Egy átlagember átlagfizetéssel akinek nem lesz saját ingatlanja nyugdíjas korára hogyan fog albérletet fizetni?
Nem kell se Bp-re se Szegedre, Se Debrecenbe menni Győrbe meg főleg nem. Környező kisebb városok, amelyke jó összeköttetéssel rendelkeznek, akár falvak bőven megfelelőek. Manapság úgyis szinte mindenkinek van autója, nem megoldhatatlan bejárni.
Ha az általam is említett pár összekltözik egy ilyen városban egy olcsó albérletbe, bőven össze tudjá kspórolni az önerőt.
Ketten keresnek 800 ezret nettóban, 80-ért simán lehet találni albérletet, de a rend kedvéért legyen 100 + 50 a rezsi és egyéb kötelező dolgok.
Marad 650, ebből 200-at félretesznek, igen spórolni kell milyen meglepő...
Egy év alatt megvan 2,4 millió, de tegyük fel nem mindig sikerül 200-at félretenni szóval csak 2 millió. A 20 milliós lakás önerője 2 év alatt megvan.
Addigra 27 évesek, ha viszont gyűjtögetnek 30 éves korukig, 4-5 millió simán összejön önerőre.
De a legjobb az ha amíg otthon élnek és dolgoznak is félreteszik a lehető legtöbb lóvét 2 év alatt a fizetésük 2/3-át elrakják fejenként lesz legalább 6-7 milliós induló tőke. Nyilván ez szerencsés eset, mert mindkettőjük szülei engedik, hogy pár évet otthon legyenek munka mellett és nem kell sokat költeniük (mondjuk nem kell hazaadni vagy csak minimális mennyiséget).
Ja és akkor még nem számoltam a fizetés növekedést, mondjuk igaz, hogy az ingatlanár növekedést sem. Tehát nagyjából egálban van a két dolog végig fix árakon számolva.
Szóval 6 millióval a zsebükben összejönnek, 30 éves korukig gyűjtenek évi 2 milliót közösen, lesz 24 millájuk lakást/házat venni. Ez már bőven jó önerő még akár egy "normális" helyen lévő ingatlanhoz is.
A nagyvárosok aggloiban nem nagyon van ház 20 milláért. Bivalybasznádon talán.
Plusz a kisebb településeken inkább 40%, 50% önerő kell. Meg ugye arra is gondolni kell, hogy nagyon vidéken nincs gyerekorvos, normális bolt, iskola, óvoda stb. Gyerekeket 20-30 km-re furikázni suliba jó sok éven keresztül nem olyan jó móka.
Szóval jó alternatíva az agglo, de ott is kell 40 milla vagy több.
Szeged mellett lakás:
Utóbbi csak 29 milla, de rá kell költeni vagy 20-at.
Felújítandó Kádár-kocka 60 misi:
És ez egy 8 ezres kisvárosban..
#21 Miről beszélsz? Debrecenben 40 milláért már 60 nm-es felújított panelt kapsz. Egy normális állapotú garzon 25-28 millió. Ingatlanról volt szó, márpedig egyedül egy garzon is megfelel.
#24 Milyen gyerekek? Ha már párja van és gyerekei, akkor két keresővel és az állami tenyészpénzekkel totál más a helyzet!
Én ismerőseim is mind örököltek, mama vagy valami rokontól. Mindig nekik adták a szülők a házat. Én szüleim is örököltek több házat, de egy vasat se kaptam belőle. Én azon is gondolkodom sokszor, hogy a szülői háznak az örökségéről le mondjak-e. Mert tesóim úgyse lesznek hajlandóak kicuccolni onnan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!