Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mit jelent, ha valaki tizedes...

Mit jelent, ha valaki tizedes a katonaságban?

Figyelt kérdés

Ő már akkor egy magasabb pozícióban van?

Hogy képzeljem el ezt a titulust?

Járhat pl. kiküldetésre külföldre pl. veszélyzónákba? (Oda gondolom bárki mehet, aki katona,ugye?)

A határhoz a tizedest kiirányítják?

Lehet önkéntes külföldön? Vagy ahhoz más rang kell?

Irányítási feladatokkal fel van ruházva? Van rá hatásköre? Vagy mire van?

Egy szakaszt például irányíthat, ha már több éve tizedes?

Ő is tarthat előadásokat már vagy ahhoz diplomás tisztnek kell lenni?

Tudom, több minden is tartozik egy rang alá, de úgy hozzávetőleg valaki segítene átlátni mi is pontosan ez a rang, es mi az, amit csinálhat, mi az, amihez még kevés egy tizedes?

Mennyi év után lehet feljebb jutni?

Vagy bármi, amivel el tudod magyarázni, az jó lenne, koszonom!

jan. 20. 17:48
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

A tizedes nem rang, hanem rendfokozat. Nálunk a sorkatonaságnál a kiképzők kaptak csillagokat: egy csillaggal őrvezetők, két csillaggal tizedesek lettek, három csillaggal szakaszvezetők, háromhavonta rangsorolták őket előre, leszereléskor általában őrmesterek lettek. De pl. volt olyan írnok is, aki megkapta a csillagokat. Hivatásos katonáknál nincsenek ilyen alacsony rendfokozatok, ott az őrmester a legkisebb, bár talán a szerződéseseknél lehetnek. Őrmesterek, törzsőrmesterek, főtörzsőrmesterek, zászlósok, törzszászlósok, főtörzszászlósok a középfokú végzettségűek, akinek volt/van felsőfokú végzettsége, az hadnagyként kezdett.

Itt egy áttekintés a rendfokozatokról:

[link]

Megjegyzem, az őrvezető, tizedes, szakaszvezető nem tisztek, hanem tisztesek, de a többi stimmel.

jan. 21. 01:24
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Legegyszerűbb ha elvégzel egy katonai főiskolát.Onnan hadnagyként jössz ki.

Tizedes ugyanolyan paraszt a sakktáblán mint egy honvéd.

Előre jutni talán kétévente lehet szerintem.

Sorkatonai szolgálatnál volt jellemző hogy egy év alatt őrmester lettél de ez nem járt fizetéssel csak titulussal.

jan. 21. 18:51
 3/6 A kérdező kommentje:

Tehát, a tizedesi rang, ha jól ertem nem jar semmilyen nagyobb kiváltsággal?

Le tudnátok pár teendőjét írni?

Az őrmesteri ranggal mi tartozna a hatásköröm alá? Ott valami irányítói szerep esetleg jutna?

Főiskola nélkül nem lehet a tizedes rangból feljebb jutni?

jan. 24. 21:40
 4/6 anonim ***** válasza:

Ha őrmester leszel az is ugyanolyan dolgozó mint egy tizedes csak tartozik alá pár ember és magasabb a fizetése.Hatáskör amilyen szakiranyban dolgozol.Van őrmester vendéglátásban vagy épp lovészeknel

Nézz meg egy katonai rangjelzés táblázatot.

jan. 25. 06:36
 5/6 A kérdező kommentje:

Lehet hulye kerdesekkel bombázok itt. Bocsánat erte!

Mar megneztem a napokban egy katonai rangjelzés táblázatot, de nem erzem, hogy felvilagosultabb lettem. Csak az lett vilagos,hogy a tiszt legalul van kb., és igy egyértelművé vált a rangok fokozata.

De az nem derul ki a netről,hogy egy tizedes milyen napi tevekenysegeket vegez, milyen hatásköre van. Milyen irányokban dolgozhat.

Azt is ertem már,hogy vállhat őrmesterré. Az őrmester már akkora titulus, hogy neki pl a sima tizedes szalutál?

Rendelkezik bármiféle irányító pozícióval, amitől ő “többnek” számít már?

Ilyesféle dolgokra lennék kíváncsi még.

jan. 25. 13:40
 6/6 anonim ***** válasza:

"Tehát, a tizedesi rang..."

Még mindig nem rang, hanem rendfokozat.

[link]

A rang az pl. egy szakaszparancsok vagy századparancsnok. Ez utóbbi általában főhadnagy vagy százados, de akár őrnagy is lehet. Olvasgass:

[link]

"Rendelkezik bármiféle irányító pozícióval, amitől ő “többnek” számít már?"

Irányító pozícióval az rendelkezik, akit kineveznek. Mondjuk egy konyhai egység parancsnoka vagy vezetője már irányító pozíció, de elég messze van a hadseregparancsnoktól vagy századparancsnoktól, váll-laptól, vagyis rendfokozattól függetlenül. Egy őrmesteri fokozathoz elég a középfokú végzettség, főiskola/egyetemi végzettséggel hadnagytól indulnak, na ők már feljebb vannak a "ranglétrán".

jan. 26. 01:04

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!