2009 óta vagyok SM beteg. Idén elindítottam a rokkantosítást, amit meg is kaptam. Több, mint 14 éve dolgozom a jelenlegi munkáltatómnál, jogosult vagyok-e végkielégítésre, és milyen felmondással? Köszönöm a válszt!
Én úgy értelmezem a jogszabályt, hogy jár. Méghozzá azért, mert a nyugdíjas munkavállalónak nem jár. Nyugdíjasnak pedig az számít, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, vagy annak betöltése előtt öregségi nyugdíjban részesül. A rokkantosítás pedig nem öregségi nyugdíj, mivel az öregségi nyugdíj az egy meghatározott életkör elérése és meghatározott szolgálati idő megszerzése esetén járó nyugellátás.
Egy biztos, ha Te mondasz fel, akkor nem jár végkielégítés, csak adható. Akkor jár, ha a munkáltató mond fel, és ezt sem rendkívülivel teszi. Tehát rendes felmondás esetén. Mivel egy rokkantosítás feltételezi, hogy a munkakörhöz szükséges alkalmassággal a dolgozó nem rendelkezik (ezt az üzemorvos hivatott igazolni), akkor a munkáltató nem alkalmazhat, tehát el kell hogy bocsásson.
Hogy a Te munkáltatód milyen (nekiáll-e szemétkedni Veled, vagy sem azért, hogy a végkielégítést ne kelljen kifizetnie) azt én nem tudhatom, abban Te vagy járatos. Ha hosszabb ideig voltál betegállományban, akkor - ha jól emlékszem - 30 napnál túlinál köteles a munkáltató alkalmassági vizsgálatra küldeni az üzemorvoshoz, és ha Ő nem talál tovább annak a munkára, akkor a munkáltató köteles elbocsátani rendes felmondással, hivatkozva az egészségügyi alkalmatlanságra. Ilyen szituval jár a végkielégítés. De ha belekényszerít valahogy, hogy Te mondják fel a cégnek, akkor nem jár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!