Ez csak hungarikum, vagy külföldön is keresztes háború folyik a pályakezdők ellen?
általában igen. Ha megnézed a kinti hirdetéseket vagy 3 éves gyakorlattal keresnek embereket,vagy pályakezdőt "gyakorlat megszerzésére" de akkor nem fizetnek rendes bért, mert "gyakorlaton" vagy.
Kint sokan beleszámolnak az egyetem elvégzése után 1 év "társadalmi munkát" amikor szinte ingyen dolgoznak valahol,annak reményében,hogy majd véglegesítik őket.
Kivétel természetesen a jó diplomák (ahogy itthon is) azzal már az egyetem alatt "lefoglalnak"
5:
Kisebb cégeknél még esélytelenebb, mert nekik végképp nincs kapacitásuk arra, hogy esetleg 1-2 hónap, míg rendesen betanul a pályakezdő.
Olyan van, hogy egyetem közben szakmai gyakorlatot hirdetnek, aki csúszott és kevés tárgya van, az tud ilyet vállalni. Én ilyenen 1,5 évet dolgoztam. Viszont végzés után elköltöztem az egyetem városából, és itt beleszámítva azt, hogy az utolsó félévben is már kerestem munkát, nagyjából 7 hónapja keresek munkát, de eddig sikertelenül. Az a 1,5 év gyakorlat semmit sem ér, mivel informatikusként pont arra a területre kellene mindenütt a gyakorlat, amire embert keresnek, így jó ha félévente van olyan állás, amire a hirdetés alapján megfelelek, és ha pont ezek nem jönnek össze, akkor szívás. Természetesen máshová is jelentkezek, de nagyon ritka, hogy behívnak állásinterjúra.
Én 7 hónap alatt három alkalommal jutottam el próbafeladatig, elsőnél egy egyszerű volt, nem is reagáltak, másodikhoz egy nagyobb léptékű volt, napokat töltöttem vele, de végül megcsináltam, nyilván nem olyan profi módon, mint akik már jó ideje azon technológiákkal dolgoznak, erre a helyre sem vettek fel, de legalább reagáltak. Harmadik próbafeladatom értékelése folyamatban van. Közszféra rendszergazdai állást is pályáztam, de úgy tűnik havi nettó 80-ért(ez egy BSc diplomás bére közalkalmazotti bértábla szerint) is volt nálam több gyakorlattal rendelkező jelentkező.
Budapesten elképzelhető, hogy könnyebb a helyzet, viszont költözni most évekig nem tudok, a fővárosba meg utána sem szeretnék. Így csak környékbeli és távmunkás állásokat pályázok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!