Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mi jogon teheti ezt meg velem...

Mi jogon teheti ezt meg velem a főnököm?

Figyelt kérdés

1,5 éve dolgozom egy kisebb helyi kereskedésben mint eladó. Napi 6 órát kell dolgozni a hét 5 vagy 6 napján. (Minden második héten szombaton is)

Eddig mindig kaptunk Decemberben egy fél fizetésnyi összeget pluszban, azonban most megvonta tőlünk!

Azzal indokolta, hogy most nem megy olyan jól a bolt. (Hozzá kell tennem, hogy pont most voltak Bécsben a karácsonyi vásáron a kedves családjával...)

Csak szerintem etikátlan dolog megvonni idén a plusz pénzt? Legalább szólhatott volna hamarabb, mert eddig úgy kalkuláltam, hogy abból veszek majd karácsonyi ajándékokat a szeretteimnek.

20/N

2011. dec. 15. 12:19
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%
Ez már a te problémád ... úgyhogy a téma innentől még komolytalanabb lett, már bocs.
2011. dec. 15. 12:45
 12/14 anonim ***** válasza:
100%
A főnököd nem köteles karácsony előtt plusz pénzt osztogatni, légy hálás, hogy eddig kaptál tőle. Most már annyit megtanulhattál, hogy az ilyesmit sose vedd készpénznek, pláne ne költekezz előre, amikor még meg sem kaptad. Mellesleg ha másfél éve dolgozol, abba még olyan sok karácsony nem eshetett bele, hogy ennyire megszokd a jót! :)
2011. dec. 15. 14:18
 13/14 anonim ***** válasza:
77%

Én nem oltom a kérdezőt. Gondolom a boltban uniós árakon árazott cuccot kell eladni nem uniós fizetésért. NEM UNIÓSÉRT!

Sajnos jogilag valóban az a helyzet, hogy a juttatások nem kötelezik a munkáltatót semmire, hacsak nem foglalták szerződésbe azt is, hogy jár a 13. havi fizu vagy az étkezési jegy, stb.

Amit mondjuk etikai alapon azért megtehetett volna a tulajdonos, hogy időben szól, hogy idén "ne várd te marha, mert nincs zseton". De ez inkább emberi, etikai dolog, jogi értelemben -SAJNOS- nem felróható.

Amúgy az összes SMARTASS válaszolónak: ha nálunk az árszínvonalakkal legalább köszönőviszonyban lévő bérezés lenne, akkor nem fájna ennyire egy kimaradt prémium.

2011. dec. 16. 10:08
 14/14 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó!

Gondolom te (is) addig nyújtózol, amíg a takaród ér, nem ?!?!?! :]]]

Ha van 100 forintom, de az ami 300-ba kerül, akkor nyilván nem tudom megvenni.

Ha nem telik valamire, akkor összegyűjtöm rá a pénzt, főleg, ha valami nem eget verő. Bár ebben az esetben nem tudjuk, hogy a kérdezőnek az volt-e, amire túl költekezett előző hónapban vagy nem, de ez most lényegtelen is ...

Sajnos nagyon sokan vannak, akik elvárnak mindent. Ez nem is rossz önmagában, ha valaki egy helyen 5-10 éve dolgozik már és 'megszokta' a jót (prémium).

DE (!) a kedves kérdező MÁSFÉL - 1,5 - ÉVE dolgozik ott.

Abban igazad van, hogy etikailag szólhatott volna legalább, de nem tette. Ennyi. Ahhoz meg a kérdezőnek semmi köze, hogy azt a prémium 'plusz' pénzt, amit ő kapott volna, a munkáltatója mire költi vagy ebben az esetben kire/kikre!

Inkább örüljön neki 20 éves létére, hogy a MAI világban van munkahelye. Becsülje meg a dolgokat. Nem kell minden sz@ron felháborodni, csak épp ésszel gondolkozni.

Kicsit igazságtalannak érzem a munkáltatójával szemben ezt a 'kirohanást' mindazon által, hogy én, mint KÍVÜLÁLLÓ fogalmam sincs, hogy hol dolgozik, mi a cég fő profilja és milyen a kapcsolata a munkahelyével.

2011. dec. 16. 12:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!