Jelenleg egyesen vagyok, ha lejár a gyes a munkáltató egyben fizeti ki a szabikat vagy kiadja és akkor még 3 hónapig alkalmazásban tart.8 év után mennyi a végkielégítés?
Áááállj...
Kezdjük elölről,..
El akar küldeni a munkáltatód?
Ha visszamész, van még x (asszem 30) nap védettséged. Ha azért akar elküldeni (nyilvánvalóan) mert gyesen voltál, akkor munkaügyi pert is indíthatsz.
Ha elküld, a szabit ki kell adnia, amennyit lehet, a többit kifizeti.
Utolsónak: csak azt állitsd biztosra, ami tényleg az. Ugyanis nem 1 ÉV, hanem 1 HÓNAP.
Szóval ki kell adnia a szabikat. Ha ebből lement 1 hónap, akkor KÖZÖLHETI a felmondás tényét, ekkor indul a felmondási idő, ami alatt még mindig nem dolgozol, hiszen még van szabid. A felmondási idő után kirakhat, de a végkielégitést ki kell fizetnie (sajnos nem tudom a mértékét...).
Ezek után elmész a munkaügy biróságra, hogy elküldtek, mert gyereket szültél és jó eséllyel megnyered a pert. A munkádban hiba nem lehet, hisz nem is dolgoztál évek óta...
Azalatt az egy hónap alatt fizetés jár, mivel szabadságon vagy.
A szabikat KÖTELES kiadni gyesről visszamenet esetén.
Mivel csak UTÁNA mondhat fel, igy még a felmondási idő csak ekkor indul, de neked még mindig marad szabid arra is, hiszen ha TGYÁS-on és GYED-en voltál, akkor min. 1,5 évnyi szabid van jelenleg, amit RÖGTÖN ki KELL adnia. Ettől nem térhet el, a törvény is direkt hangsúlyozza. Szóval egy percet se kell kb. dolgoznod, hiszen 1 hónap felmondási védelem, ezalatt elfogy 20 nap szabid, utána jön a felmondási idő, ekkor még mindig szabin vagy. Nekem pl. 48 nap szabim van, nem tudom, teneked mennyi.
Ha ő mond fel neked rendes felmondással, akkor a felmondási idő felét el kell engedje, azaz jár a fizetésed, de nem kell bemenned dolgozni.
Megnéztem, 8 év munkaviszony esetén 50 nap a felmondás idő, ha nincs kollektiv szerződés, ami mást mondana.
Tehát neked a 30 nap után felmond (kapod a szabik után a fizetést), utána még kéne dolgoznod 25 napot, ennek egy részét még futja a szabadságod, meg ugye amikor már visszamentél, onnantól ismét ketyegnek az éves rendes szabadságaid is, tehát az egy hónap szabadság alatt felgyűlik kb. 2 nap 2011. évi rendes szabid is, amit szintén kivehetsz. Ha 40 nap felgyülemlett szabid van pl., akkor abból 20 nap a védett első hónap, utána flemond, kéne dolgoznod 25 napot, de még van 20 nap felgyülemlett szabid és ezalatt a 40 nap szabadság alatt ismét jár neked 2 hónapnyi, azza kb. 4 nap a 2011-es szabadságaidból. ezesetben pl. 1 napot kellene bemnned dolgozni, akkor meg leszámolsz és kifizetik neked az összes pénzt, aztán kész.
Elvileg tán az eddig felgyülemlett és a közben megszerzett 2011-es szabadságaid lefedeznek 20+25 munkanapot (nekem pl. igen) és akkor egyáltalán be se kell menned, ha tényleg felmond egyáltalán.
Ezekalatt tehát VÉGIG kapod a fizetésedet, végig szabadságon vagy.
És ezek mellé kell fizessen neked a leszámoláskor kéthavi béredet végkielégitésként (megnéztem).
Itt néztem meg a dolgokat:
Te jó ég!!! A törvényben nézz utána, ember!!!! Aztán ezentúl a védőnődnek MINDENT ennyire higyj el...
Munka törvénykönyve
90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
...e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának,
...időtartama.
(2) A felmondási idő, ha az (1) bekezdésben meghatározott felmondási védelem időtartama
a) a tizenöt napot meghaladja, ezt követően csak tizenöt nap,
b) a harminc napot meghaladja, ezt követően csak harminc nap
elteltével kezdődhet el.
Tehát ha több, mint 15 napot voltál távol, akkor 30 nap múlva kezdődhet a felmondási idő.
Tudasd a védőnővel is, ne ontsa tovább magából a HÜLYESÉGET!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!