz nem vagyunk gazdagok,de amire szükségünk van, azt meg tudjuk venni. Nem éhezünk,van hol aludnunk,és végre nem kell hó végén osztani-szorozni hogy van-e kenyérre pénz.
Arról nem is beszélve, hogy megéltem azt a múlthéten amit otthon soha nem éltem meg,pedig a szakmámban dolgoztam évekig. Megdicsérték a munkámat,és megköszönték,hogy mennyire tisztán tartok mindent. Azért valljuk be, néha jó a dicséret ha kap az ember..bármit is dolgozzon.
40/N
# 3
És munkanélküliként fenn tudod majd itthon tartani a vágyott életszínvonalat munkanélküliként?
Megéri. Én 3 éve dolgozom Ausztriában (vendéglátás különböző területein), és úgy érzem, hogy egy szimpla magyar fizetéssel tuti, hogy nem itt tartanék, ahol most.
Persze vannak inkorrekt munkáltatók, akik nem jelentenek be, vagy nem megegyezés szerint fizetnek, ilyen tapasztalatom is van.
Összességében némi szerencse kell hozzá, de szerintem megéri.
# 7/
Nem azért, de ha értékes végzettséged van (nem egy elméleti bölcsés + művelődésszervező) akkor el tudsz helyezkedni külföldön is szakmában, nem csak takarítani meg csirkét pucolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!