Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » 4 órás foglalkoztatásban...

4 órás foglalkoztatásban vagyok a polgármesteri hivatalnál, régen közhasznúnak hívták, most nemtudom mi, itt van-e szabadnap és táppénz? Illetve mennyi nap? 4 órában dolgozok,4 hónapig.

Figyelt kérdés
2011. márc. 31. 18:21
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
jaazkimaradt, hogy annyit kapsz, mint a segély, de ha megbetegedsz, akkor éhendögölhetsz. köszönöm viktor. \o/
2011. márc. 31. 19:21
 12/20 anonim ***** válasza:
52%

A közmunkát arra találták ki, hogy az ember még kevesebb pénzt kapjon, mintha segélyen lenne, ráadásul még dolgozzon is a semmiért.A legtrógerebb munkát is rásózzák az emberre, vagy épp tök felesleges munkát végeztetnek.Én is voltam ilyen...munkán...Számomra az volt benne a legvisszataszítóbb, hogy az állandó dolgozók igyekeztek kihasználni, hogy mi is ott vagyunk.Ránk hagyták a piszkos munkát, ők meg lógatták a lábukat.

Én úgy döntöttem, inkább elvállalok bármilyen, számomra kevésbé tetszetős munkát is , viszonylag normális fizetésért, minthogy megalázó közmunkát végezzek a semmiért.Bármilyen is lesz az a munka, de legalább magam választom.

2011. márc. 31. 19:37
 13/20 anonim ***** válasza:
36%
Nem annyit kapsz, mint a segély, mert az 28.500.-, 4 órás közmunkára viszont 35ezret adnak. A hozzáértő tájékoztatás az volt, hogy 180 nap kell a táppénzhez -és nem a passzívról beszélünk, hanem az aktívról. 180 nap kell ugyanis ahhoz. De menjen nyugodtan a kérdező táppénzre, nem kap egy forintot se. Okos volt kolléganőm is így csinálta.
2011. márc. 31. 19:39
 14/20 anonim ***** válasza:
36%

"A közmunkát arra találták ki, hogy az ember még kevesebb pénzt kapjon, mintha segélyen lenne, ráadásul még dolgozzon is a semmiért."

A BPJ, régi nevén RÁT 28500forint, míg a közmunka 4 órában 31, 8 órában 62ezer forint. Ez hogy kevesebb, mint a segély? A "dolgozzon is a semmiért" kiverte a biztosítékot nálam. Tudod, én is közmunkás vagyok. Több, mint másfél éve keresek munkát, hiába. A szakmámhoz öregnak számítok, a gyerekem miatt meg dupla hátrányban vagyok. Képzeld, én boldog vagyok, hogy dolgozhatok, még ha csak napi 4 órát is és csak 3 hónapig. Nekem az volt a megalázó, hogy a semmiért kaptam pénzt. Jobb érzés tenni valamit és úgy kapni pénzt, mint csak lógni a levegőben.

"A legtrógerebb munkát is rásózzák az emberre, vagy épp tök felesleges munkát végeztetnek."

Ez van, ezt kell szeretni, ha nem tetszik, nem kell kérni a segélyt. Ha meg kéri valaki, legyen tisztában azzl, hogy bizony mindent meg kell tenni érte.

2011. márc. 31. 20:30
 15/20 A kérdező kommentje:

igen tudom, hogy nem forintra annyi, de a kettő összeg közöt alig van különbség, így pár ezer forintért dolgozik az ember. a 8 órást aláírom, tavaj én is úgy dolgoztam, az sokkal jobb volt, nemtudom miért kellett átvariálni. inkább dolgoznék 2 hónapot 8 órában.

segélyért már egyszer én is mentem, azért az valóban szar érzés. :/

2011. ápr. 1. 06:57
 16/20 anonim ***** válasza:
57%

"Táppénz jogosultság időtartama

a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át, a biztosítási jogviszony megszűnését követően 30 napon át,

Az, aki keresőképtelenségét közvetlenül megelőző egy évnél rövidebb ideig volt folyamatosan biztosított, táppénzt csak a folyamatos biztosításának megfelelő időn át kaphat."

[link]

"A táppénz kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári évben nincs 180 napi jövedelem

Ha a betegnek a táppénz jogosultság kezdőnapját közvetlenül megelőző évben nem volt 180 naptári napi jövedelme, akkor a táppénzre való jogosultság kezdő napját megelőző naptól visszafelé – maximum a jogosultság kezdőnapját megelőző naptári év első napjáig – számított 180 naptári napi jövedelemből kell a táppénz összegét kiszámítani.

