Mi jogon teheti ezt meg velem a főnököm?
1,5 éve dolgozom egy kisebb helyi kereskedésben mint eladó. Napi 6 órát kell dolgozni a hét 5 vagy 6 napján. (Minden második héten szombaton is)
Eddig mindig kaptunk Decemberben egy fél fizetésnyi összeget pluszban, azonban most megvonta tőlünk!
Azzal indokolta, hogy most nem megy olyan jól a bolt. (Hozzá kell tennem, hogy pont most voltak Bécsben a karácsonyi vásáron a kedves családjával...)
Csak szerintem etikátlan dolog megvonni idén a plusz pénzt? Legalább szólhatott volna hamarabb, mert eddig úgy kalkuláltam, hogy abból veszek majd karácsonyi ajándékokat a szeretteimnek.
20/N
Én nem oltom a kérdezőt. Gondolom a boltban uniós árakon árazott cuccot kell eladni nem uniós fizetésért. NEM UNIÓSÉRT!
Sajnos jogilag valóban az a helyzet, hogy a juttatások nem kötelezik a munkáltatót semmire, hacsak nem foglalták szerződésbe azt is, hogy jár a 13. havi fizu vagy az étkezési jegy, stb.
Amit mondjuk etikai alapon azért megtehetett volna a tulajdonos, hogy időben szól, hogy idén "ne várd te marha, mert nincs zseton". De ez inkább emberi, etikai dolog, jogi értelemben -SAJNOS- nem felróható.
Amúgy az összes SMARTASS válaszolónak: ha nálunk az árszínvonalakkal legalább köszönőviszonyban lévő bérezés lenne, akkor nem fájna ennyire egy kimaradt prémium.
Kedves utolsó!
Gondolom te (is) addig nyújtózol, amíg a takaród ér, nem ?!?!?! :]]]
Ha van 100 forintom, de az ami 300-ba kerül, akkor nyilván nem tudom megvenni.
Ha nem telik valamire, akkor összegyűjtöm rá a pénzt, főleg, ha valami nem eget verő. Bár ebben az esetben nem tudjuk, hogy a kérdezőnek az volt-e, amire túl költekezett előző hónapban vagy nem, de ez most lényegtelen is ...
Sajnos nagyon sokan vannak, akik elvárnak mindent. Ez nem is rossz önmagában, ha valaki egy helyen 5-10 éve dolgozik már és 'megszokta' a jót (prémium).
DE (!) a kedves kérdező MÁSFÉL - 1,5 - ÉVE dolgozik ott.
Abban igazad van, hogy etikailag szólhatott volna legalább, de nem tette. Ennyi. Ahhoz meg a kérdezőnek semmi köze, hogy azt a prémium 'plusz' pénzt, amit ő kapott volna, a munkáltatója mire költi vagy ebben az esetben kire/kikre!
Inkább örüljön neki 20 éves létére, hogy a MAI világban van munkahelye. Becsülje meg a dolgokat. Nem kell minden sz@ron felháborodni, csak épp ésszel gondolkozni.
Kicsit igazságtalannak érzem a munkáltatójával szemben ezt a 'kirohanást' mindazon által, hogy én, mint KÍVÜLÁLLÓ fogalmam sincs, hogy hol dolgozik, mi a cég fő profilja és milyen a kapcsolata a munkahelyével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!