A főállást adó munkáltató dönti el, hogy engedélyezi e munkavállalónak a másodállást?
Ha munkaidőn kívül vállal másodállást, akkor nincs beleszólása a fő munkaadónak.
Ellenben nekem - mint főnöknek - tuti az lenne az első gondolatom, hogy a másodállásban is gürizál fáradt és dekoncentrált leszel a főállásodban, ami csökkenti a teljesítményedet.
Szerintem nem kell a főnök orrára kötni, nem is rá tartozik.
Pláne, ha a főmunka időt nem érinti.Aztán még a végén,beleköt, elkezd kombinálni..
"a szakmájában dolgozik,gépésztechnikusi végzettsége van,de csak a szakmunkást fizetik meg"
Ez alatt nem tudom, mit értesz.
Jó pár éve csak minimálbér és garantált bérminimum van a versenyszférában. Azt, hogy melyiket kell adni, a munkakör határozza meg, nem a végzettség.
A másodállás vállalását korlátozhatja a munkaszerződés és a kollektív szerződés is. Vannak olyan kikötések, hogy másodállást, vállalkozást csak a munkáltató engedélyével vállalhat/folytathat.
A munka törvénykönyve szerint köteles bejelenteni a foglalkoztatójának ha másodállást6mellékállást vállal.
Azaz, ha nincs a munkaszerződésében, vagy a kollektív szerződésben olyan pont, hogy a másodálláshoz/mellékálláshoz a munkáltató engedélye szükséges, akkor nem kell az engedélyt megkérni, de be kell jelenteni a másodállást. Viszont a munkáltató bizonyos esetekben megtilthatja a másodállás/mellékállás vállalását.
Ha a bejelentési kötelezettségnek nem tesz eleget, az rendkívüli felmondásra adhat okot a munkáltatónak (azonnali hatállyal, végkielégítés és felmondási idő nélkül)
Olvasd el ezt: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!