Aktív korúak ellátása (korábban RÁT) meddig kapható, megszüntethető ez az ellátás?
Most járt le ez az ellátásom 1 évig kaptam , viszont ahhoz hogy tovább kaphassam igazolnom kell az elmúlt 1 évről 30 nap munkaviszonyt. Visszamenőleg persze nem lehet dolgozni, de ha meglesz mondjuk szeptemberig a 30 nap, megint jogosult leszek?
Eléggé meg vagyok ijedve mert bár kevés az a 22000 Ft mégis valami.
Hú hát nem lettem okosabb:)
Én is úgy tudom, hogy akár elvehetik, de utánanéztem a neten de ilyet meg nem találtam.
Ha nincs ellátás akkor mi van semmi? Eg. ügyimet is fizetem a semmiből?
Közmunkán 1x voltam 3 hónapig, de az elmúlt 1 évben nem.
utolsó választ olvasd el
A linken válaszoló sem olvasta el az általa idézett végrehajtási rendeletet.
A VHR-ben ez áll:
"17/B. §77 (1) Amennyiben az együttműködési kötelezettség megszegése miatt az Szt. 34. § (2) bekezdés b), d) vagy e) pontja alapján az aktív korúak ellátására való jogosultságot a jegyző megszünteti, az ellátásra való jogosultság az Szt. 34. § (3) bekezdése alapján csak akkor állapítható meg, ha a kérelmező a jogosultság megszüntetésének időpontját követően ismételten teljesíti az Szt. 33. § (1) bekezdése szerinti feltételek valamelyikét. A jogosultság megszüntetését megelőzően teljesített együttműködés a megelőző együttműködés időtartamának számításánál nem vehető figyelembe."
Itt pedig nem az együttműködési kötelezettség megszegéséről van szó.
Ha az együttműködési kötelezettséget szegte volna meg (jelentkezés elmulasztása, felajánlott munkahely/közmunka visszautasítása, közmunkaszerződés felmondása), akkor valóban nem járna.
Így viszont, hogy az egyik feltételt nem tudta teljesíteni, de az együttműködési kötelezettségének eleget tett, ha teljesíti a feltételt (meglesz a 30 napja) újból igényelheti az FHT-t.
Mellesleg a válaszadó is azzal kezdte: "Szerintem" Azaz ő maga sem biztos a válasza helyességében.
Szerezd meg a 30 napot és add be a kérelmed.
Arra hivatalos választ kell adni, indoklással. Ha azzal nem értesz egyet, meg lehet fellebbezni.
Azt, hogy telefonban mit mondanak, egy dolog. Nálunk pl. azt mondta az ügyintéző, hogy aki egyszerűsített foglalkoztatással dolgozik, az nem kaphat FHT-t. Csak amikor megmutattuk neki a szoc.törvény ide vonatkozó részét, akkor ment el beszélni a jegyzővel és módosította a kijelentését (persze elnézést nem kért, mert szerinte nem ő volt a hibás, hanem a törvények és jogszabályok olyan gyakran változnak, hogy nem lehet követni. Az a picike tény, hogy neki az aktuális törvények és jogszabályok alapján kellene elbírálnia a kérelmet, nem zavarta)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!