Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Az AI miatt hamarosan megszűni...

Az AI miatt hamarosan megszűnik a könyvelő szakma?

Figyelt kérdés
Már most is olvasok ilyen híreket, hogy könyvelőket küldenek el, hogy AI vegye át a feladatukat. Fejlesztő tanfolyamon a mentorom teljesen biztos volt abban, hogy az AI ki fogja váltani az ilyen tiszta számításon alapuló munkaköröket.

jan. 20. 00:11
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
71%
Az AI képes kiváltani bizonyos szakmák legagyatlanabb, legmonotonabb részeit. Pl. egy könyvelő esetében ez a kontírozás, amit igazából most sem teljes értékű könyvelők végeznek, hanem az aszisztenseik vagy gyakornokok. Ezt megkönnyítheti az AI, de hogy 100%-ban kiváltani nem fogja, az fix. A komplett szakmát meg teljesen esélytelen a mi életünkben.
jan. 20. 10:20
 12/16 anonim ***** válasza:
81%
a magyar jogszaályi örnyezet mellett annyira nem kell aggódni.Az adatrögzítésre alkalmas, de az adótervezést, stb nem fogja tudni megoldani.
jan. 20. 10:21
 13/16 anonim ***** válasza:
53%

A könyvelést már vagy 30 éve ki lehetne optimalizálni, csak a motiváció kéne hozzá, és ennek semmi köze az AI-hoz.

Mondjuk ha gép végezné akkor csak pont a lényege veszne el: az adócsalás.

jan. 20. 13:44
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

Mindig is szükség volt, és mindig is szükség lesz egy olyan információs rendszerre, mint a számvitel, ami jogszabályok által standardizált formában képes a vállalkozások pénzügyi, vagyoni, jövedelmi helyzetéről tájékoztatást adni. Biztos vagyok benne, hogy lenne erre jobb alternatíva, mint a kettős könyvelés, de még nem találták fel – pedig lett volna már pár száz évük rá. Még ha fel is tételezzük, hogy magát a könyvelési folyamatot teljes egészében automatizálni lehet, a kettős könyvvitel rendszerének komplexitása miatt akkor is kelleni fognak azok a szakemberek, akik ezeket az információs rendszereket kezelni és a benne szereplő adatokat értelmezni tudják, és az alapján tudnak tanácsot adni, vagy dönteni.

Ugyanígy ment a hiszti akkor is, amikor a papír alapú könyvelés helyett jött a digitális könyvelés. Aztán ugyanez ment akkor is, amikor a számlázóprogramokból már lehetett egyből a könyvelésbe importálni az adatokat anélkül, hogy napokig könyvelték volna őket. Ugyanez ment, amikor a NAV kitalálta, hogy összeállítja mindenkinek a saját SZJA bevallását. Aztán ugyanez ment akkor is, amikor már az online pénztárgépekből megkapták az összes adatot a NAV rendszeréből. Tulajdonképpen minden lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a könyvelés ne az értelmetlen adatrögzítésről szóljon, hanem arról, hogy ezekkel az adatokkal mit is akarunk kezdeni.

Biztos vagyok benne, hogy át fogja alakítani a könyvelői munkakört. Sőt, még azt is megelőlegezem, hogy pár tízéven belül, ha kellően szigorítják a szabályokat, a könyvelés és a beszámolókészítés is olyan lesz, mint most az SZJA bevallás: a rendszer csinál valamit, aztán ha nem értesz vele egyet, akkor módosítsd. És lehet azt mondani, hogy ehhez nincs szükség könyvelőre, mert lehet, hogy jogilag tényleg nem lesz. De valakire, aki ért hozzá, aki tudja, hogy mit kell módosítani, és egy módosítás mit okoz, arra szükséged lesz.

Kevesebb könyvelőre lesz majd szükség? Lehet, sőt, valószínűleg biztos. Szükség lesz arra, hogy a számviteli szakemberek új ismeretekre tegyenek szert és máshogy dolgozzanak, mint eddig? Mindenképp. Meg fog szűnni a könyvelői szakma? Abban a formában, ahogy ma ismerjük, ha nem is fog megszűnni, de jelentősen át fog alakulni. Ez hamarosan fog bekövetkezni? Nézd, az egész világon a kettős könyvvitelt használják, és az egész világon vannak könyvelők. Egy olyan országról se tudok, ahol megszűnt volna a munkakör. Ehhez egyrészt a technológia sem áll készen, másrészt a jogszabályi keretek sincsenek meg. Egyszer biztos nem lesz ez probléma, de azért vannak jócskán olyan országok, amik ezeken a területeken érdemben előttünk állnak, és náluk is létező szakma a könyvelő.

A mentorodnak egyébként igaza van. "Az AI ki fogja váltani az ilyen tiszta számításon alapuló munkaköröket". A gond csak az, hogy látszik, hogy fogalma sincs arról, hogy a gazdasági jellegű pozíciókban nem az a nagy truváj, hogy össze tudsz szorozni két számot, hanem az, hogy tudod, hogy mit, mivel és miért szorzol össze, a kapott eredményt értelmezni tudod, és fel tudod használni jelentős pénzügyi, gazdasági döntésekhez. Ezt viszont az AI egyrészt jelenleg nem tudja, másrészt ha tudni fogja is hosszú éveknek, évtizedeknek kell eltelnie, mire ezt a társadalom elfogadja, és nem az lesz, hogy azért csak megnézetik az eredményt egy olyan emberrel is, aki ért hozzá.

jan. 20. 15:34
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

Emlékeztek, hogy 10-15 éve mekkora ugribugri volt, hogy az önvezetés miatt munkanélküli lesz minden taxis, kamionos, akármilyen sofőr? Én akkor is rohadtul szkeptikus voltam, és az AI-al kapcsolatban is az vagyok. 99%-ig jó önvezetésre és 99%-ig jó AI könyvelésre (vagy bármire) senki nem bízná magát. Márpedig a nagy trúváj nem az, hogy 0-ról eljuss 99%-ra, hanem az a maradék 1%.

Programozó vagyok, engem is rémszitgettek, hogy majd munkanélküli leszek, de én konkrétan nulla azaz nulla itthoni fejlesztőről tudok, akit erre hivatkozva elküldtek volna. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor volt hasznos számomra az AI és ezek mindig csak monoton kódolási feladatok voltak (pl. legenerálni egy nagyobb enumot). Csakhogy a munkaidőm töredéke áll ebből, egy könyvelő sem egész nap számlákat rögzítget meg egyen bevallásokat gyárt látástól mikulásig.

jan. 20. 15:51
 16/16 anonim válasza:
Persze, a könyvelésben mindaddig működni fog az AI, amíg nem kerül szembe olyannal, ami korábban még nem volt. = kelleni fog a mezei könyvelő is (max nem annyi, mint amennyit mostanság a piacra kerül)
febr. 13. 17:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!