Milyen tanárnak lenni?
Utolsó vagyok: Annak aki azt írta, hogy a legjobb fősulin tanárnak lenni:
Ha kiváltod a vállalkozóit (mert enélkül nem megy, csak óraadóként vesznek fel), befizetsz minden járulékot, havonta adóbevallást adsz be, akkor tényleg a legjobb főiskolán tanítani:) Én is tanítok, imádom csinálni. De annyi hivatalos adminisztráció van vele, ami lassan elveszi a kedvemet tőle.
"A tanároknak a minden munkavállalót megillető szabadságon felül van 25 nap szabadságuk! "
Tényleg suliidőben is kivehetek szabadnapot csak úgy? Jééé, ezt miért nem mondta még senki?:) Érdekes hogy csak betegszabira lehet elmenni, de azt is csak ha nagyon indokolt, olyan nincs, hogy "akkor holnap nem jönnék, mert kiveszek egy nap szabit"
"Különóra (korrepetálás, felkészítés): 1500 Ft/óra (ami 45 percet jelent), adó és járulékmentesen."
Ez tényleg érdekelne, hogy honnan vetted? A különóra a túlórapótlékba megy valóban, ha valaki a kötelező órá felett tartja, ha nem, akkor simán az alapbérbe számít.
"Azt se sok munkahelyen tudja megcsinálni, hogy két helyen dolgozzon (nappalin tanít és estin is)"
Azt sem sok munkahelyen KELL megcsinálnia, hogy két helyen dolgozzon, hogy meg tudjon élni... Na, így már pontosabb.
"Középiskolában pedig elég jó dolgokat kapnak érettségi ajándékként is. Csak amiket itt kértek (mert ugye az osztályfőnököt illik megkérdezni, hogy mit kér): aranyékszer, bicikli, kerti bútor, porszívó, mikró."
Érdekes, egy kollégámat sem láttam soha új mikróval belibbenni...:)) Igen, szoktak kapni ajándékcsomagot az ofők érettségikor vagy szalkagavatókor az osztálytól. 4 évente egyszer! Az hogy évvégén kapunk sokszor egy csokor virágot vagy egy doboz csokit, azt hiszem nem olyan nagy "bevétel".
Hadd kérdezzem meg, hogy tanár vagy-e? Ha igen, akkor szuper helyen taníthatsz, ha nálatok így működnek a dolgok és szólj, ha lesz egy üres hely, szívesen elmennék ilyen helyre:))) Ha nem vagy tanár, akkor miért nem lettél az, ha szertinted ennyire szuper a tanári munka, hogy szinte nulla munkával agyonkeressük magunkat?
(Na, lehet nyomni a lepontozást, de kár fáradni vele, mert hidegen hagy.)
"Utolsó vagyok: Annak aki azt írta, hogy a legjobb fősulin tanárnak lenni:
Ha kiváltod a vállalkozóit (mert enélkül nem megy, csak óraadóként vesznek fel), befizetsz minden járulékot, havonta adóbevallást adsz be, akkor tényleg a legjobb főiskolán tanítani:) Én is tanítok, imádom csinálni. De annyi hivatalos adminisztráció van vele, ami lassan elveszi a kedvemet tőle."
Nem kell bemutatni. :)
Szabadidő tekintetében sokkal jobb, mint egy középiskolai tanárnak (elsősorban erre volt kíváncsi a kérdező) :)
Egyébként pedig nem kell istápolni a tanulókat mint pl. osztályfőnök, az ehhez kapcsolódód dolgok sincsenek.
Van hetente mondjuk 20 órád, nem kell bentlenni folyton, pl. szabad a péntek, mert úgy vannak a kurzusok.
