Van olyan diplomás rajtam kívül, aki alig kap többet a minimálbérnél?
Egy alacsonyabban képzett ember is dolgozik azért a pénzért napi nyolc-10 órát.
Szomorú , hogy egy diplomás ember ezt lesajnálja.
Abból a 71 ezerből ugyanúgy nem tud megélni, mint a diplomás a 88 ezerből !
Nem ezek a pénzek aránytalanok, a felsőbb osztály, és politikusok, bankosok, pénzügyesek százezres, milliós fizetéseihez képest??
Mit dolgozol?
Ha minimálbéres munkát - akkor a pénzed is annyi lesz. Nem a végzettséged fizetik, hanem a munkád.
Amúgy pedig MINDEN embernek szégyen, ha ennyire keveset fizetnek. A 3. évezredben élünk! A jelenleg megtermelt javak elegendőek lennének arra, hogy MINDENKIT ellássanak ALAPSZINTEN. Egy embernek sem kellene éheznie a Földön, és mindenkinek lenne valamilyen lakható lakása is. Még csak többet sem kellene termelni - csak igazságosan kéne elosztani.
De akár lehetne úgy is, hogy többet termelni: és ez a többlet lenne a luxus.
Lehet, hogy félreérthető volt a kérdés, de igazából leírtam, hogy mióta dolgozom, és mennyit tanultam, mégis alig kapok több pénzt, mint aki 8 általánost végzett és mondjuk 20 éves.
Az ő pénzük is nagyon kevés, - ez lehetne egy másik téma - de a kérdésem az volt, hogy akkor minek tanulni, ha ezáltal nem kerül az ember magasabb fizetési fokozatba?
Ha ennyi végzettséggel ilyen keveset keresel, miért nem mész máshová? A mini cégek kivételével nem a hozzáértést nézik, hanem a diplomát, meg esetleg a magabiztos fellépést. A hozzáértés majd jön később. Ha jön.
Inkább a diplomások indokolatlanul magas fizetése szokott bérfeszültséget okozni. Nagyon sok olyat hallottam mostanában végzős egyetemistától, hogy ő bruttó 200-ért nem fog elmenni az adott helyre.
Különben pl. nálunk a vasútnál egyetemi diplomával egy pályakezdő minimálfizetése br. 193, ha jól emléxem, onnan csak emelkedik évente. Minden posztra ilyen sitnyikeket vesznek fel, még 5 év múlva is csak a netes pókerhez értenek (munkaidőben), és sokat tapasztalt diplomátlan szakemberek a beosztottaik.
Az egészségügyi és szociális szférában sajnos ilyen keveset keresünk, hiába van diplománk. Olyan nagyon nem tudok másfelé menni, ennyit kapnék mindenhol.
Köszi a válaszokat!
Nem lehetsz esetleg egyéni vállalkozó a végzettségeddel?
Pl. tavaly egy ismerős mondta, hogy egy diplomás betegápolót fizet, hogy a beteg anyukáját ápolja, és valami egész nagy összeget mondott, számla nélkül. És csak 1 emberrel kellett törődnie.
Szerintem is ne azt fizessék meg,hogy diplomás vagy nem diplomás, ha ugyanazt a munkát végzi. ha meg van diploma,akkor olyan munkahelyre kell menni,ahol ez követelmény, és a bértábla figyelembe veszi azt.
Egyébként meg az sem jó,ha csak a tanulást vesszük alapul. Ha nem piacképes a tudásod, akkor miért fizetnének többet?
Nem jó,ha a diplomások több embernek tartják magukat a nem diplomásoknál. Csak akkor tartson igényt magasabb fizetésre,ha a munkakört csak egyetemi végzettséggel tudná ellátni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!