Önéletrajz-tökéletesítés. Tanácsok?
Szóval megcsináltam az önéletrajzomat, de elég sok kérdésem van ezzel kapcsolatban..(pályakezdő vagyok)
Még "valódi" munkát sose végeztem, csak a szakmai gyakorlataim, diákmelók vannak + egyéb tevékenységek.(önkéntesség stb)+családi vállalkozásban végzett munka.(ez pl.kereskedelem)
Szóval kérdéseim:
1. első blikkre egész korrekt kis CV lett, de talán túl sokféle, szerteágazó tapasztalatról írok benne..
Amilyen jellegű állások főleg érdekelnek, ahhoz kevés a gyakorlatom, meg azok is rövid időtartamúak, egyéb területen van több a gyakorlatom, meg ugye beleírtam a családi vállalkozásban szerzett tapasztalatot is..
Ha a kívánt pozícióra(amilyet jó lenne megkapni) igazítom az egészet, akkor nagyon gyér lesz az egész..
Pedig tudom hogy elvileg így kéne, mindig igazítani a pozícióhoz...
Csak arra gondoltam, hogy mivel pályakezdő vagyok, jó ha látják hogy több területen kipróbáltam magam, talán így előnyösebb, mert inkább azért dobják vissza, hogy túl szerteágazó, mint azért, mert szegényes az önéletrajz..
Igazából a különböző tapasztalotok során megszerzett kompetenciáimat igyekszem kidomborítani..
Mégha annak nincs is feltétlen köze a megpályázott pozícióhoz.. De a képességek talán elég meggyőzőek..
Mindenféle állásokat pályázok amúgy, szakmai gyakorlat, asszisztencia, ügyfélszolgálat, eladói stb.(bár ehhez nincs képzettségem, csak tapasztalatom),
2. sajna az előbb leírtak miatt egészen hossszú lett az önéletrajz.
Szépen tagoltam, kiemeltem a lényeges pontokat, de így is 2 és negyed oldal:( Sajnálok bármit kihagyni belőle.
3. Az jó ha az iskolához beírtam a főbb tanult tárgyakat?
Azt olvastam, hogy pályakezdőnek ez előnyös, de ha nem pályakezdő pozícióra jelentkezem, akkor is maradhat ez?
4. kompetenciákhoz beírtam a "kiemelkedő interperszonális képességeket". De nem tudom ez nem túl "fellengzős"-e.. Kicsit nagyképűen hathat, meg az interperszonális szó használata se biztos h jól mutat.(csak nem akartam a sablonos jó kommunikációs képességet írni)
Amúgy teljesen tudatában vagyok hogy ez mit jelent, ha majd kell állásinterjún, alá tudom támasztani példákkal.
5. beleírtam a főbb kompetenciáimat, ez maradhat így benne felsorolásszinten, ha nem kérnek külön motivációs levelet? Személyes célkitűzéseket kötelező beleírni? Ha igen hova, milyen formában?
6. beleírtam h angol, német nyelvvizsgám van, társalgási szinten beszélem.
De mellette spanyolul is tanulok, igaz autodidakta módon, folyamatosan fejlesztem magam.(alapfokú nyelvtudásom van, nyelvvizsga nélkül)
Ezt érdemes valahogy belefogalmazni?
Hülyén veszi ki magát ha azt írom: autodidakta módon tanulom a nyelvet? Nyilván munkához nem használható ez a nyelvtudás, de jó pont ha beleírom?
Valahol azt olvastam, hogy ha tényleg folyamatos az önálló tanulása egy nyelvnek, érdemes megemlíteni.
7. most mesterképzésen vagyok már, főiskolai szakdoga-címemet érdemes beleírni? és a diploma minősítését?
HR-es oldlaon azt írják h pályakezdőnek jó lehet ez is..
És ha csak mondjuk egy a diplomámtól független (pl ügyfélszolgálatos) melóra jelentkezem, akkor ez maradhat?
Elnézést h ilyen hosszú lett a monológom, és előre is köszönöm a segítséget, tanácsokat.
ja és még annyi h azt hová kell ínri h pályakezdő vagyok?
Fel kell ezt tüntetni valahol?
Hiszen van ahol úgy írják az álláshirdetésbe h pályakezdők jelentkezését IS várjuk..
Szóval jelezni kell külön h az vagyok?
Még ha a pozícióhoz nem várnak el konkrét szakképzettséget, akkor is?
1.Pályakezdőként szerintem nem probléma ha olyan tapasztalatokat írsz be, aminek nincs köze a pozícióhoz. Ami kapcsolódik a pályázott álláshoz, azt persze mindenféleképpen írd be.
Ha mondjuk 10 félét is dolgoztál, akkor nem kell mindegyiket beírni, elég a fele is, amiket legértékesebbnek tartasz. Csak halkan jegyzem meg, hogy kicsit csalhatsz is. Főleg, ha mondjuk feketén dolgoztál, nincs nyoma a munkakönyvben. Pl. ha 1 hónapig fagyit árultál, akkor írhatsz 3 hónapot is, úgysem derül ki, de sokkal jobban mutat, látják hogy van benned kitartás.
2. Két és fél oldal nagyon hosszú, max. 1,5, de inkább 1 oldalba bele kellene férned. Ilyen hosszú önéletrajzot, el sem olvasnak. Munkát akarsz vagy mindent elmesélni magadról? Ha előbbit, akkor lerövidíted.
3. Nem kellenek tárgyak.
4. Nekem nem tetszik az interperszonális szó. Kapcsolatteremtő, kommunkációs készség helyette jobb szerintem.
5. Kompetenciák maradhatnak felsorolásszerűen. A célkitűzéseket motivációs levélbe írd. Ha nem írsz, akkor szerintem nem fontos.
6. Ha angol, német nyelvvizsgád van, akkor ne írd mellé még hogy társalgási szint. Mindenféleképpen írd be hogy spanyolt tanulsz, azt is írhatod hogy audidakta módon. Ez jó pont.
7. Szakdolgozat témáját csak akkor írd, ha van köze a pályázott álláshoz. Diploma minősítése nem kell.
8. Nem kell jelezni hogy pályakezdő vagy. Nem is értem a kérdést. Miért akarsz kihangsúlyozni egy olyan dolgot, ami nem előnyös számodra?
Ha rám hallgatsz, akkor elfelejted a hiperkorrekt, teljesen őszinte hozzáállást, különben nem fogsz találni munkát. Nem azt mondom, hogy hazudni kell, de időnként nem árt kicsit csúsztatni vagy ha nem kérdeznek direktben rá, akkor a hibákat elhallgatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!