Én középiskolában tanítok érettségi utáni technikus jelölteket szakmai elméleti tárgyakból. Ez így szépnek és jónak tűnik, hogy megtartok heti 20-24 órát, és különösebben készülnöm sem kell rá, mert tudom úgy is tartani, hogy szinte akkor látom elsőnek az anyagot... De! Nagyon felháborító és megalázó a tanulók hozzáállása, flegmasaga az egészhez, pedig érettségi utan vannak, más már egyetemre is mehetne ilyenkor. Én nem azt mondom hogy mindenki legyen zseni, de azert az alapvető tisztelet, viselkedés meglehetne bennük. További megalázó dolog hogy a főnökség azt érezteti velem hogy mindenért én vagyok a hibás, mindenert is amit a tanulók csinalnak. Ha nem tartom be a szabályt, akkor az a baj, tehat ha engedékeny vagyok az a baj, ha nem akkor meg az is baj. A tanulóknak tobbet hisz a főnökség mint a sajat kollégájának. Az osztályfőnökök ellentétbe kerülnek a szakmai tanarokkal ha nem olyna jegy születik mint várnák. Minden osztályfőnök a saját osztályát próbálja fényezni, de ez hogy mire jo, nem is értem. Egyszerűen ez eléggé megalázó hogy már ugyan ugy gyerekként kezelnek mint a tanulókat. Tobb joguk van meg "nagyobb hangjuk" a főnökség felé. Továbbá az is hogy mindezt 110.000 Ft-ért kell végrehajtani. Sokan játszák csak az agyukat, és nem segitettek, mikor kezdő voltam, csak mondták az álszent bölcs elképzeléseiket. A tantervek is rettentő rosszak, heti két órára rengeteg anyag van, masik esetben heti 5 órára borzasztó keves. Nincsen megadva pontos szint hogy hova kell eljutni, ezért szakmai írásbeli vizsgákon lehetnek meglepetések... Es ilyenkor ki a hibás? Termeszetesen a tanár. Az senkit nem erdekel hogy a gyerek mennyire pofátlan es mennyire nem működik együtt. A tobbi tanar szemében igy is csak másodlagos tanárok vagyunk, pedig én például tartok 9-11 tárgyat, de még többfélét is tarthatnek. A szoros be es kicsengetesek miatt még enni is alig van időm. Nagy teruleten van az iskola, mire elgyaloglok egyik végéből a másikba, mar oda a szünet. Osszevontan ha tartom meg nem orulnek neki mert csak azt látják hogy hamarabb megyunk el es fejezzük be... Mire megjonne a kedvem az egészhez, addigra mindig jon egy gyűlés ahol elmondják a problémákat, de megoldás sose érkezik rá, tulajdonképpen az életkedvét es a lelkesedését elveszik az embernek mar csak ezzel. Azt se veszik figyelembe hogy melyik tárgyakban tud az ember kiteljesedni, ha szimpatikus vagy, akkor olyat kapsz amit szeretnél, ha nem, akkor meg igy jártál... Minden tárgyhoz csináljak új tanmenetwt mert sose kerül elő az előző évi senkitől sem, holott ugyan annak kellene lenni... Naplót szinte sose lehet beírni, mert mindg máshol van, mint kellene. Mellette csinalom a második diplomámat, de a továbbtanulási "támogatást" (időben) sem veszik nagyon figyelembe... A főnökség érezteti mindig hogy ők mennyire főnökök. Pedig nem attol fogok jobban dolgozni... Hanem attol ha latom valaminek az értelmét és belülről jövő motiváció miatt...
Ha ezt valaki mindezt eltűri, olyan képzettséggel, amivel háromszor annyit is kereshetne, akkor gratulalok, neg annak is aki irígyli ezt...
Zongoratanár vagyok, két iskolában. Mellette korrepetálok is (más hangszeres tanulókat kísérek).
24 óránk van egy héten, napra leosztva az napi kb.5 óra, ezek szünet nélkül. Ha versenyre viszel gyereket, akkor pluszban foglalkozol vele, amit senki sem fizet.
Délután tanítunk, estig (általában 14-19).
Reggel legalább fél-egyóra emailezés szülőkkel, kollégákkal, vezetőséggel, további min.egy óra a darabok válogatása, gondolkozás, hogy kivel mit fogok csinálni. A maradék időmben főzök, mosok, takarítok, házimunka, illetve gyakorolok, ha arra jut idő.. Este naplózás mikor 8 után hazaértem. Válasz a további emailekre, problémák megoldása.
Ha koncerten játszik valaki este, az is az én időmből megy.
Most pl.vizsgák miatt egy nap elmarad a tanítás, ezeket az órákat szombaton pótolom (5 óra). Vasárnap pedig reggetől ebédig koncertre viszem a kölyköket. Ez ritkán van.
Továbbképzések majdnem 2 havonta vannak. Az egy egész napos program, akár több napon át.
A legrosszabb, hogy mindent meg kell szorozzak kettővel, mivel mindkét iskola összes hülyeségén ott kell lennem.
Ezekkel a teljesítmény szarokkal megnyomorítottak teljesen. Van olyan, hogy egyszerre két helyen kell lennem. Az fizikailag megoldhatatlan. Persze az a fél akinek nemet mondok, csúnyán néz. Hát bocs.
Dolgoztam állatkertben, patikában, voltam sofőr külföldön és régebben voltam zongoraművész, koncertekkel.
Magasan a legnehezebb a magyar oktatási rendszerben dolgozni. Semmi időm nincs mellette semmire. Nincs életem. Abba fogom hagyni, legalább a felét. Ráadásul az egyik helyen borzasztó az igazgató, ha nem jártam volna pszichológushoz, pánikrohamban élnék.
Mindezt megalázóan kevés pénzért, bár most egy kicsit emeltek. Hat éve 134000ft-ot kaptam. Teljes állás, MsC diploma, 12 év hangszertanulás napi 2 óra gyakorlással, utána 7 év egyetem, külföldi mesterkurzusok, versenyek, fellépések, előadóestek.
Ezzel az erővel simán kitanulhattam volna sebésznek, kutatónak, sportolónak, űrhajósnak, akárminek, sőt.
ELkeserítő. A maradék nemlétező időmben azon gondolkozom, mit csinálhatnék helyette.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!