Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mennyi végkielégítés jár, és...

Mennyi végkielégítés jár, és jogilag mit tehetünk?

Figyelt kérdés
Novemberben lenne 5 éve,hogy a munkahelyemen dolgozom.57 éves vagyok.Megtudakoltam,hogy kedden elküldenek végleg az állásomból pár kollégámmal együtt.Az oka:megszüntetik tőlünk a munkásjáratot.Mivel nyugdíj előtt vagyok,úgy vélem védett korban nem küldhetne el a gyár.Továbbá kéne kapnom végkielégítést is.Mennyi pénzre számíthatok így több,mint 4 év után?És frdulhatok ügyvédhez?Szerintem megvan a 40 évem,és elmehetek nyugdíjba is,és természetesen amellett is dolgoznék.De az én koromban a környékemen szinte lehetetlen elhelyezkedni,és ez nagyon rosszul érintene engem,és a családomat!Persze szeretek is dolgozni,mindig is megfelelő volt a munkához való hozzáállásom,nem szeretek kizárólag háztartásbeli lenni.Nagyon félek,ha kedden megkapom a papírjaimat,olyan papírokat íratnak alá velem,amik miatt majd úgy leszek elkönyvelve a munkanélkülin is,hogy önszántamból mondok fel.Milyen indokok állhatnak a felmondó papíron?Ugyanis ha nem sikerül elhelyezkednem egyáltalán,vagy akár csak egy kis ideig,a biztosítóm fizeti a jelzálog törlesztőmet egy évig.És csak az esetben lehetséges ez,ha tényleg a valódi ok szerepel a papíromon,hogy elküldtek.Történt ugyanis ennél a cégnél nem egyszer,hogy vakon aláíratták az illetőkkel a papírokat,és az állt rajtuk,hogy önszántukból mentek el a gyártól.Ez esetben ugrott a végkielégítés,és még jogilag sem lehetett mit tenni...persze már ők is korban voltak,nyugdíjig viszont még sok idő volt,elhelyezkedni lehetetlen,a semmiből pedig nem lehet megélni!Mit tehetek?? Egy 57 éves kétségbeesett családanya.

2012. máj. 25. 21:58
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
73%

3-5 év munkaviszony kéthavi átlagkereset (utolsó 3 hónap)

Ha ők küldenek el, ne írj alá semmit, még azt se, hogy a papírokat átvetted, SEMMIT. Sok ingyenes munkaügyi tanácsadás van, használd őket.

2012. máj. 25. 22:15
 2/11 A kérdező kommentje:
De keddtől náluk megszűnik a munkaviszonyom,és ha nem kapok pénzt,nem tudom fizetni a házat,a számlákat...valamit tennem kell!Azért mondom,hogy félek aláírni akármit is!Nagyon sok csalás van a gyárban...kettős könyvelés (egy kamu amit az Apeh felé mutatnak,és nekik kedvesz,és egy ami valódi.Aztán ott vannak az étkezési utalványok.Ami nekünk,dolgozóknak járna,az irodisták egymás között szétosztják.Emberlen munkakörülmények...értem ez alatt,hogy télen -20 fokokban didergünk a szalag mellett,nyáron vizet sem ihatunk 8 órán keresztül,mert nem engedik,a túlórákat jutalomként könyvelik...szóval rengeteg csalás!És félek hogy pont a túlórák miatt nem lesz meg a 40 évem,mert nem úgy tüntetik fel ahogy kéne.
2012. máj. 25. 22:28
 3/11 A kérdező kommentje:
*kedvez
2012. máj. 25. 22:29
 4/11 anonim ***** válasza:
73%

Ha ennyire inkorrekt a cég, akkor én is inkább azt javasolnám, hogy kérj segítséget valakitől. Olyan nincs, hogy valakivel "vakon" aláíratnak valamit! Akárhogyan is fenyegetőznek, nem szabad semmit olvasatlanul aláírnod.

A helyedben mindenképpen egy munkaügyis ügyvédhez fordulnék. Ha nehezebb anyagi helyzetben vagy, akkor a helyi önkormányzattól kérhetsz segítséget - Ők ált. kapcsolatban állnak ingyenes jogsegélyszolgálatokkal. Addig is ajánlom a [link] oldalt, ahol végzett jogászoktól kérhetsz segítséget (munkajog, foglalkoztatás kategóriába tedd a kérdésed).

2012. máj. 25. 22:29
 5/11 anonim ***** válasza:
79%

Marha egyszerű, nem írod alá, ha közös megegyezés.

Ez után ha nem adnak egy rendes felmondólevelet akkor azonnal mész a munkaügyre feljelentést tenni és elmondod, hogy felmondtak neked, de nem hajlandóak kiadni a papírjaidat.

Ez alsóhangon több milliós büntetés. Ha ezt határozottan kilátásba helyezed akkor ki fognak fizetni korrekten.

2012. máj. 25. 23:01
 6/11 A kérdező kommentje:
Ezen a papíron sok múlik.Mert ha közös megegyezést írnak a papírra,akkor a biztosító sem fizet a házra még munkanélküli leszek!Normális esetben minek kell állnia a felmondó levélen,ha ők mondanak fel?
2012. máj. 25. 23:14
 7/11 anonim ***** válasza:
79%

Ismételem magam: ne írj alá semmit. Minden aláírás az ő érdekük. Sok trükk van: ígérgetés, fenyegetőzés.

A legtermészetesebb arccal: -Ezt itt alá kell írni és végeztünk.

vagy a "ha úgy rúgják ki, nem fogják felvenni következő munkahelyre" -ezzel célozva a régi munkakönyves beidegződésekre.

és még megannyi perrel való fenyegetés, és miegymás. A legjobb, ha semmit nem ír alá!!!

2012. máj. 25. 23:56
 8/11 A kérdező kommentje:
Igen,számtalanszor volt rá példa,hogy fenyegették pár munkatársamat,hogy ők tudnak olyat tenni,hogy soha semmilyen munkahelyre ne vegyék fel őket...Ráadásul azt is mondták,hogy menjek bíróságra nyugodta,úgyis megnyerik a pert,ezért csak az időmet vesztegetném,stb.
2012. máj. 26. 00:05
 9/11 anonim ***** válasza:
79%
Ez is egy alap fenyegetés, hogy nekik van pénzük megfizetni a legjobb ügyvédet, és még te jársz rosszul. Meg sehova nem vesznek ezentúl fel... A munkaügyi bíróság harap az ilyenekre. Itt kivételesen nem a támadónak kell bizonyítania, hanem a védekezőnek.
2012. máj. 26. 00:34
 10/11 anonim ***** válasza:
71%

"Normális esetben minek kell állnia a felmondó levélen,ha ők mondanak fel?"

Annak, hogy Gibsz Jakab alkalmazottnak ilyen és ilyen okok miatt a CÉG azonnali hatállyal FELMOND.

Tehát amit semmiképp ne írj alá, az a közös megegyezés, hiszen az azt jelenti, hogy közös akaratból jössz el a cégtől, nem pedig elküldenek.

Továbbá ami nagyon fontos:

MENJ BE ÉS DOLGOZZ RENDESEN AZ UTOLSÓ NAPIG vagy vegyél ki szabit! Ugyanis ha dörzsöltek és te nem mész be dolgozni akkor kirúgnak fegyelmivel, ilyenkor pedig szintén ők vannak nyeregbe!

2012. máj. 26. 08:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!