Ti utaztatok már Budapestre állásinterjú miatt?
Ahol lakok nem nagyon lesz állásom, Budapesten viszont van sok hirdető. Így az jutott eszembe, hogy Pesten kellene elhelyezkednem, és a kezdésre megoldani az albérletet.
Ezzel csak az a probléma, hogy nem olyan könnyen kivitelezhető. Egy kiruccanás vonattal innen kb. 8-10 e Ft és el kellene menni legalább 10 interjúra, ha valaki mással megyek, az aligha lesz pontosan azokon napokon, amikor tesztírás/interjú van, a másik, hogy egynapi utazás árán részt venni egy 20 perces interjún, aminek a végén közlik, hogy majd értesítenek frenetikus élmény lehet. Oda lehetne költözni csakúgy 1-2 hónapra, de az sem tűnik jó üzletnek, hogy ezért kivegyek egy albérletet. Ti mit tennétek?
Én nem utaztam, de egy barátnőm igen. Egyetlen interjúra hívták be, oda azonnal fel is vették.
Annyi a trükk, hogy ne add be gondolkodás nélkül mindenhova az önéletrajzod. Csak oda, ahova tényleg megfelelsz. Akkor valószínűleg 1-2 interjú után kapsz állást.
Albérletet kivenni mindenképpen rossz ötlet. Kapásból leraksz kauciónak 80-100 ezret, plusz havonta 40-50 ezret kifizetsz az albérletre. És ha elfogyott a pénzed, akkor mehetsz haza.
Az állásinterjúra utazást egyébként tudtommal a munkanélküli fizeti. Kérdezz rá, mi kell hozzá, mert így még inkább megéri utazgatni, hiszen lehet, hogy nem kerül semmibe.
Persze, utána kell járni minden lehetőségnek. Voltam egy munkanélküliknek szervezett álláskereső tanfolyamon, úgy éreztem magamat, mint valami depressziós csoportban, ilyen közeg nem hat túl ösztönzően. Ott nem javasolta az előadó Bp.-et a költségek miatt, de kell beszélni az illetékessel is. Az is lehet, hogy a megye határáig kifizetnék, utána meg 5e lenne részt venni egy több körös interjú x.-ik fordulóján.
Egyébként pénzügy és számvitel a végzettségem, jelenleg behívtak két nagyobb cégtől,és tényleg sok hirdető van, ami pályakezdőket keres, nekem megfelelő ajánlatokkal, de nem akarom azért megszórni őket önéletrajzokkal, hogy aztán el se menjek.
Én ugyanígy voltam 5 évvel ezelőtt. Volt még diákom, így olcsóbb volt az utazás az egyik ismerősömtől pedig mindig elkértem a bérletét (amíg ő dolgozott) így nem volt drága a kiruccanás. Én azt tapasztaltam akkor,hogy megértőek voltak a munkáltatók és alkalmazkodtak hozzám. Pl. volt,hogy mondták,hogy kedden lenne az interjú én pedig megkérdeztem,hogy lehetne-e inkább szerdán, mert akkor egyébként is megyek Bp-re.
Bp-en tényleg drága az élet ha azt veszed (fix kiadások, amiken nem tudsz spórolni:
BKV bérlet: 9 800 Ft
Albi (rezsivel) (szoba más lakótársakkal): 50-60.000 Ft
És máris ott vagy,hogy pont annyit költöttél el amennyivel többet kapnál a vidéknél.
Pénzügy? Nekem is, de én is azon gondolkodom, hogy Pestre kéne menni. Nekem is gond, az interjú nem, de akkor költözni kéne családostul, mert egyébként nem tudok minden nap feljárni.
Mellesleg nekem van ott fejvadász barátnőm, és azt mondta, hogy a legtöbb helyen be sem hívnak, ha látják, hogy nem vagy pesti. Szóval valami alibi lakcímet mindenképpen írjál be, most már úgyis telefonon vagy e-mailben tájékoztatják az embereket.
Én régebben utazgattam interjúkra, és igen, frenetikus élmény volt, hogy majd tájékoztatunk, aztán egy e-mailt sem voltak képesek küldeni, hogy köszi, de mégsem.
És ne 20 perces interjúkra gondolj, nekem volt 3 körös interjúm is. Komolyabb helyekre elég komoly válogatás van.
Egyébként merrefelé laksz? És milyen állásokat láttál?
Másfél éve így voltam én is.
Igaz, hogy drága, meg be kell fektetned, de ha nem jössz föl Pestre, nem fizeted ki a drága útiköltséget, akkor se gyakorlatod nem lesz az interjúkban, se állásod nem lesz.
Esetleg próbáld összeegyeztetni, hogy egymás után legyenek az interjúk (bár ha még nem vagy gyakorlott a közlekedésben, úgy elég nehéz). De ha van ismerősöd, akinál egy-két alkalommal elalhatsz, akkor már nyertél is. Így akkor tudod egymás utáni napokra szervezni az interjúkat.
Mondjuk én mindig feljöttem, ha interjúm volt, mert nem akartam csak úgy a semmire felköltözni Pestre, hogy még állásom sincs. Úgy albérletet se nagyon találsz, mert mivel biztosítod a főbérlőt, hogy tudsz majd fizetni? "Csókolom, majd lesz munkám, tessék elhinni!"
Sok sikert és ne add fel!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!