Mire lenne érdemes spórolni?
Sziasztok!
Még egyetemista vagyok, nyári gyakorlaton voltam egy cégnél, és ajánlottak munkát. :)
Kb. Első 3 hónapban 110-120 ezret kapok majd nettóban, később 150-160-at + benzinpénzt.
Mivel még itthon lakom a szüleimmel (vidéken), nem nagyon kell majd költenem, kifizetem a nyelvvizsgámat meg ilyesmi, ami pár hónapon belül megvan, utána elég sok félretett pénzem lesz, a kérdés, hogy mire spóroljak?
Tudom, hogy ha nem tűzök ki valamilyen célt, akkor lassacskán elköltöm a pénzemet, ezért valami drága dologra akarok spórolni (pl kocsi), de nem tudom, hogy annak lenne-e értelme.
A szüleim régi kocsiját megkapom (11 éves), mivel semmi baja, tuti tudom még évekig használni.
Van valami ötletetek, hogy mire gyűjtsek?
Szerintem jó bicajra sem érdemes, bár faluban nyilván jobb a helyzet, Budapesten soha nem mennék ki az utcára 10 ezernél drágább bringával..
Először is arra gyűjts, hogy legyen egy félévi jövedelmed elkülönítve úgy, hogy bármikor hozzáférhess (lekötött betét nem igazán játszik). Ez a vésztartalék. Ha elveszted a munkahelyed, ha hosszabb időre kórházba kényszerülsz, ha egy vihar olyan kárt tesz a házatokban, amire épp nem terjed a biztosítás, ha neadjisten valaki meghalna, mindig kell egy fél-egy millió mozgósítható összeg.
Aztán legyenek persze rövidtávú terveid, egy nyaralás például jó ötlet.
Emellett viszont fontos, hogy legyen valamilyen hosszú távú befektetésed is. Olyan, amiből majd fel tudod újítani a házat, ha megöröklöd, vagy amiből hitel nélkül vehetsz majd sajátot, ha máshova költöznél. Ne gondold, hogy nagy falat. Az az igazság, hogy soha nem leszel olyan gazdag, mint most, amikor gyakorlatilag nulla kiadással szabadon rendelkezhetsz a teljes jövedelmed fölött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!