Szabadság? Lehet vagy sem?
Hosszabb munkanélküliség után sikerült elhelyezkednem, tegnap értesítettek, jövő héten már kezdek is ahogy a papírokat elintéztük. /A közvetítő cégtől aki felhívott ritka bunkó volt./
Gyár, közvetítő cégen keresztül foglalkoztatnak, 3 műszak, hétvégén is, 60ezer nettó kb.
Még ez előtt a terveim között szerepelt, hogy a nyáron meglátogatom a távol élő nagyszüleim pár hétre, konkrétan jövő héten mentem volna.
Nyilván ez így nem fog összejönni.
De van rá esélyem, hogy még a nyáron kapok valamennyi szabit?
Neten ezt találtam:
"Pályakezdőként jár-e már a nyári hónapok alatt a szabadság vagy végleg elfelejthetem? Hogyan lehet kivenni a szabadságot és mi a menete?
Jár a szabadság időarányos része a próbaidő alatt is, ám ezt teljes egészében a munkaadó határozza meg. Így ha a munkaadó ragaszkodik ahhoz, hogy a próbaidő alatt nem lehet szabadsáégra menni, akkor június elsejei munkába állás és 3 hónapos próbaidő esetén megakadályozhatja a nyaralást. Célszerű azonban szem előtt tartani: a szabadság kivételének szándékát a tervezett időpont előtt 15 nappal jelezni kell, ráadásul az éves szabadság háromnegyedével a munkáltató rendelkezik."
Tapasztalatokra lennék kíváncsi.
A szerződés-aláírás csak jövő héten lesz.
A munkának a minél hamarabbi kezdés a feltétele, ezt nyomatékosította az illető, nem túl kedvesen, ugyanis az egyik rendelőintézetbe telefonáltam tüdőszűrés miatt (ugye kell az alkalmassági vizsgálathoz), de csak két hét múlvára kaptam időpontot, közölte a közvetítő cég képviselője, h akkor majd ő kér máshová, mert minél hamarabb kell kezdeni, és már aznap hogy értesítettek mennem kellett vizsgálatra.
Most egyszerre örülök és nagyon szomorú is vagyok, mert szívesen elutaztam volna, de a munkára is szükségem van.
Minőségellenőr a munkakör.
Rajtam kívül még legalább 10en jelentkeztek, 2 embert vettek fel, még az interjún mondták, hogy elsősorban nem diplomásokat keresnek, mert kedvezőtlen körülmények (3 műszak, hétvégi munka, kevés fizetés, hatalmas zaj a gyárban, kötelező füldugóval, ahol a 8ból több órát kell eltölteni) miatt jobb híján vállalják el, amint jön jobb továbbállnak, és mivel 3-5 hónap a betanulási időszak ezért nekik hosszú távra éri meg felvenni valakit. Egyébként nekem is van érettségim, több szakmám, de a munkának a szakmáimhoz sok köze nincs.
Én is nemrég kezdtem egy cégnél, s elvileg a próbaidő alatt tényleg nem lehet szabadságot kivenni, viszont járni jár, mert én is a próbaidő után kivehettem a 3 hónapra járó szabadságot.
Nálam az volt a helyzet, hogy a 3 hónap letelte előtt egyik alkalommal ki kellett vennem 2 nap szabit, mert temetésre kellett mennem (csütörtöki nap volt), s hogy már ne utazzak vissza fölöslegesen 200 km-t, ezért a pénteket is kivettem, s a főnök elengedett.
Emberség az egész, de sajnos az ilyen cégek elég nagy mellénnyel vannak, s szinte kizsigerelik az embereket. Úgy vannak vele, hogy bárki helyére 5 másikat találnak, úgyhogy inkább próbáld meg a nyaralást kicsit csúsztatni. Mondjuk szeptember végére/október elejére. Még akkor is vannak szép, napsütéses napok. Ha nagyon nincs munkalehetőség, akkor ne kockáztass.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!