A táppénz kezdőnapját közvetlenül megelőzően nincs 180 napi jövedelem

Ha a táppénzt kérelmezőnek a táppénz jogosultság kezdőnapját megelőző évben, illetve azt közvetlenül megelőzően sincs 180 naptári napi jövedelme, akkor a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér lesz a táppénz alapja. Abban az esetben, ha a táppénzre való jogosultság kezdőnapján érvényes szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelem a minimálbért nem éri el, a táppénz összegénél a szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni, szerződés hiányában pedig a táppénz összegét az irányadó időszakban ténylegesen elért naptári napi jövedelemből kell kiszámítani. Ha a táppénz összegének számításánál figyelembe vehető időtartam 6 munkanapnál kevesebb, az ezen időszak alatt elért jövedelmet átszámítják egy teljes hónapra, és abból számítják a táppénz alapját.

Táppénz folyósítás időtartama az egy évnél rövidebb folyamatos biztosítási idővel rendelkező beteg esetén

Aki a keresőképtelenségét közvetlenül megelőzően egy évnél rövidebb folyamatos biztosítási idővel rendelkezik, az a személy táppénzt csak a folyamatos biztosításának megfelelő időn át kaphat."

[link]

A táppénz jogosultság napjainál nem számít, hogy teljes, vagy részmunkaidős foglalkoztatásban vagy.

Ha elkezdesz dolgozni (akár a 4 órás közfoglalkoztatásban, akár másban) és dolgoztál 1 hetet, elmehetsz táppénzre max. 1 hétig. Ha már 1 hónapja dolgozol, akkor max. 1 hónapra.

Mivel a közmunka is munkaviszony, a betegséged első 15 napjára nem táppénz, hanem betegszabadság jár.

A BPJ jövő évi elbírálásánál nem számít, hogy napi 8, vagy 6, vagy 4 órásban dolgozol, az egy hónap munkaviszony mindegyikben 1 hónapnak számít. Ha csak 4 órásban dolgozol 2010ben 1 hónapot, akkor is jogosult leszel BPJre 2011-ben (ha az egyéb feltételeknek is megfelelsz) Nem 2 hónapot kell 4 órásban dolgozni.

A munkaidőt pedig úgyis beoszthatnák a közmunkánál, hogy 1 napot dolgozol 8 órát, 1 napot nem dolgozol. A 4 órás foglalkoztatásnál is alkalmazható a munkaidőkeret, csak a legtöbb önkormányzat a kicsit több adminisztráció miatt ezt nem teszi meg. Van ahol simán megoldják a 4 órás foglalkoztatást az 1+1 nappal (8 óra munka, másnap szabad).

A szabadságod viszont a munka törvénykönyve alapján napi 8 órával számolják. Ha tehát neked időarányosan járna mondjuk 8 nap szabadság a 4 hónapra, akkor te csak 4 napot maradhatsz otthon.

Tehát:

a közfoglalkoztatás munkaviszony,

szabi sajnos csak a fele (a napi 4 óra miatt)

táppénz: ahány napot munkaviszonyban (közfoglalkoztatásban) voltál előtte (szombat, vasárnap is beleszámít)

jövő évi BPJ: 4 órásból is elég a 30 napos munkaviszony.

Nagyon sok önkormányzatnál tévesen tájékoztatják az ügyintézők az ügyfeleket, vagy csak egyszerűen nem mondanak el minden lehetőséget.

2011. ápr. 1. 08:22
 17/20 anonim ***** válasza:
100%
Na, akkor csak jól tudtam, hogy jár neki is táppénz(vagy betegszabadság)!(tegnap 18:28)
2011. ápr. 1. 08:29
 18/20 anonim ***** válasza:
77%

Mikor munkába állítottak nem mondták el?!

Nálunk a szabadságos tájékoztatót is alá kell írni, mint a munkaszerződést, és meg is kapjuk.

2011. ápr. 1. 09:34
 19/20 A kérdező kommentje:
f*szfalván, s*ggfejfőnöknél dolgozok. 7:30-tól 12:00-ig dolgozunk, elsőnap aztmondta se táppénz se szabadság nincs, felejtsük el. aztán jó egy hónapra rá hallottam, hogy mondta valamelyikünknek, hogy van pár nap szabija. -.- akkor tettem fel ezt a kérdést. :D
2011. ápr. 2. 10:41
 20/20 A kérdező kommentje:

tegnap 08:22

köszöntem.

2011. ápr. 2. 10:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!